Policisti pri nekdanjih vodilnih

0
1810

Po poročanju spletnega portala siol.net policija preiskuje prodajo domžalskega Heliosa iz leta 2014, ko je premazniška skupina končala v rokah avstrijskega holdinga Ring International. Med osumljenimi naj bi bili po naših informacijah nekdanji člani uprave Heliosa, med drugim dolgoletni prvi mož Uroš Slavinec in njegov naslednik Aleš Klavžar.

Na PU Ljubljana so za Siol.net potrdili, da na območju Domžal opravljajo več hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, natančneje zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Po naših informacijah so policisti obiskali Slavinca in Klavžarja.

V Heliosu so potrdili, da policisti pri njih od jutranjih ur opravljajo preiskavo.

“Predkazenski postopek poteka na podlagi več prejetih prijav, iz katerih izhaja sum domnevnih nepravilnosti pri postopku prodaje družbe iz okolice Domžal,” so sporočili s policije. Preiskava poteka na devetih lokacijah stanovanjskih in poslovnih prostorov. Policija ni nikogar pridržala.


Kaj iščejo kriminalisti

V jedru preiskave so dogajanja, povezana s prvo prodajo Heliosa. Tega so v začetku leta 2014 država in drugi lastniki prodali avstrijski skupini Ring, ki je za večinski delež domžalskega premaznika odštela 167 milijonov evrov. Postopek prodaje je vodila francoska investicijska banka BNP Paribas.

Aleš Klavžar, ki je po odhodu Uroša Slavinca prevzel vodenje Heliosa, se je nedavno zaposlil v Iskri.Aleš Klavžar, ki je po odhodu Uroša Slavinca prevzel vodenje Heliosa, se je nedavno zaposlil v Iskri.  Foto: STA

Že pred samo prodajo je bilo mogoče slišati informacije, da uprava Heliosa, ki jo je tedaj še vodil Uroš Slavinec, bolj ali manj prikrito favorizira Avstrijce kot potencialne kupce. V igri za nakup je bilo namreč več ponudnikov, najresneje pa ameriška multinacionalka PPG.

Tej Slavinec ni bil naklonjen. Pri tem ga ni motilo niti dejstvo, da je bil Ring kot prevzemnik nekajkrat manjši od Heliosa in da je posel financiral z dolžniškim kapitalom.

Kriminaliste naj bi zdaj zanimalo, ali so v Heliosu poslovne odločitve, ki naj bi od prevzema Heliosa odvrnile druge kandidate za nakup, sprejemali v navezi z Avstrijci. Brez vednosti tedanjih lastnikov in nadzornega sveta so z zastavo vsega premoženja Heliosa omogočili najem posojila, s katerim so ti financirali prevzem.


Ring je v času nakupa Heliosa vodil Gerald Martens.Ring je v času nakupa Heliosa vodil Gerald Martens.
Foto: STA

Zastava premoženja za prevzem

Šlo je torej za prakso, ki je močno spominjala na prepovedane tajkunske prevzeme. Država je namreč zaradi spornih prevzemov, kot sta bila v Merkurju in Pivovarni Laško, že pred leti sprejela zakonodajo, po kateri prevzemniki svojih tarč ne smejo izčrpavati oziroma za najeta posojila obremenjevati njihovega premoženja.

S tem so se tudi potrdile informacije, da Helios v nasprotju z napovedmi ni prešel v roke finančno močne mednarodne skupine, ki bi za nakup zagotovila lastna sredstva. Ravno nasprotno, Ring je prevzem skoraj v celoti financiral z izposojenim denarjem.

Nekdanja uprava Heliosa, ki je še pred prihodom novega lastnika sama izpeljala množična odpuščanja, je premoženje družbe marca 2014 zastavila brez vednosti nadzornikov, s čimer je kršila veljavni statut družbe.


Odpuščali v imenu Avstrijcev

Že leta 2014 smo avtorji razkrili, da je avstrijski Ring več kot pol leta pred nakupom obvladoval vse niti v domžalskem premazniku, takoj po prevzemu pa je v Avstrijo nakazal prve milijone. Uprava pod vodstvom Uroša Slavinca je bila za kooperativnost ustrezno nagrajena. To se je dogajalo v času, ko so v Helious pritiskali na zaposlene, naj zaradi zaostrenih razmer pri poslovanju privolijo v nižje plače.

Iz zapisnikov sej uprav jasno izhaja, da je z Avstrijci mesece pred prevzemom usklajevala svoje poslovne odločitve in jim prepuščala vajeti v Heliosu. Avstrijci so uslugo vrnili s tem, da so reševali likvidnostno stisko družbe Heldom, prek katere so menedžerji neuspešno lastninili Helios.

Sredi avgusta 2013 je Slavinec odšel na Dunaj, kjer je z njimi opravila določene razgovore in se celo pogajala glede financiranja. Nekaj mesecev zatem je Helios odpustil 150 zaposlenih, s čimer je Slavinec olajšal delo Avstrijcem. Ringu so namreč zaveze, ki jih je dal ob nakupu, preprečevale ali vsaj oteževale tolikšna odpuščanja po prevzemu.

Vir: Siol.net

Oglasno sporočilo