Osrednja prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju

0
2717

75. obletnica ustanovitve Osvobodilne fronte

Večletna tradicija je že, da nas 27. aprila – na dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, Občina Domžale in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Domžale povabita na osrednjo prireditev v Dom krajanov v Žeje, kjer so pri prireditvi pomagali tudi člani PGD Žeje – Sveta Trojica. Tudi letos je bilo tako in kljub zelo slabemu vremenu so obiskovalci napolnili dvorano ter uživali v bogatem programu, v katerem je nitke med preteklostjo in sedanjostjo tkala napovedovalka Draga Jeretina Anžin, o pomenu praznika sta govorila Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Domžale, ter Tit Turnšek, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije, v kulturnem programu pa so sodelovali Godba Domžale pod vodstvom Damjana Tomažina, Partizanski pevski zbor, ki ga vodi prof. Franc Gornik,Folklorna skupina FD Groblje  ter učenci Osnovne šole Dob, ki jih je za nastop pripravila Mateja Križnar Jesenovec.
Med prisotnimi so bil številni borci in borke NOB,  slovenski častniki in veterani vojne za Slovenijo, častna straža, številni praporščaki, častni občani Občine Domžale, svetniki ter gostje.  V pozdravnem nagovoru je Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, po pozdravu vseh prisotnih spregovorila  o dnevu boja proti okupatorju, ki je tudi spomin na neustrašnost in medsebojno solidarnost, pogum in gorečnost  vseh, ki so se, združeni v uporu proti nacifašizmu in domačim izdajalcem, pridružili NOB za osvoboditev naroda. Opozorila je na pomembne vrednote, ki so se oblikovale v NOB: samozavest, domoljubnost, hrabrost in pripadnost kulturnemu izročilu, govorila o povezovanju v uporu, širitvi Osvobodilne fronte slovenskega naroda ter  prisotne spomnila  tudi na delovanje aktivistov na domžalskem območju, kjer je bil prvi občinski odbor OF, na katerega smo res lahko ponosni,  ustanovljen  14. septembra 1941. Zahvalila se je vsem borcem in borkam za prispevke in žrtve, da lahko živimo v svobodni Sloveniji ter čestitala ob dnevu upora ter prazniku dela.
Slavnostni govornik Tit Turnšek, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, je po pozdravu prisotnih spregovoril o rojstvu OF pred 75 leti. Poudaril je, da se je   OF  rodila iz ljubezni do naroda, do domovine, da se je ljubezen krepila ter narod  povedla v organiziran boj. OF je prevzela odgovornost za obstoj naroda, bila je prva slovenska oblast, ki je organizirala partizansko vojsko – oboroženo ljudstvo, ki se je borilo za obstoj. Primarni cilj je bila narodova osvoboditev, vsi so v njej sodelovali kot domoljubi. V nadaljevanju je govoril o razvoju partizanskega gibanja, o devetih točkah OF, o suverenosti slovenskega naroda, za katero smo se odločili že na Kočevskem zboru v letu 1943  s  sprejeto odločitvijo o samostojnost, ki je bila uresničena v letu 1991.  Poudaril je, da je bila NOB socialna revolucija  boj za svobodo in socialno pravičnejšo družbo, kar sta bila  vzporedna cilja, ki sta se razvijala na vseh področjih. Posebej  je izpostavil razvoj zdravstva šolstva, kulture med NOB, saj se je tedaj oblikovalo marsikaj edinstven ega v uporniškem gibanju v svetu. NOB je bila  del velike zavezniške koalicije, v boju za svobodo pa je  padlo 28.000  žrtev med borci ter 40.000 civilistov. » Narod, ki se ni pripravljen boriti in umirati za svojo svobodo, si ne zasluži, da obstoja,« je Tit Turnšek utemeljil upor ter spomnil, da so se borci in borke   pogumno  borili in umirali za svobodo, pri čemer so se oblikovale vrednote, kot so: požrtvovalnost, poštenost suverenost, tovarištvo in  domoljubje.
Spoštujmo preteklost, se je radi spominjamo, bodimo ponosni nanjo, črpajmo moč, iz vrednot, oblikovanih v NOB, ne dovolimo pa, da zgodovino ponarejajo, so bile besede slavnostnega govornika, ki je poudaril tudi, da  nismo zagledani v preteklost, pa se vendar sprašujemo  kaj vrednote pomenijo danes, ko nam ne sme biti vseeno ob aktualnih dogodkih, problemih  in spoznanju, da država postaja vse revnejše. Ponovno moramo  zbrati pogum in kdaj komu reči ne, je zaključil svoj govor Tit Turnšek.
Vir: Občina Domžale
27_april_2016_domzale (1) 27_april_2016_domzale (2) 27_april_2016_domzale (3) 27_april_2016_domzale (4) 27_april_2016_domzale (5) 27_april_2016_domzale (6) 27_april_2016_domzale (7)
Oglasno sporočilo