Intervju: Andrej Žabnikar, Študentska organizacija Domžale: “Želimo si, da bi mladi lahko prebijali prosti čas aktivno in brez velikih stroškov”

0
5167

V Domžalah je bila od nekdaj močna študentska skupnost, vse dokler pred leti ni ugasnila in smo doživeli kratko zatišje. A ne za dolgo. Letos so se, skupaj s pomladjo, prebudili trenutni študentje, si nadeli ime Študentska organizacija Domžale in zadihali s polnimi jadri in jasnimi cilji – da Domžale ponovno postanejo mesto z močno študentsko skupnostjo, ki bo dihala skupaj z mladimi. Marsikje smo jih tako opazili v minulih mesecih, prisotni so na različnih prireditvah in projektih z željo vključevanja mladih. Zapihal je torej svež veter med dijaki in študenti, ki ne želijo več samo jamrati kako se v Domžalah nič ne dogaja, kot pravijo, ampak so stvari vzeli v svoje roke. Ker vsaka prava organizacija potrebuje svojega vodjo, ga imajo tudi oni, Andrej Žabnikar je prvi predsednik Študentske organizacije Domžale, ki nam je zaupal nekaj načrtov za prihodnost.

Študentska organizacija Domžale je zadnje mesece v naše mesto prinesla nov veter. Kot bi se prebudila velika skupina mladih, ki je zadnja leta spala. Kako vam je to uspelo?
Tako je, mladi v Domžalah smo v letošnjem letu dokazali, da lahko znova stopimo skupaj in združeni naredimo več za mlade v našem okolju.  Naš optimizem, ambicija, želja po izboljšanju in timsko delo so dejavniki, ki so nas pripeljali skupaj, nas še vedno vodijo in nam pomagajo premagovati ovire in izzive na naši poti.

Kaj so ključni poudarki, usmeritve Študentske organizacije Domžale? Za kaj se zavzemate?
Glavni cilj je ponovna vzpostavitev Študentske organizacije v okviru Študentske organizacije Slovenije in s tem mladim omogočiti, da imajo možnost aktivno sodelovati pri oblikovanju okolja v katerem živimo. Mladim želimo omogočiti čimveč dodatnih dejavnosti, izobraževanj v sklopu smeri njihovega študija in jim s tem omogočiti čimveč izkušenj in referenc, preden se podajo na poklicno pot. Predvsem pa jih želimo “vzgajati” v smer, da so zgled družbi, da jo gradijo in jo poizkušajo izboljšati.

Ali imamo v Domžalah aktivno mladino in kako jo aktivirate v Študentski organizaciji Domžale?
Vsak človek je unikat, ki pa se prilagaja svojemu življenjskemu okolju in s tem tudi tempu življenja v njegovem domačem mestu. Tako so se tudi mladi v Domžalah privadili, da se v Domžalah ”pač nič ne dogaja za mlade” in sprejeli tak način življenja. Mi pa želimo to pasivnost spremeniti, saj je v Domžalah ogromno mladih, za katere sem prepričan, da se najde aktivnost, katere se rade volje udeležijo.

Katere projekte pripravlja v naslednjih tednih, mesecih, kaj čaka mlade Domžalčane?
Naše aktivnosti smo razdelili na zabavne, kulturne in izobraževalne. Do konca leta se bo odvilo kar nekaj projektov. Na področju zabave, pripravljamo bitko bandov z dobrodelnim pridihom decembra, na kulturnem se bo odvil literarni natečaj, ki se bo zaključil z druženjem skozi literarni večer v dobri družbi. Za izobraževanje bo poskrbljeno s kariernimi delavnicami, kjer bomo učili mlade kako do prve zaposlitve in male trike velikih mojstrov v gospodarskem svetu. Vse študente in ostale mlade pa bomo ozaveščali o zdravi prehrani s projektom Zdrav študentski slog, kjer bodo izvedeli vse resnice o našem (ne)zdravem prehranjevanju, načinu gibanja in odpravljanja stresa.

