Tudi v tretje ACH premočan

0
2525

Odbojkarji Calcita Volleyballa so tudi v tretji finalni tekmi končnice morali priznati premoč serijskim državnim prvakom, ekipi ACH Volleyja. V prvem nizu so bili Kamničani še bolšji nasprotnik, nato so Ljubljančani vajeti igre vzeli v svoje roke in se zasluženo veselili svojega dvanajstega zaporednega naslova državnih prvakov. Navkljub porazu v finalu končnice si Kamničani nimajo česa očitati, za njimi je odlična sezona, ki so jo kronali z osvojitvijo naslova pokalnih zmagovalcev Slovenije.

ACH Volley – Calcit Volleyball  3:2 3:2 (-21, 20, 12, -21, 8)

Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 750, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).

ACH Volley: Flajs 8, Kozlowski 3, Kozamernik 9, Walker 1, Purić 9, Ledinek – libero, Satler, Pleško – libero, Jurić, Donik, Mochalski 7, Terpin 18, Pokeršnik 11, Koncilja 1. Trener: Zoran Kedačič

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 6, T. Štern 17, Štalekar 10, Vidmar, Štembergar Zupan 4, Brulec 1, Lakner, Kotnik 6, Ž. Štern 18, Videčnik , Konjedic. Trener: Marko Brumen.

V zadnjih petih finalih državnega prvenstva so štirikrat med sabo igrali odbojkarji ACH Volleyja in Calcita Volleyballa, le v sezoni 2013/14 je njihove dvoboje prekinila Panvita Pomgrad. Na koncu je bil zmagovalec vedno isti, ACH Volley, ki je do zdaj v državnem prvenstvu slavil enajstkrat zapored, skupaj ima še dvanajst naslovov, pa tudi pred letošnjo tretjo finalno tekmo končnice je proti Kamničanom vodil z 2:0 v zmagah. Obe dozdajšnji tekmi sta bili na visoki kakovostni ravni, z veliko dobre odbojke, varovanci Marka Brumna pa so bili odločeni, da se še enkrat vrnejo v svojo dvorano. Na njihovo žalost jim to, čeprav so uvodni niz dobili, ni uspelo. Tudi tokrat je bil zanje, podobno kot na prvi tekmi finala, usoden peti niz.

Kamničani so tekmo začeli z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žigo Šternom, Žanom Novljanom, Sašo Štalekarjem, ki danes praznuje svoj 20-ti rojstni dan, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Z zasedbo, ki je igrala praktično vso tekmo v Kamniku, so dvoboj začeli Ljubljančani, pri katerih je bil na podaji Michal Kozlowski, igrali pa so še Samuel Walker, Jan Pokeršnik, Jan Kozamernik, Mario Koncilja, Eric Mochalski in prosti igralec Matija Pleško. Do prvega tehničnega odmora so bili večinoma za točko ali dve v prednosti gostje iz Kamnika, ki so z dvema zaporednima blokoma Štalekarja, nato pa še blokom Žige Šterna prvi povedli za štiri točke (11:7). S tem pa obdobja dobre igre kamniške ekipe še ni bilo konec, kajti po asu Tončka Šterna so povedli 14:8. Do drugega tehničnega odmora so Ljubljančani svoj zaostanek znižali za dve točki, toda po dveh blokih Tončka Šterna so pred končnico niza gostje prišli do vodstva 21:15. Jan Kozamernik je z dvema zaporednima točkama, drugo je dosegel z blokom, svojo ekipo približal na tri točke zaostanka (20:23), vendar so po polminutnem odmoru Kamničani prišli do štirih zaključnih žog za vodstvo z 1:0. Po napaki Jana Pokeršnika so izkoristili drugo.

Čeprav so v drugem nizu branilci naslova povedli 6:3, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so bili v prvem nizu ob bloku boljši tudi v napadu, vendar so, podobno kot na prvi tekmi finala, naredili veliko število napak na servisu. Razpoloženi Tonček Štern je svojo ekipo popeljal do vodstva 12:10, vendar so bili z dvema zaporednima blokoma nad Andrejem Štembergar Zupanom Ljubljančani tisti, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:14. Kamničani so se dvakrat domačinom še približali na točko zaostanka, zadnjič pri 19:20, vendar Ljubljančani preobrata niso dovolili, tudi po zaslugi Andreja Flajsa, ki je še pred drugim tehničnim odmorom zamenjal Erica Mochalskega.

Kamničani so v drugem nizu imeli vse preveč težav na sprejemu, ki je bil le 25-odstoten, temu primeren je bil tudi napad, medtem ko so Ljubljančani popravili igro v bloku, vendar tudi pri njih sprejem in napad nista bila ravno uspešna. Tako kot tudi ne na začetku tretjega niza, a so gostje še naprej preveč grešili na servisu, kar je domačinom ob prvem tehničnem odmoru prineslo dve točki prednosti, z dvema asoma Pokeršnika že štiri (11:7). Ko je Diko Purić z blokom zaustavil Žigo Šterna, je ACH Volley gostom pobegnil na šest točk prednosti, po dotiku Štalekarja pa je na drugi tehnični odmor odšel s prednostjo sedmih točk. Niz je bil s tem odločen, težave kamniškim sprejemalcem je s svojimi servisi Kozamernik, nato še Jernej Terpin.

Odbojkarji ACH Volleyja so tretji niz končali z le eno lastno napako, uspelo jih je zaustaviti Tončka Šterna, na drugi strani so Kamničani naredili devet lastnih napak, od tega šest s servisom, zaostajali so tudi v drugih elementih igre. Vendar so se na začetku četrtega niza le zbrali, povedli 7:5, toda Purić je z dvema »winnerjema« poskrbel, da so domačini na tehnični odmor odšli s točko prednosti.  Ko je ACH Volley povedel z 12:8, je kazalo na še en gladko dobljeni niz domače ekipe, vendar so Kamničani le izboljšali svoj servis, spet bili bolj čvrsti v bloku, kar jim je prineslo vodstvo s 17:14. Z novim asom je Purić Ljubljančane približal na točko zaostanka (18:19), toda po uspešnem prvem tempu Žana Novljana je bilo 22:19 za nepopustljive goste, ki so v režiji bratov Štern do konca niza svojo prednost povečali še za točko.

Še drugič v finalni seriji je zmagovalca odločal tie-breaku, ki so ga bolje začeli Ljubljančani, saj so po točki Terpina povedli 5:2, na menjavo strani pa so odšli s petimi točkami naskoka. Po Terpinovem asu je bilo že 11:5 za ACH Volley, ki je do novega naslova državnih prvakov po predolgem servisu Štembergar Zupana, kar je bila 24 napaka Kamničanov v tem elementu igre, zatajili pa so tudi na sprejemu, ki je bil na koncu le 36-odstoten. Aktualni državni prvaki so za devet asov naredili 15 napak na servisu, njihov sprejem pa je bil 65-odstoten.

Tekmo v Tivoliju si je z reprezentanti, ki so na pripravah v Kranjski Gori, ogledal tudi selektor slovenske izbrane vrste Andrea Gianni, ki je bil s formo kandidatov iz obeh ekip lahko zadovoljen.

Izjave po tekmi:

Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: “Pričakoval sem še eno težko tekmo, najtežjo v sezoni. Vložek je bil velik, vedel sem, da bo za nekatere igralce preveliko breme, vendar so se menjave dobro odzvale in še enkrat se je pokazalo, da imamo dolgo klop. Za nami je 16 zaporednih zmag, tako da se je za nas resnično končalo odlično. Šlo je za ekipno zmago, na današnji tekmi pa so odločale lastne napake, sicer pred sabo nimam statistike, saj bilo na kamniški strani tako na servisu kot v napadu večje število napak.”

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo