Mali razočarana z diskvalifikacijo končal svetovno prvenstvo

0
2545

Jakob Mali je svetovno prvenstvo za mlajše mladinec v Keniji sklenil brez uvrstitve, saj je bil v teku na 2000 metrov zapreke diskvalificiran zaradi prestopa linije po vodni oviri. Tako naš 16-letni atlet razočarano zapušča prizorišče, a obenem opozarja, da mu je tekmovanje delo novo motivacijo in cilje, ki jih želi doseči v prihodnje.

Po letu 2014, ko je Manca Avbelj na svetovnem prvenstvu za starejše mladinke v ZDA nastopila v suvanju krogle, je bil Jakob Mali naslednji domžalski atlet, ki se je podal na najmočnejše atletsko tekmovanje na svetu za mladinske kategorije.

Med 24 atleti je imel Mali s časom 5:59,39, kolikor je tekel 1. julija na Prvenstvu Slovenije za mlajše mladince v Slovenj Gradcu, 20. prijavljen rezultat. V petek dopoldan, 14. julija, se je Mali podal na štart v drugi skupini ter po počasnem začetku celotne palete tekačev v cilj pritekel na 9. mestu  s časom 6:17, a bil kasneje zaradi prestopa črte takoj po vodni oviri diskvalificiran, kar se je pripetilo še trem atletom. Razočaranje je bilo ogromno, saj je bilo za finale najhitrejše petnajsterice potrebno teči dosegljivih 6:13,28. Jakob je letos štirikrat tekel hitreje, vse med časi 5:59 do 6:08, a sta pomembnost tekmovanja ter velika nadmorska višina – Nairobi leži na 1800 metri nadmorske višine -, pustila prevelike posledice.

V njegovi kvalifikacijski skupini je slavil prvi favorit tekmovanja Kenijec Leonard Kipkemoi Bett s čaom 5:46,66, ki je imel med vsemi tudi daleč najboljši pripravljen rezultat (5:28,52). Bett je nato v nedeljskem finalu upravičil vlogo favorita in si pritekel tudi naslov svetovnega prvaka s časom 5:32,52.

Leonard Kipkemoi Bett je potrdil vlogo favorita – dobil je najhitrejši v kvalifikacijah in v finalu teka na 2000 metrov z zaprekami

Razočaranje je bilo ob slabem doseženem času v kvalifikacijah seveda ogromno, saj se je Jakob želel približati teku okoli klubskega rekorda 5:56, a kot videno  že ničkolikokrat na velikih tekmovanjih, je taktični tek odločil o potnikih v finale, tako da od hitrega teka in dobrih časov ni bilo nič. Vsi atleti so za svojimi osebnimi rekordi v kvalifikacijah zaostali za deset do dvajset sekund.

”Počutim se grozno, jezen sem nase. Kaj hujšega ne vem, če bi se mi lahko zgodilo na tekmi. Noge tokrat niso bile prave, v njih nisem čutil nobene moči, tako da je bilo popolno nasprotje tekme v Slovenj Gradcu. Psihološko imam občutek, da nisem klonil, saj sem bil pred tekmo sproščen, morda je bila želja prevelika,” je svoje občutke po tekmi strnil Mali, ki je kljub vsemu z nastopa potegnil kar nekaj pozitivnih stvari: ‘‘Dobil sem ogromno motivacije za prihodnjo sezono, z novimi jasnimi cilji.”

Jakob, kljub vsemu čestitke, za izpolnjeno normo in krstni nastop na tako velikem tekmovanju. Verjamemo, da je bilo izkušnja velika, nepozabna in tudi poučna. Zdaj pa čakamo na nove velike uspehe našega atleta na zaprekah.

DJ

Oglasno sporočilo