Slovesnost ob 80. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Gozd

0
3247

Slovesnost ob 80. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva GozdVčeraj so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Gozd obeležili 80. obletnico delovanja društva z gasilsko parado. Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem, predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Gozd Simonom Golobom, predsednikom Krajevne skupnosti Črna Ladislavom Osolnikom in predsednikom Gasilske zveze Kamnik Marjanom Semprimožnikom.

V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Gozd, pridružile so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin. Za glasbeno popestritev so poskrbele godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik, posebno noto pa so dodali gasilski praporščaki.

Prostovoljno gasilsko društvo Gozd je bilo ustanovljeno junija 1936. Ob ustanovitvi je društvo delovalo z 22 člani. Na začetku niso imeli lastnih prostorov in orodja, v namen pridobitve sredstev pa so organizirali veselico in tako s prispevkom krajanov leta 1937 kupili motorno brizgalno. Ker so imeli gasilsko orodje in opremo shranjeno pri kmetih, so gasilci sklenili, da bodo zgradili gasilski dom. Načrte in začetno zagnanost članov društva je prekinila druga svetovna vojna, ki je kruto posegla v gasilske vrste. Gasilska dejavnost je v kraju zamrla, saj je v vojni padlo veliko zagnanih gasilcev in ustanovnih članov. Društvo je na novo zaživelo šele leta 1954, ko so v njihove vrste vstopili novi člani. V šestdesetih letih se je zaradi pomanjkanja prostora ponovno pojavila želja po izgradnji gasilskega doma. Leta 1963 je bil na mestu gasilskega doma zgrajen vodni rezervoar, ki ga uporabljajo še danes, dom pa je bil zaradi nepredvidenih težav zgrajen šele leta 1968, natančneje 15. avgusta istega leta.

V letu 2008 je celotno območje, predvsem pa vas Gozd in okoliška naselja prizadela najhujša naravna katastrofa v vseh letih delovanja. Močan veter, ki je območje zajel 13. julija ob približno 14. uri, je v nekaj minutah poškodoval oziroma uničil preko 3.000 hektarov gozda in 304 zgradbe, od tega 112 hiš v Krajevni skupnosti Črna. V vasi Gozd je bilo poškodovanih približno 50 zgradb, med njimi tudi gasilski dom, ki so gasilci za silo pokrili in v njem organizirali krajevni štab Civilne zaščite. Intervencija je trajala neprekinjeno do 20. julija, v njej pa je sodelovalo približno 1.200 gasilcev. Sama sanacija je trajala še mesece. V letu 2012 so gasilci PGD Gozd prevzeli vozilo GVM znamke Citroën, saj je bilo staro vozilo Tam neprimerno za prevoz otrok in ostalih članov na tekmovanja ter izobraževanja. Kar se tiče prihodnosti, pa že potekajo priprave na gradnjo prizidka k prostorom Prostovoljnega gasilskega društva Gozd.

Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Gozd Simon Golob, je 80 let dolga doba, ki je bila zaznamovana z vzponi in s padci ter predvsem z veliko spremembami: »V teh letih se je spremenilo marsikaj, gasilsko orodje in oprema, spremenila se je gasilska taktika in ne nazadnje naše delo. Ne gasimo več le požarov, pač pa priskočimo na pomoč ob vsaki nezgodi ter vsakič, ko nas potrebujejo. Brez naše pomoči bi marsikatera naravna ujma namesto nekaj dni trajala nekaj mesecev, tako pa zaradi nas krajani lahko mirneje spijo. Edino, kar se v teh letih ni spremenilo, pa je naš pozdrav »Na pomoč!«, ki ga nosimo v srcih in nam narekuje, da smo vedno pripravljeni pustiti delo in priskočiti na pomoč. Ob tem bi se zahvalil tako članicam in članom, mladini in veteranom ter vsem ostalim, ki svoj prosti čas, svojo energijo in svojo zagnanost namenjajo gasilstvu. S svojim delom smo dosegli spoštovanje, ki ga med ljudmi uživamo kot gasilci.« Ob obujanju spominov na zgodovino društva je še dodal: »Ob tem se intenzivno trudimo, ob pomoči Občine Kamnik in krajevne skupnosti, izpolniti dolgoletno željo gasilcev in krajanov, da bi ob gasilskem domu zgradili športno igrišče. Pripravljamo pa se tudi na nakup novega vozila, saj v dosedanjem nimamo zaloge vode in smo tako na intervencijah manj učinkoviti. Z mislimi na preteklost in tradicijo društva se oziramo v prihodnost in si postavljamo nove cilje, s katerimi bomo izboljšali naše delovanje in ustvarili pogoje za razvoj društva in kraja. Saj navsezadnje v krajih kot je naš, kjer ostalih društev ni in ni drugih organiziranih oblik druženja, gasilstvo predstavlja vez, ki povezuje ljudi različnih starosti, poklicev, interesov in mnenj. V okviru društva se vsi ti ljudje srečujemo, družimo in se obenem izobražujemo, delimo izkušnje ter smo vedno in povsod pripravljeni pomagati sočloveku. »Na pomoč!««

Župan Marjan Šarec je čestital vsem gasilkam in gasilcem ob okroglem jubileju delovanja, posebej pa tistim, ki so prejeli priznanja in odlikovanja, ter dodal:»Tovarišice gasilke, tovariši gasilci, tovariš poveljnik in tovariš predsednik, krajanke in krajani Gozda. Veliko smo slišali že danes o dogodku izpred osmih let, ko se je resnično pokazalo kaj pomeni, če ima kraj svoje prostovoljno gasilsko društvo, če ima kraj ljudi, ki so pripravljeni nesebično priskočiti na pomoč takrat, ko je to najbolj potrebno. Prostovoljno gasilsko društvo Gozd je v naših srcih kot eno izmed trinajstih prostovoljnih gasilskih društev občine Kamnik in vedno pripravljeno pomagati, vedno pripravljeno na akcijo. Trudite se, delate in kljub težkim razmeram imate načrte tudi za naprej. Pred vami so težke naloge, pred vami je gradnja, nakup novega vozila, kajti to, ki ga imate, je že res nekoliko zastarelo. Na območju občine Kamnik smo se trudili vozila znamke Tam čim bolj izločiti iz operative in posodabljati društva z novejšo opremo. Kajti le opremljeni gasilci, le z znanjem podkovani gasilci, so se sposobni bojevati bodisi z ognjeno stihijo, poplavami ali pa še kakšnimi drugimi ujmami, za katere upam, da tega kraja ne bodo nikoli več dosegle. Kajti, ko smo pred osmimi leti videli opeko zapičeno v fasado gasilskega doma, je bil prizor srce parajoč. A skupaj smo takrat zmogli in verjamem, da bomo zmogli tudi naprej. Na pomoč!«

Kot rečeno so bila podeljena priznanja in odlikovanja članom društva za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji.Priznanja za dolgoletno delo v društvu sta prejela tovariš Andrej Spruk in tovarišica Minka Pirc, za 40 let dela v gasilstvu tovariš Stane Resnik, za 60 let dela v gasilstvu pa  tovariš Franc Spruk. Priznanja za delo na področju operative so prejeli, za deset let dela v operativi tovariš Danilo Volkar, za trideset let Jernej Pančur in za trideset let FrancPircPriznanje Gasilske zveze tretje stopnje sta prejela tovarišica Sara Omovšek in tovariš Grega Petek, druge stopnje pa tovariš Andrej Spruk.

V družbi ansambla Poljanšek smo tako zaključili uradni del slovesnosti, ki jo je povezoval Janez Spruk, in se prepustili glasbenim ritmom ob tradicionalni Gojški veselici »Pr Jeršič.«

Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« ISKRENO ČESTITAMO PROSTOVOLJNEMU GASILSKEMU DRUŠTVU GOZD ZA ČASTITLJIVIH 80 LET DELOVANJA!

Oglasno sporočilo