Odbojkarice tudi v tretje brez izgubljenega niza; odbojkarji iz Tivolija s točko

0
2186

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v četrtem krogu 1. DOL za ženske v dvorani na Galjevici s 3:0 (17, 19, 22) premagale domači VOLLEYBALLjubljano. Za slovenske državne prvakinje je bila to zadnja preizkušnja pred prvo tekmo drugega kroga 1. DOL za ženske, ko bodo ob 18. uri v ljubljanski dvorani Tivoli gostile italijansko ekipo Liu Jo Nordmeccanica iz Modene.

VOLLEYBALLjubljana – Calcit Volleyball  0:3 (-17, -19, -22)

Dvorana ZŠD Krim na Galjevici, gledalcev 80, sodnika: Milojević (Ljubljana) in Tovornik (Maribor).

Volleyball Ljubljana: Maček 2, Mijoč 8, Ferlinc 6, Čotar 3, Dolenc – libero, Pavič, Crnjac, Mihalinec 5, Janežič – libero, Vrhovnik 2, Arnež 10, Flego 1. Trener: Gregor Rozman.
Calcit Volleyball: Grudina 8, Božič, Mihevc 4, Blažič 2, Pahor – libero, Igličar, Zaplotnik, Kostić 20, Lipicer Samec 9, Jerala – libero, Turk, Koleva 7, Van de Vyver. Trener: Alessandro Beltrami.

Slovenske državne prvakinje so dvoboj proti domači ekipi, ki jo dobro poznajo, predvsem pa njih dobro pozna Gregor Rozman, ki na dopoldanskih treningih pomaga Alessandru Beltramiju, začele v svoji najmočnejši zasedbi, z Ilko Van de Vyver na mestu podajalke, na sprejemu sta bili Tina Lipicer Samec in Slavina Koleva, v bloku Katja Mihevc in Tina Grudina, na mestu korektorke Olivera Kostić ter Meta Jerala kot prosta igralka. Čeprav so prišle do zmage brez izgubljenega niza, so jim domačinke nudile dostojen odpor, do torkove tekme z Modeno pa bodo morale calcitovke še nekoliko dvigniti raven svoje igre.

Odbojkarice Calcit Volleyballa so najbolj prepričljivo dobile prvi niz , vendar so domačinke po napaki Katje Mihevc še vodile z 10:9. Toda s kar osmimi zaporednimi točkami, v napadu sta bili razpoloženi Olivera Kostić in Slavina Koleva, so kalcitovke prišle do sedmih točk prednosti, kar jim je zadostovalo za vodstvo z 1:0 v nizih. Domače odbojkarice so v prvem nizu naredile kar 12 lastnih napak, gostje le sedem.

V drugem nizu so s točko Mihevčeve gostujoče odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti, ob drugem so vodile s štirimi, vendar so se na servis Maše Arnež varovanke Gregorja Ropreta vrnile v igro, saj so zaostajale le še za točo (15:16). Kaj več jim ni uspelo, spet so naredile preveč lastnih napak, niz pa je končala izredno učinkovita Kostićeva.

Domače odbojkarice so bile večji del tretjega niza v vodstvu. Razigrala se je Helena Mijoč, v napadu je bila učinkovita tudi Arnežova in po napaki Koleve je Volleyball Ljubljana prišla do vodstva s 17:12. Toda nadaljevanje niza zanje ni bilo več tako učinkovito. Preobrat je zrežirala mladinska reprezentantka Pia Blažič, ki je na servisu zamenjala Kolevo. Kostićeva je na 17. točki izid izenačila, z dvema zaporednima točkama pa je Tina Lipicer Samec prvič v tretjem nizu svojo ekipo popeljala do vodstva (19:18). Vendar se domačinke še niso predale, na koncu pa so odločale izkušnje in večja kakovost odbojkaric Calcita, ki so s točko Katje Mihevc le prišle do zanesljive zmage.

________________________________________________________________

Odbojkarji Calcit Volleyballa so imeli v derbiju 5. kroga 1. DOL za moške štiri zaključne žoge za še četrto zmago v sezoni, na koncu so se morali zadovoljiti s točko. ACH Volley se je na koncu veselil zmage s 3:2 (14, -16, -21, 22, 17). V prihodnjem krogu, 5. novembra, bodo Kamničani doma igrali z ravenskim Fužinarjem.

ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (14, -16, -21, 22, 17)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 200, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).

ACH Volley: Flajs 8, Slaught 1, Kozamernik 12, Kovačič – libero, Purić 7, Satler, Pleško, Jurić, Donik 1, Kumer, Štern 22, Buculjević 2, Armenakis 29. Trener: Zoran Kedačič.
Calcit Volleyball: Štalekar 11, Hribar – libero,, Golob – libero, Ratek 14, Okroglič, Vidmar 15, Brulec 3, Lakner 1, Kotnik 23, Videčnik 5, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

Kamniški odbojkarji so šli v derbi z ACH Volleyjem kot ob novomeški Krki edina neporažena ekipa v 1. DOL, medtem ko so Ljubljančani nepričakovano izgubili v Mariboru. Žal so Kamničani med tednom ostali brez kapetana Andreja Štembergar Zupan, ki si je na treningu poškodovan gleženj, tako da ni bil v ekipi že na sredini povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije v Radencih. Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa, je zato namesto njega na mestu korektorja dvoboj z branilci naslova državnih prvakov  začel s Timotejem Ratkom, ob njem pa so igrali še Jan Brulec, Primož Vidmar, Domen Kotnik, Sašo Štalekar, Matic Videčnik in prosti igrale Klemen Hribar.

Prvi niz je bil izenačen le do prvega tehničnega odmora, obe ekipi sta se izkazali z igro v bloku, dobro sta igrali tudi v obrambi, s prednostjo točke, v napadu je bil uspešen Žiga Štern, še v lanski sezoni igralec Calcit Volleyballa, pa so na prvi tehnični odmor odšli domači odbojkarji. Prav Štern je z asom poskrbel za prvo prednost z dvema točkama razlike na tekmi (11:9), v še večjih težavah so bili Kamničani po novem asu, tokrat Apostolosa Armenakisa, saj so zaostajali že za šest točk (17:11). Kamničani so naredili preveč napak na servisu, neprepričljivo so bili tudi na sprejemu in po še enem asu Andreja Flajsa je bil uvodni niz odločen, saj je bilo na semaforju 20:12 za ACH Volley. Niz se je končal z napako Ratka.

V drugem so Kamničani po zaostanku 2:4 na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Do prednosti so prišli zahvaljujoč boljši igri v napadu, predvsem pa so izboljšali svoj servis, kar jim je po asu Štalekarja prineslo vodstvo z 11:6. Domači trener Zoran Kedačič je vzel svoj prvi polminutni odmor na tekmi, pred odhodom na drugi tehnični odmor še drugega, saj je njegova ekipa za gostujočo zaostajala za devet točk (6:15), takšen je bil zaostanek tudi ob drugem tehničnem odmoru. Kamničani se po visokem vodstvu niso opustili, nadaljevali so z zbrano igro in prišli do izenačenja v nizih. Tokrat je za zadnjo točko v drugem nizu napako naredil Žiga Štern.

Začetek tretjega niza je pripadel gostom, Ljubljančani so imeli še naprej težave na sprejemu in po izvrstno izvedenem prvem tempu so s točko Štalekarja Kamničani vodili z 8:4. Po napaki v ljubljanski ekipi je bilo že 11:6 za Calcit Volleyball, Kedačič je njihov nalet skušal prekiniti s polminutnim odmorom, vendar je njegova ekipa ob drugem tehničnem odmoru še vedno zaostajala za pet točk. Po drugem tehničnem odmoru so se Ljubljančani z blokom Kozamernika vrnili v igro, Kamničani so vodili le še za tri točke (14:17), vendar je bil po polminutnem odmoru uspešen Videčnik, tako da so spet nekoliko lažje zadihali. V končnico niza so kamniški odbojkarji še vstopili s štirimi točkami prednosti (18:22), toda Žiga Štern je zaostanek svoje ekipe znižal na dve, Armenakis z asom pa le še na eno točko (21:22). Da do preobrata ni prišlo, je poskrbel razpoloženi Kotnik, najprej s točko v napadu, nato še z asom, niz pa se je končal z napako Armenakisa.

Četrti niz je bil na začetku podoben prvemu, saj sta se ekipi do prvega tehničnega odmora menjavali v vodstvu, s točko prednosti pa so nanj odšli domači odbojkarji. Tudi nadaljevanje niza je bilo podobno prvemu, kajti po napaki Ratka so po dolgem času povedli za tri točke (12:9), ob drugem tehničnem odmoru so vodili za štiri. Po vrnitvi na igrišče so po novi lastni napaki gostov domačini povedli s 17:12, Gašper Ribič pa je vzel še svoj drugi polminutni odmor v četrtem nizu, s katerim je svoje varovance vrnil v igro. Z delnim izidom 5:2 so za domačo ekipo zaostajali le še za dve točki (17:19), po novem trojnem bloku le še za eno (19:20), Armenakis pa je z napako »poskrbel« za izenačenje na 22. točki. Vendar do preobrata vseeno ni prišlo, kajti prav grški korektor je domačinom priboril dve zaključni žogi za izenačenje v nizih, z asom je prvo izkoristil Jan Kozamernik.

Nekoliko bolj zbrano so odločilni peti niz začeli Ljubljančani, ki so hitro prišli do dveh točk prednosti, vendar je Primož Vidmar na šesti točki izid izenačil, Timotej Ratek, za katerega je bila to prva tekma v karieri proti ACH Volleyju pa je svojo ekipo popeljal do vodstva s 7:6. Na menjavo strani so s točko prednosti vseeno odšli državni prvaki, toda Vidmar je Kamničanom priboril novo prvo vodstvo v tie-breaku (10:9). V napeti končnici so po uspešnem napadu Kotnika do dveh zaključnih žog prišli Kamničani,  ki so nato imeli še dve, svojo drugo pa so z blokom Armenakisa izkoristili Ljubljančani.

Izjavi o tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »V rokah smo imeli praktično dobljeno tekmo, na koncu pa smo ostali brez zmage. Kljub temu, da smo bili bližje dvema točkama, lahko igralcem samo čestitam za prikazano igro. V nadaljevanju sezone bodo še nove priložnosti, verjamem, da smo se spet naučili nekaj novega, iz Tivolija pa gremo domov lahko s pokončno glavo. Dokazali smo, da znamo igrati, toda sezona bo še dolga, treba bo dvigniti raven svoje igre in prepričan sem, da bosta ekipi v nadaljevanju igrali z manj nihanji in napakami. Toda za derbi je to normalno.«

Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: »Tekmo smo začeli odlično, morda celo preveč dobro. Če bi bil prvi niz bolj tesen, bi bilo to za nas bolje, tako pa smo po gladko dobljenem prvem nizu psihološko padli, kar se nam je poznalo na servisu in sprejemu. V tem so bili Kamničani v nadaljevanju tekme boljši, mi smo iskali rešitve, na koncu pa smo le prišli do ekipe, ki je prišla do zmage. Čestital bi svojim fantom, ki so prišli do trdo prigarane zmage.«

vidmarhribar

Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo