Ganljivo srečanje nekdanjih sodelavcev nekdaj zelo uspešnega gradbenega podjetja »OBNOVA«

0
3356

Srečanja nekdanjih sodelavcev so vedno vesela in tudi ganljiva. Tako je bilo tretjega septembra v letu gospodovem 2016. Zbrali so se v velikem številu sodelavci nekdaj zelo uspešnega gradbenega podjetja »OBNOVA«, ki je bilo ustanovljeno takoj po drugi svetovni vojni. OBNOVA je bilo ime, ki je pomenilo obnovo porušene domovine po vojni, pomoč ljudem v stiski, rekli bi lahko »srčno« podjetje in takšni so nekdanji zaposleni še danes. V podjetju so vse to uspeli narediti v času največjega razcveta, saj so z visoko strokovnim kadrom in pridnimi sodelavci ustvarili neverjetno lepe in velike objekte, ki stojijo še danes in še vedno niso dotrajani, saj je bila takratna gradnja dobra in zanesljiva.

V Domžalah so zgradili naslednje objekte:
Centralno čistilno napravo Študa, osnovne šole: Rodica, Roje, Mengeš, Radomlje, Moravče; Helios Domžale, Papirnico Količevo, Napredek Domžale, Banko Domžale, Dom upokojencev Domžale , stanovanjske stolpnice v Domžalah in še kaj bi se našlo. Vse sicer ne stoji v današnji Občini Domžale, vendar je bilo pred razdelitvijo zelo uspešne občine, vse v Domžalski občini.
Gradili pa so tudi v Luxemburgu, Nemčiji in Bosni pred Zimskimi Olimpijskimi igrami.
Podjetje Obnova je bilo do leta 1982 samostojno podjetje, ki se je konec leta ’82 priključilo takratnemu podjetju SCT Tehnika.

Bivši sodelavci so se zbrali v velikem številu na srečanju v restavraciji »PARK« v Domžalah – bilo jih je okrog 120. Srečanje je bilo veselo in lepo je bilo videti vesele obraze ob ponovnem srečanju prijateljev in sodelavcev, pa tudi kakšna solzica je spolzela po licu ob srečanju po tako dolgem času. Nekateri so prinesli s seboj tudi svoje mojstrovine v obliki slaščic in tako je bilo vse še slajše.

GP_Obnova1

Janez Pretnar z Markom in Karlom

Organizacijski odbor z g. Janezom Pretnarjem na čelu je zbral naslove in telefonske številke, kar ni bilo najlažje, je pa odlično uspelo. Najprej je vse zbrane pozdravil g. Janez Pretnar in povedal:« Obnova je bila dobro in uspešno podjetje, ki smo ga imeli radi in to ste pokazali tudi z današnjo številno udeležbo. V letih obstoja smo zgradili pomembne objekte doma in v tujini in razvili lastno tehnologijo gradnje stanovanjskih objektov. Žal se je uspešna zgodba Obnove s propadom SCT končala. SCT je bilo sicer podjetje z izjemno razvitim tehničnim potencialom in tehnologijo, zato je njegov propad velika škoda za slovensko gospodarstvo. Žrtev tega propada pa je bila tudi naša Obnova”.

O tem, kaj se je zgodilo s podjetjem SCT pa čivkajo že vrabci na strehi. (Op.: novinar)

Nato je prisotne pozdravil še župan Občine Domžale g. Toni Dragar, ki se je odzval vabilu ter povedal, da je bilo GP Obnova dobro podjetje, ki je zgradilo lepe in zanesljive objekte in, da je danes težko najti tako zanesljivo gradbeno podjetje, zato je škoda, da ga ni več. Pozdravil pa je prisotne tudi najstarejši udeleženec srečanja Marko Jaklič, direktor tehnične službe v GP Obnova, ki je doživel že 87 pomladi, družbo pa mu je delal tudi drugi najstarejši, financar Karel Schwarzbartl, ki jih je dopolnil 86. G. Marko je povedal:« Če ne bi bilo zakulisnih igric, bi Obnova še danes živela, vsekakor pa živijo srčni ljudje, ki so v Obnovi delali in so danes tukaj«.

Udeleženci so se fotografirali na »gasilski« način in se po kosilu zabavali še dolgo v noč. Mini pevski zbor na hitro zbranih pevcev (sekstet) je zapel nekaj pesmi, Zaigrali so na tamburico in orglice. Zbirali so se po manjših skupinah in pogovor je nanesel na stare čase in na čas, ko se dolgo niso videli. Vmes so zaplesali. Lepo je bilo in družno so se dogovorili, da morajo srečanje ponoviti, da bo postalo tradicionalno.

Tekst in foto: Zmago Knuplež – ZMAK

Oglasno sporočilo