Spoznajmo se, praznujmo skupaj

0
3370
Če je še zjutraj, 14. aprila, kazalo, da nam vreme ne bo naklonjeno, se je situacija popoldne spremenila, pokazalo se je sonce in Občina Domžale je v družbi občanov in občank praznovala svoj rojstni dan.
Dogodek je otvorila gospa podžupanja, mag. Renata Kosec, ki je spregovorila o namenu dogodka »Spoznajmo se, praznujmo skupaj«. Izpostavila je, da Občina Domžale počasi res postaja prostor zadovoljnih ljudi, glede na vse nasmejane in zadovoljne prisotne Domžalčane. »Da je to res pravo praznovanje rojstnega dne, ki je všeč tako otrokom in odraslim, priča dejstvo, da je vsako leto več društev, šol in vrtcev, ki sodelujejo na dogodku in tudi vsako leto več obiskovalcev. Morda bomo pa nekoč v prihodnosti praznovali čisto vsi Domžalčani«. Nadaljevalo se je dogajanje na odru, kjer sta točke napovedovala člana Plesne šole Miki, Tjaša Derstvenšek in Boštjan Malalan.
Na stojnicah so se predstavila zelo različna društva. V Domžalah je res zaživelo medgeneracijsko povezovanje, saj so se mladi in malce manj mladi, zabavali skupaj. Prišli so gasilci s svojim avtomobilom, policisti in tudi reševalci Zdravstvenega doma Domžale ter Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Domžale, ki je predstavilo Mladim fantom in dekletom se je predstavila Slovenska vojska, s pomočjo Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale in Društvo vojnih invalidov Domžale. Na odru in stojnicah se je predstavil vrtec Urša, vrtec Mali princ, vrtec Dominik Savio, OŠ Domžale, OŠ Roje, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Venclja Perka, SŠ Domžale in OŠ Rodica. Prisotni so bili skavti (Homški sonci, Žmohtne žabe) in tudi taborniki (Rod skalnih taborov Domžale). Na asfaltiranem igrišču OŠ Domžale so se predstavili ŽKD Ledita, Helios Suns, ŽKK Domžale in NK Domžale. Otroci so bili predvsem navdušeni nad stojnico PD Domžale, ki so pripravili plezalni stolp, da smo se obiskovali lahko preizkusili v plezanju, in »zajlo« (»zip – line«). Sredi trave je stal tudi konjiček Pedagoško raziskovalnega centra z konjerejo Krumperk in stojnica Veterinarskega doma Domžale. Otroke in starše pa je navdušila tudi »Mini planica«, ki jo je postavil Smučarsko društvo Ihan Sam. Mlade skakalce je na skok pripravil kar Franci Petek osebno. Ko so otroci odskočili, pa so se lahko zapeljali še z rolko, saj so bili tam fantje Športnega društva Ez3x, in preizkusili v ameriškem nogometu z Domžalskimi Tigers. Na koncu pa so otroci lahko še videli, kako se spuščajo v jame člani društva za raziskovanje jam Simon Robič.
Predstavila se je tudi Knjižnica Domžale, Društvo narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale, Glasbeni svet, Univerza za tretje življenjsko obdobje Lipa, Kulturni Dom Franca Bernika, Kulturni dom Jože Gostič Homec in Kulturni dom Miran Jarc – Škocjan. Prišli so tudi iz Čebelarskega društva Domžale in Čebelarskega društva Dob – Krtina, ter predstavili čebelarje v naši občini in njihov med. Na stojnicah pa ste lahko našli tudi Društvo Verjamem vate, društvo Sožitje, Medobčinsko združenje invalidov. Prisoten je bil tudi Center za mlade in Komisija za mladinska vprašanja, ki je predstavljala ankete, o katerih smo že pisali (tukaj jo lahko tudi rešite vsi mladi). Največ pa je bilo športnih društev: Kinvital, Šola zdravja, Hiša na travniku, Joga v vsakdanjem življenju, Klub borilnih veščin Domžale, Zavod 1-2-3, ŠD Sonček, Bodi fit, Smučarsko društvo Domžale, Teniški klub Domžale, Atletsko društvo AS. Preizkusili smo se lahko tudi v kaligrafiji (Katarina Rojc) in igranju šaha (Šahovsko društvo Domžale), spoznali smo tudi študente iz Kluba študentov Domžale. Na stojnici Občine Domžale, so otroci lahko dobili pobarvanke hroščka Simona, zastavice Občine Domžale in še informacije o poučni poti Šumberk. Zraven naše stojnice pa se je predstavljal Rotary Club Domžale.
Ob 17. uri je župan predstavil darilo – 12 novih dreves v Češminovem parku. Posadil jih je Arboretum Volčji potok, ki nam je dve drevesi tudi podaril. Župan, Toni Dragar, je tako najprej spregovoril par besed o našem rojstnem dnevu in samem dogodku, zatem pa izpostavil pomen novih dreves. »Trudimo se oživeti Češminov park in urediti park, ki bi bil primeren tudi za poletne dni, da bi lahko posedeli v senci prijetnih dreves. Vsa drevesa so medonosna, saj je Občina Domžale občina prijazna tudi čebelicam«. Uradno je zasadil dvanajsti javor in nato se je nadaljevalo dogajanje na odru. Svoje točke so predstavili: Ljudske pevke iz Šole zdravja, Kotalkarski klub Pirueta, Moški pevski zbor Radomlje, Sovice, Folklorno društvo Groblje, ženski pevski zbor Stane Habe, glasbena šola Domžale, BD Labod, Plesna šola Miki, rogisti, PŠ Ihan in na koncu Klas Groblje. Vmes pa smo se lahko posladkali še s palačinkami.
Malce pred 18. uro pa je Športno društvo Mavrica pripravilo »Mavrični tek« za otroke in vsak, ki je prispel v cilj je dobil domžalsko zastavico. Sledila je domžalska godba in zatem najpomembnejši del vsakega rojstnega dne – torta. Skupno so jo razrezali župan Toni Dragar, podžupanji, mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič, družbo pa jim je delal še hrošček Simon. Medtem ko smo se sladkali s tortico, nas je spremljala domžalska godba, ki je popestrila dogajanje. Program na odru se je nadaljeval še eno uro, nato pa smo se počasi razšli. Vendar se občinsko praznovanje še ne zaključuje – naslednji torek sledi Slavnostna seja, v KD Franca Bernika, in v sredo otvoritev plezalne stene na garažni hiši.
Urad župana
Foto: Primož Lavre
praznik_cesmin_2016 (1) praznik_cesmin_2016 (2) praznik_cesmin_2016 (3) praznik_cesmin_2016 (4) praznik_cesmin_2016 (5) praznik_cesmin_2016 (6) praznik_cesmin_2016 (7) praznik_cesmin_2016 (8)
Oglasno sporočilo