25 let srečevanj na Mali planini

0
2235

Zadnja nedelja v avgustu je rezervirana za tradicionalno srečanje domžalskih planincev, ki je letos obeležilo že četrt stoletja. Mpz Janko Kersnik iz Lukovice, Godba Domžale in slavnostni govorniki so dajali pečat uradnemu delu srečanja.
Za prijetno popoldansko vzdušje so poskrbeli člani in članice ansambla Odziv, ki so tokrat zamenjale že skoraj domski ansambel P’rjatli. Po zapeti planinski himni so do besed prišli govorniki in tako smo prisluhnili sedanjemu predsedniku PD Domžale Janku Vodlanu, nekdanjemu predsedniku Petru Primožiču, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek in župan Občine Domžale Toni Dragar. Člani in članice planinskega društva Domžale, društveni prijatelji in ostali obiskovalci planin in gora ter Domžalskega doma na Mali planini (1534 m) so tako lahko izvedeli marsikaj zanimivega.
Po pozdravnem nagovoru predsednika Planinskega društva Domžale Janka Vodlana in zapeti planinski himni je zbrane nagovoril podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, ki je navedel nekaj osnovnih podatkov o planinstvu ter delovanju zveze. Ni mogel mimo dela v Planinskem društvu Domžale, ki je eno vodilnih društev v delovanju v Sloveniji in številne pilotske projekte so z pridom povzeli na Planinski zvezi in se sedaj izvajajo tudi v drugih društvih.
Po končanem igranju Domžalske godbe je častni predsednik PD Domžale Peter Primožič, opisal začetek obnove planinskega Domžalskega doma izpred petindvajsetih let in s tem tudi o ideji o srečevanju članov in članic ter prijateljev pri domu. Takrat dom ni imel takšne podobe in tudi mojstri niso bili ravno navdušeni nad hojo in delom a je vseeno šlo. Skupina mož in žena, bile so sicer v manjšini, a brez gospodinj in hrane pač ne gre, so razpadajoči se dom spravili skupaj in naredili to, kar lahko vidimo, čeravno ima že novo obleko in streho. V 25-tih letih je dom doživel veliko sprememb, še več prostovoljnega dela in tudi številnih finančnih vložkov Občine Domžale. Brez tega dom ne bi bil takšen kakršen je in to v ponos PD Domžale ter njihovih članov. Župan občine Domžale Toni Dragar je omenil, da ima občina dve konklavi, in sicer to na Mali planini in na Krku in, da je treba včasih pogledat kam gre ves denar, ter je zato pripeljal kar četico občinskih mož in žena. Glede na videno je zaključil, da bo sicer potrebno še nekaj sredstev, a da jih bodo že našli, saj vidijo, da se dobro in na veliko dela.
Prisluhnili smo še nekaj pesmim MPZ Janko Kersnik iz Lukovice pod vodstvom mlade Eve Čeh, ter Godbi Domžale, ki je ponovno navdušila z izvedbo Avsenikove Pastirček, nato je vajeti dobrega razpoloženja prevzel ansambel Odziv. Še prej se je vsem nastopajočim in govornikom predsednik PD Domžale Janko Vodlan zahvalil ter jih že sedaj povabil na praznovanje 70 letnice Planinskega društva Domžale prihodnje leto.

Djd

Oglasno sporočilo