Mesec požarne varnosti na OŠ Roje

0
2135

Na osnovni šoli Roje smo skozi celo leto pozorni na razne preventivne dejavnosti prek katerih naše učence učimo različnih ukrepov s področja varnosti, samozaščite in prve pomoči.
V oktobru – mesecu požarne varnosti se še toliko bolj osredotočimo na varnost pred požari in tudi letos ni bilo nič drugače. V sredo, 18. oktobra so se nekateri mlajši učenci posebnega programa in učenci od prvega do petega razreda programa z nižjim izobrazbenim standardom, udeležili ogleda Centra za zaščito in reševanje Domžale na Viru. Zelo smo bili veseli toplega sprejema in vseh informacij s katerimi gasilci niso skoparili. Lahko smo si ogledali garaže, opremo, centralo, si nadeli gasilsko čelado in obleko, nazadnje pa smo lahko celo škropili s pravo gasilsko cevjo. Gasilci CZR Domžale so bili celo tako zelo prijazni, da smo na koncu dobili sladko presenečenje.
Presenečenj pa za naše učence v tem tednu še ni bilo konec. V petek, 20. 10. smo namreč organizirali tehniški dan »Dan varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami.« Tokrat smo dan pričeli z izdelovanjem likovnih izdelkov na temo »112,« učenci pa so mislili, da je to za ta dan vse. Pa še kako so se motili! Po malici smo pripravili nenapovedano evakuacijsko vajo. Po šolskih hodnikih in stopnišču se je valil gosti dim; tako gost, da nisi videl niti metra pred sabo. Učenci so šele v tako realni situaciji ugotovili, kaj ob tovrstnih nesrečah naredita panika in slaba vidljivost. Mnogi so namreč skoraj izgubili svoje sošolce, a so ob spretnem vodenju učiteljic vsi varno in hitro zapustili šolo. Devetošolci so spoznali tudi to, kako pomembno je skrbeti drug za drugega, saj so v zgornjem nadstropju pozabili svojo učiteljico. Ponjo so morali gasilci. Še dobro, da je bila vse skupaj le vaja in, da smo lahko po tem, ko so gasilci PGD Mengeš razpihali gost dim, v zbornici le predebatirali kaj vse bi v resnični situaciji morali storiti drugače. Če bi se nesreča zares zgodila, popravnega izpita ne bi bilo.
Po razburljivem dnevu smo se morali malce sprostiti. Na šolskem igrišču je hišnik Jože ob pomoči Jana iz šeste stopnje spekel kostanj in z veseljem smo ga zobali. Tisti, ki smo malce bolj prisluhnili pogovorom naših učencev, pa smo lahko opazili, da je vse do popoldanskih interesnih dejavnosti pogovor tekel le o eni stvari – kako zelo gost je bil dim in kako bi bilo, če bi šlo za res. K sreči je bila vse samo vaja, smo pa veseli, da je na naše učence naredila vtis.
V slogu meseca požarne varnosti, vas z OŠ Roje pozdravljamo z gasilskim pozdravom: NA POMOČ! 

Ajda Lalić

Oglasno sporočilo