Se usmerjate le na študente ali so vam zanimive tudi druge družbene skupine (dijaki, otroci)?
Čeprav ponosno nosimo ime: Študentska organizacija Domžale, se zavedamo, da lahko veliko pomagamo tudi na področju dijakov in mladih po srcu, v ta namen smo tudi ustanovili dijaško sekcijo, ki je specializirana za dijake in njihove interese ter ustvarjamo dogodke, ki ne zadevajo le mladih.

Kaj pa povezovanje z drugimi organizacijami v občini? V zadnjih mesecih ste bili prisotni in vidni pri kar nekaj projektih …
Študentska organizacija velikokrat sodeluje z drugimi organizacijami v občini, saj vedno radi ponudimo pomoč, ko se gre za dober namen. Tako smo se aktivno vključili v projekte kot so bili Poletni dan na bazenu, Špas’n’tek, Pohod ob zeleni osi regije in še več drugih manjših.

Glede na to, da prihajate z različnih vetrov, kako usklajujete interese posameznikov?
Res je, da imamo vsi različne ambicije, interese in načrte za našo prihodnost, vendar nam je vsem skupno to, da že zdaj želimo ustvarjati, izboljšati naše življensko okolje in izraziti mnenje mladih. Tu je močno stičišče interesov, kar vodi in poganja našo organizacijo.

Pokrivate celotno območje upravne enote Domžale. Kako vam to uspeva? Imate v vsakem kraju mlade, ki skrbijo za promocijo?
Naša organizacija je relativno mlada in opreriramo večinoma v Občini Domžale, vendar sočasno večamo organizacijo z aktivnimi člani in mladimi iz celotne upravne enote Domžale, kateri bodo oz. ponekod že vodijo svoje oddelke za zastopanje interesov študentov in mladih v svojih okrajih.

Česa za mlade si želite več v Domžalah? Kaj pogrešate? Imate svoj prostor »pod soncem in streho«?
Želimo si, da bi mladi v Domžalah lahko prebijali prosti čas aktivno in brez velikih stroškov. Da se lahko udeležijo brezplačnih tečajev, se naučijo nekaj novega, mogoče celo najdejo nov hobi, vendar za vse to mladi potrebujemo prostor za ustvarjanje in mreženje. Potrebujemo prostor, kjer bo stičišče mladih, kjer si vedno dobrodošel in lahko kvalitetno prebiješ prosti čas.

Menite, da so mladi v Domžalah dovolj slišani? Sploh povedo, kaj želijo?
Mladi v Domžalah so dovolj slišani, če si želijo biti slišani. Tu pa naletimo spet na isti problem, saj smo se privadili, da si rečemo ”ah, saj se nič ne da spremeniti” in v trenutku pozabimo na največkrat ponovljeno geslo, ki zadeva mlade: ”Na mladih svet stoji”, katerega bi se mladi morali resno zavedati.

Za konec – kakšne aktivnosti pripravljate v prihodnjih tednih, nekaj sva jih že omenila, pa vendar?
Pripravljamo zabavne, izobraževalne in kulturne dogodke. Odvile se bodo karierne delavnice, ki bodo mladim pomagale pri iskanju prve zaposlitve, jih učile različnih pristopov in prijemov potrebnih za uspešnost na trgu dela. Ozaveščali bomo o (ne)zdravem študentskem slogu, s projektom Zdrav študentski slog, kjer bodo strokovnjaki predali znanje in resnice o našem (ne)zdravem načinu življenja. V decembru pa se nam obeta dobrodelni dogodek Bitka bandov, kjer se bodo mlade rock skupine skozi tekmovanje predstavile in pokazale česa so res zmožne.

Mateja Kegel Kozlevčar

andrej_zabnikar1

 

 

Oglasno sporočilo