Poraz po dobri igri

0
2333

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za nastop v ligi prvakinj v dvorani Tivoli sicer morale priznati premoč ekipi Liu Jo Nordmeccanica Modena z 0:3 (-19, -21 ), vendar z igro niso razočarale. Povratna tekma bo na sporedu v soboto, 5. novembra, ob 20.30 uri v Modeni.

Calcit Volleyball – ekipi Liu Jo Nordmeccanica Modena 0:3 (-19, -21, -22)

Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 600, sodnika: Ujhazi (Madžarska) in Arrarte Mira (Španija).
Calcit Volleyball: Grudina 10, Božič, Mihevc 3, Blažič, Pahor – libero, Igličar, Zaplotnik, Kostić 20, Lipicer Samec 2, Jerala – libero, Turk, Koleva 12, Van de Vyver. Trener: Alessandro Beltrami.
Liu Jo Nordmeccanica Modena: Brakočević Canzian 19, Belien 9, Valeriano, Heyrmam 11, Leonardi – libero, Marcon 2, Bosetti, Ferretti 3, Petrucci, Ozsoy 13, Bianchini, Garzaro. Trener: Lorenzo Micelli..

Dvakratne zaporedne slovenske državne prvakinje, odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so lani prvič okusile slast igranja med najboljšimi evropskimi klubi, so v letošnji sezoni, ko je sistem tekmovanja v ligi prvakinj nekoliko spremenjen, pred zelo težko preizkušnjo. Potem ko so bile v prvem krogu proste, jim je v drugem namenil italijansko ekipo Liu Jo Nordmeccanica Modena, ki je nastala z združitvijo drugouvrščene ekipe A-1 lige Piacenze in četrtouvrščene Modene.

Domače odbojkarice so tekmo z italijansko ekipo začele v svoji trenutno najmočnejši zasedbi, z Ilko van de Vyver, Tino Lipicer Samec, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Katjo Mihevc, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. Z izjemo Mihevčeve so vse druge že igrale v ligi prvakinj, tako da ni bilo tiste nervoze kot v lanskih tekmah, ko so običajno začele slabo. Tokrat je bil začetek tekme odličen, z dobrim servisom so oddaljile nasprotnice od mreže, dobro je deloval blok v povezavi z obrambo, v napadu pa so z dvema zaporednima točkama Slavine Koleve povedle s 5:1, tako da je gostujoči trener Lorenzo Micelli njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Toda tudi po njem je bila Koleva še enkrat uspešna v napadu, calcitovke pa so na prvi tehnični odmor odšle s štirimi točkami prednosti. S tem se obdobje dobre igre domače ekipe še ni končalo, čeprav so se jim gostje približale na dve točki zaostanka (7:9), toda po napaki Jovane Brakovičević Canzian je bilo na semaforju 13:7 za Calcit Volleyball. Gostujoči trener Lorenzo Micelli je vzel še svoj drugi polminutni odmor v uvodnem nizu, ki je spremenil potek dogajanja na igrišču, saj je Modena na drugi tehnični odmor odšla s točko prednosti. Na servis Francesce Ferretti so gostje dosegle osem zaporednih točk za vodstvo z 19:15. Niz je končala belgijska reprezentantka Laura Heyrman.

calcit-modena-1

V prvem nizu so odbojkarice iz Modene prevladovale predvsem v bloku, z njim so kar šestkrat zaustavile domače napadalke, v napadu pa sta bili nevarni Jovana Brakovočević Cinzian in Turkinja Neriman Orzoy, ki sta tudi na začetku drugega niza povzročali največ težav slovenskim državnim prvakinjam. Servis calcitovk ni bil več tako prodoren, še več težav so imele z učinkovitostjo v napadu. Modena je vodila z 9:6, vendar so jih calcitovke ulovile na 13. točki, po dveh zaporednih točkah Kostićeve pa so bile one v prednosti (17:15). Po bloku Katje Mihevc je bilo že 18:15 za domačo ekipo, v kateri se je z dobrimi servisi izkazala Ilka van de Vyver. Na 18. točki sta bili ekipi spet skupaj, v končnici pa so do izraza prišle večje izkušnje in kakovost gostujoče ekipe, ki je s štirimi zaporednimi točkami povedla z 2:0 v nizih. Z desetimi točkami se je v tem nizu izkazala domača korektorka Olivera Kostić.

calcit-modena-2

Calcitovke so visoko raven svoje igre skušale držati tudi v tretjem nizu. To jim je večji del niza tudi uspevalo, čeprav so jim gostje po minimalni prednosti ob prvem tehničnem odmoru do drugega tehničnega odmora pobegnile za tri točke. Varovanke Alessandra Beltramija se niso predale, borile so se za vsako točko, z dvema zaporednima blokoma (Kostič, Mihevc) so gostjam približale na točko zaostanka (16:17), z novim blokom so na 18. točki izid izenačile, Koleva pa jih je popeljala do vodstva (20:19). Vendar se je še enkrat več ponovila zgodba iz prvega in drugega niza, ko so gostje v končnici zaigrale brez napak ter se z asom Ozsoyeve veselile končne zmage.

Izjave po tekmi:

Tina Lipicer Samec, kapetanka Calcit Volleyballa: »Odbojkarice Modene praktično vsak teden igrajo podobno tekmo, kar ekipi dvigne raven igranje in tudi treninga, me takšnih tekem nimamo. Kljub temu smo danes prikazale dobro igro, predvsem to velja za igro blok – obramba, dobro smo se tudi taktično pripravile, ampak to vseeno ni bilo dovolj. Kot rečeno, one so navajene igrati takšne tekme vsak vikend, zato jim je bilo veliko lažje. Ampak vseeno, mislim, da smo prikazale dobro igro in da bomo v soboto igrale še bolje.«

Tina Grudina, igralka Calcita Volleyballa: »Danes smo dokazale, da smo sposobne igrati na visoki ravni, celo na isti kot Modena, ki ima resnično odlične posameznice, vendar smo se kot ekipa celo bolj izkazale. Na žalost smo dobile preveč ‘šikov’, sicer bi bil izid lahko tudi drugačen, saj bi lahko prišle vsaj do niza ali celo dveh. Upam, da bomo v Modeni, ko bo prisotnega še manj strahu, prikazale še boljšo igro in prišle domov vsaj s častnim nizom.«

Olivera Kostić, igralka Calcit Volleyball: »Lahko smo jezne same nase, ker smo v končnicah nizov izpustile priložnost, da bi lahko prišle do ugodnega izida. Žal nam ni uspelo zaključiti svojih napadov ali pa smo naredile lastno napako, toda ne glede na to, smo prikazale dobro igro in mislim, da smo v soboto sposobne igrati na podobni ravni.«

Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo