Tri medalje, klubski rekord in še dve reprezentančni vstopnici

0
2156
??????????????

Kot zadnji so s svojim atletskim državnim prvenstvom na vrsto prišli še pionirji in pionirke v kategoriji U16. Ptuj je 17. in 18. septembra gostil najboljše mlade tekače, skakalce in metalce v Sloveniji, med katerimi so se v vrh zavihteli tudi trije člani Atletskega kluba Domžale Maja Per, Alenka Pirnat in Jan Emberšič.

Prvi tekmovalni dan je bila najuspešnejša Alenka Pirnat,ki je v metu kladiva osvojila drugo mesto z novim osebnim rekordom 29 metrov in 45 centimetrov. Alenki, ki je imela sicer četrti najboljši prijavljen rezultat, je najboljši met uspel v tretji izmed šestih serij. Premoč je morala tokrat priznati je Celjanki Evi Holer, ki je bila z dosežkom 34,81 metra premočna za vse tekmice. Ob srebreni Alenki sta v metalskih disciplinah v soboto nastopila še Matevž Kosem Todorovič, ki je bil sedmi v metu kopja (28,10 metra), in Matic Križman, na koncu z rezultatom 10,47 metra deveti v suvanju krogle.

Na 1000 metrov dolgo progo sta se podala Nejc Povše in Špela Ručman, oba pa sta svoj nastop končala na 13. mestu. Nejc je ciljno črto prečkal z novim posebnim rekordom 3:01,27, Špela je s časom 3:24,25 malenkost zaostala za svojim najboljšim dosežkom.

V nedeljo je zbiranje domžalskih medalje začel Jan Emberšič prav tako v metu kladiva. Tudi on je okoli vratu prejel srebrno medaljo z osebnim rekordom 38,44 metra, a z grenkim priokusom, saj je vodil vse od prve pa do zadnje serije, ko ga je za vsega enajst centimetrov prehitel Celjan Blaž Rozman. Jan je bil tudi po konstantnosti metov pred tekmeci, saj je imel v lasti drugi, tretji, četrti in peti rezultat dneva, a sreča tokrat ni bila na njegovi strani. Njegov uspeh je s petim mestom dopolnil Matic Križman, ki ga je z dosežkom 34,77 metra od medalje ločil le dober meter. Matic je bil peti tudi v metu diska (30,77 metra), kjer je sedmo mesto osvojil Matevž Kosem Todorovič, ki je kilogram težak disk zalučal 22,60 metra daleč.

maja_jan_u16_ptuj

Tretjo medaljo, tokrat zlatega leska, je za AK Domžale pritekla Maja Per v teku na 2000 metrov. V troboju za zmago je odlična domžalska atletinja vodstvo prevzela 600 metrov pred ciljem in se najprej otresla tretje Sevničanke Leje Haler, ki je v uvodu narekovala ritem teka, v zaključku pa je bila močnejša tudi od Špela Gonze (6:47,30) iz Maribora, ki je prvi dan slavila v teku na 1000 metrov. Maja je s časom 6:46,90 izboljšala tudi šest let star klubski rekord, ki je bil pred tem s časom 6:48,79 v lasti Eve Aljančič.

Na atletsko stezo so se drugi dan podali še Eva Štrekelj v teku na 300 metrov z ovirami, ki je s časom 52,99 sekunde izboljšala osebni rekord in končala kot sedma, na najkrajši razdalji 100 metrov pa je bil Tim Špendal 39.

Maja Per in Alenka Pirnat sta se z osvojitvijo prvega oziroma drugega mesta prebili tudi v reprezentanco, ki bo 24. septembra nastopila na peteroboju reprezentanc pionirjev in pionirk Hrvaške, Češke, Madžarske, Slovenije in Slovaške v Trnavi na Češkem. Jan Emberšič bo moral tekmovanje kljub dokazani kvaliteti izpustiti, je namreč letnik 2003 in kot pionir kategorije U14 po določilih Atletske zveze Slovenije na Češkem ne bo nastopil, tja bodo potovali le atleti in atletinje letnika 2001 in 2002.

Domen Jarc

Oglasno sporočilo