1. festival čebelarske pesmi Lukovica 2016

0
2987

Na pobudo predsednika Čebelarske zveze Slovenije in ob podpori Občine Lukovica se je v petek odvijal prvi festival čebelarske pesmi v prostorih kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici.
Za prvi festival je bilo število nastopajočih zborov in zasedb nad pričakovanji, saj je na odru zapelo sedem zasedb. Poleg domačinov moškega pevskega zbora Janko Kersnik. še gostitelji  komorni moški zbor čebelarske zveze Slovenije, ter mešani pevski zbor DU Šentrupert, skupina Šani Šeni, mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, mešani pevski zbor PD Horjul, in mešani pevski zbor Pentakord. Nagrada za najboljšo izvedbo pesmi na temo čebel je po mnenju maestra Milivoja Šurbeka red. prof., dirigenta in pianista  pripadla moškemu pevskemu zboru Janko Kersnik z  solistkama Urško Pavli in Marto Zabret pod taktirko Igorja Velepiča. Povezovalec in pisec veznega teksta je bil tajnik ČZ Slovenije Anton Tomec, ki je povedal o zborih tudi besede, ki običajno niso znane obiskovalcem koncertom, a veliko povedo o samem zboru.
Med prireditvijo so podelili licence novim preizkuševalcem medu ter razglasili kdo je letos točil najboljši gozdni med. Ker letina ni bila najboljša, ocenjevanja drugih vrst medu ni bilo. Tako so postali novi preizkuševalci Eva Cukljati, Mojca Ferjančič Podbregar, David Kozamernik, Mitja Nakrst, Aleksandra Podboj Ronta, Tomaž Strniša, Ljubica Šparovec Čadonič in Katja Stankovič. Najboljši gozdni med so točili Jožef Knez Tatjana Grgadolnik in čebelarstvo Krese. Nagrada je tokrat pripadla čebelarstvu Krese. Za razlago čemu in kako so prejemniki prejeli tako licenco kakor priznanje za najboljši med nam je razložila dr. Mojca Korošec in nas s tem popeljala tudi v svet odrekanj in težkega dela vsakega čebelarja, ki pa ga premalo cenimo. Besede spodbude sta spregovorila še  predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in župan občine Lukovica Matej Kotnik, ki sta podelila tudi zaslužene licence in priznanja. 1. festival čebelarske pesmi je za nami, prihaja 2. festival, ki bo zahvaljujoč glasu medijev in pripravljenosti organizatorjev še boljši in pestrejši, čeravno je že ta bil nad pričakovanji.

djd

pesmi058 pesmi072 pesmi090 pesmi115 pesmi140 pesmi147 pesmi151 pesmi166 pesmi195

Oglasno sporočilo