Kolesarski vikend z Maratonom Franja

0
3155
Minuli vikend so se v Domžalah zvrstili najrazličnejši dogodki. Vikend je bil zaznamovan s kolesarskim festivalom Maraton Franja BTC City, ki vsako leto v treh dnevih na ceste zvabi številne kolesarske navdušence vseh starosti in kategorij.
Ura resnice in znamenit domžalski obrat
Odprtje dogajanja je pripadlo Vožnji na čas Ljubljana-Domžale-Ljubljana. Že drugo leto zapored so se po ljubljansko-domžalskih cestah za naziv državnih prvakov v posamezni vožnji na čas  merili tekmovalci in amaterji z licenco, vožnja na čas pa je štela tudi kot kvalifikacija za uvrstitev na finalno dirko svetovnega prvenstva za rekreativne kolesarje UWCT.
Dolžina kroga in celotnega kronometra za kategorije mlajši mladinci, starejši mladinci/-ke, ženske elite in vse rekreativne kategorije je bila 22 km, mlajše mladinke, med katerimi je zmago slavila Domžalčanka Vita Movrin, pa so prevozile le polovico tega. Moški v kategorijah pod 23 let in elite so progo iz BTC-ja, Šentjakoba, Dragomlja in do centra Domžal ter nazaj v Ljubljano prevozili dvakrat.
Zmagovalec petkove vožnje na čas je postal trenutni najboljši slovenski kolesar v tej disciplini Primož Roglič. Njegova povprečna hitrost je znašala 51,1 km/h. Med ženskami elite je bila najboljša Urša Pintar. Med mlajšimi člani (pod 23 let) je prvo mesto zasedel David Per, med starejšimi mladinci Tadej Pogačar, med starejšimi mladinkami Katja Kerpan, med mlajšimi mladinci pa Aljaž Omrzel. Najboljši posameznik med amaterskimi kolesarji je postal Igor Kopše, ki je slavil absolutno zmago na nedeljski Veliki Franji. Pomerile so se tudi amaterske kolesarke, prvo mesto je prikolesarila Andreja Godec.
Trikrat hura za vse pogumne kolesarje na Družinsko-šolskem maratonu
Sobotni kolesarski dan Maraton Franja je bil namenjen najmlajšim in  njihovim družinam. Kljub deževni vremenski napovedi in črnim oblakom na nebu so se na novo traso Hoferjevega Družinsko-šolskega maratona pognale številne pogumne in optimistično naravnane družine. Po ocenah organizatorjev jih je bilo okoli 2500. Vzrok za množično udeležbo se skriva v edinem dnevu v letu, ko lahko družine dalj časa varno vozijo. Starši in njihovi otroci so tako mirno jadrali po praznih cestah, starševska živčnost, da se bo njihovim otrokom kaj hudega primerilo, pa po prvih nekaj kilometrih izgine.
Na okrepčevalnico v Domžale so prispeli že vsi sproščeni in dobre volje. Razveselili so se izotonične pijače, pomaranč in napolitank. Tudi naliv, ki se je zgodil ravno v času postanka v Domžalah, jih ni zmotil. Nekateri so si nadeli anorake, stopili pod senčnike in strehe, glodali energijske ploščice in piškote ter gledali v nebo, kdaj bo prenehalo deževati. Na okrepčevalnici so bili v izredno pomoč prostovoljci iz domžalske Šole zdravja, ki so z veseljem priskočili na pomoč organizatorju dogodka. Kar 17 starejših občank in občanov, oblečenih v oranžne majice, je pomagalo točiti pijačo in deliti napolitanke med hrabre in neustrašne kolesarje. Postanek za udeležence se je tako zavlekel za petnajst minut, je pa bilo prijetno v Domžalah opazovati in gostiti tako množično število kolesarskih zanesenjakov od a do ž.
Ne gre brez zahvale
Občina Domžale se zahvaljuje vsem kolesarkam in kolesarjem, ki so vozili po naši lepi občini, organizatorju Kolesarskemu društvu Rog za izvrstno izpeljane kolesarske dogodke, direktorju Maratona Franja, Gorazdu Penku za predanost in organizacijo kolesarskega festivala, ki zanj traja celo leto, ne samo tri dni, Zavodu za šport in rekreacijo Domžale za pomoč pri postavitvi varnostnih ograj in koordinaciji med gasilci, ter vsem prostovoljnim posameznikom ob trasi, ki so pazili na promet in usmerjali karavano: PGD Pšata-Dragomelj, PGD Ihan, PGD Domžale mesto, PGD Študa in PGD Stob-Depala vas. In ne pozabimo na domžalsko Šolo zdravja, ki so pomagali v strežbi na okrepčevalnici.
Vir: Občina Domžale

franja2 franja3 franja5 franja6 franja7 franja8 franja9

Oglasno sporočilo