Slovesno odprtje Mlinarske brvi med Homcem in Radomljami

0
1898

Župan Občine Domžale Toni Dragar je skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Radomlje Metodom Marčunom in predsednikom Krajevne skupnosti Homec-Nožice Andrejem Repanškom s slavnostnim prerezom traku uradno odprl prenovljeno Mlinarsko brv.

Dogodek, ki se je odvijal na petkovo popoldne 25.avgusta na obeh bregovih Kamniške Bistrice, je povezovala Stanka Šarc Majdič. Zgodovino mostov na Kamniški Bistrici je z navzočimi delil prof. dr. Janez Marolt. Nastopili so harmonikarji iz Homca in Nožic, pevci društva Šole zdravja Radomlje in narodne noše.
Predsednik KS Radomlje, Metod Marčun je v svojem govoru povedal, da danes predajajo most, čez Kamniško Bistrico, ki ima že dolgo zgodovino: »Včasih je bil na tem mestu leseni most, ki je omogočal dostop kmetom do njihovih njiv in travnikov, krajšal pot delavcem v bližnje tovarne ter učencem na poti v osnovne šole in verouka na Homcu. Skratka, bil je nepogrešljiv člen včasih in tudi danes.« Obenem se je zahvalil tudi vsem organizacijam, društvom ter posameznikom, ki skrbijo za čistočo zelene rekreacijske osi.
»Prav veseli smo, da so se po odprtju Mostu želja v Nožicah pred leti, v letošnjem letu našla volja in finančna sredstva za nujno potrebno sanacijo starega zelenega mostu. Tako lahko danes na tem mestu svečano odpremo novozgrajeno mlinarsko brv, ki že dobro služi svojemu namenu«, je dejal predsednik KS Homec-Nožice Andrej Repanšek in se zahvalil županu Toniju Dragarju, podžupanji mag. Renati Kosec, občinskim svetnikom ter občinskim službam za vse izvedene investicije v Krajevni skupnosti Homec-Nožice.
Župan Toni Dragar je v svojem govoru povedal, da imajo v Domžalah idejo, da je potrebno imeti neko ozemeljsko celovitost: »Kar pomeni, da je treba za naše območje od juga do severa ter od vzhoda do zahoda poskrbeti za investicije. Ena izmed teh zadev so tudi premostitveni objekti čez reko Kamniško Bistrico.«
Občina Domžale je pričela z gradnjo nove brvi čez reko Kamniško Bistrico med Homcem in Radomljami v začetku meseca marca. Že pred obnovo je brv dobila tudi novo ime – Mlinarska brv. Ime je bilo izbrano zaradi dolgoletne tradicije mlinarstva in sicer ne le v Radomljah, temveč po več krajih naše občine. Samo na »radomeljski« Mlinščici je v preteklosti mlelo kar pet mlinov, danes pa deluje le še Kraljev mlin v Radomljah.
Urad župana, Občina Domžale
Foto: Vido Repanšek in Karin Božič
.
Oglasno sporočilo