V Domžalah o priložnostih za poslovanje v Avstriji

0
2225

Vir, 16. novembra 2017 – Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Domžale (OOZ Domžale) je danes ob podpori banke SKB potekal podjetniški zajtrk o poslovanju v Avstriji. Podjetjem, ki že poslujejo v Avstriji ali se šele zanimajo za poslovanje na tem tujem trgu, so bile predstavljene možnosti poslovnega sodelovanja v tej deželi, še zlasti v slovenskem zamejstvu na avstrijskem Koroškem, in različna tveganja, ki se jim lahko ob pravem pristopu izognejo.  

Uvodoma je zbrane v vlogi organizatorja pozdravila direktorica OOZ Domžale Karolina Vrtačnik. Na Obrtni zbornici Domžale spremljajo potrebe svojih članov in drugih podjetij, ki delujejo v lokalnem okolju. Ker se v zadnjem času pojavljajo številna vprašanja na temo poslovanja na avstrijskem trgu, so organizirali dogodek, na katerega so povabili zamejske strokovnjake, da bi našim podjetnikom iz prve roke spregovorili o poslovanju v Avstriji.

Mag. Vanessa Baldassar iz agencije BABEG s sedežem v Celovcu je predstavila možnosti za investiranje slovenskih podjetij na avstrijskem Koroškem. Podjetjem ponujajo brezplačno svetovanje pri ustanovitvi avstrijske družbe in jih pospremijo od ideje do realizacije projekta. Nudijo tudi svetovanje pri pridobitvi zemljišč, pri pridobitvi informacij za lažji vstop na evropski trg, po potrebi podjetnike povežejo z mrežo njihovih partnerjev. Pomagajo poiskati kadre in dovoljenja glede gospodarskega in davčnega prava. Svetujejo glede črpanja državnih spodbud, ki so na voljo podjetjem, ki poslujejo v Avstriji. V nadaljevanju je gostja predstavila konkretne možnosti poslovanja slovenskih podjetij na avstrijskem Koroškem v njihovih poslovnih conah – v Beljaku (mikroelektronika), Velikovcu (plastika), Celovcu (IKT) ali St. Veitu (les in fotovoltaika).

Jaka Hrovat iz podjetja Mizarstvo Hrovat je predstavil svojo izkušnjo poslovanja v Avstriji.

Davčni in podjetniški svetovalec ter sodni izvedenec za davčno pravo mag. Johann Picej iz odvetniške pisarne DDR. Jaklitsch & Mag. Picej Steuerberatungsgesellschaft m.b.H iz Celovca je slovenskim podjetjem na voljo za svetovanje pri specifikah glede zakonodaje. Zbranim podjetnikom je dal konkretne praktične nasvete in jih spodbudil, da si poiščejo podjetniškega svetovalca v Avstriji še pred pričetkom dejanskega poslovanja v Avstriji. Da imajo ustreznega svetovalca, ki pozna avstrijsko zakonodajo, uradnike in sodišča, je pomembno še zlasti takrat, ko že pride do prekrška.

S tem se je strinjal tudi Jaka Hrovat iz domžalskega podjetja Mizarstvo Hrovat. V podjetju že nekaj časa poslujejo v Avstriji in so se že soočili s finančno policijo. Z mag. Picejem so sodelovali pri pripravi zahtevne dokumentacije za delo v Avstriji. Poudaril je še, da ima vsaka dejavnost specifične zahteve, zato je tudi možnosti za napake zelo veliko.

Pogovor med mag. Johannom Picejem in Valerijem Matulinom, MKE d.o.o. Domžale.

Ob koncu so lahko podjetniki zastavili gostom konkretna vprašanja in se z njimi srečali na B2B srečanjih.

Marija Bokal
Fotografije: Mija Bokal
VEM TOČKA OOZ DOMŽALE
OBMOČNA OBRTNO – PODJETNIŠKA ZBORNICA DOMŽALE

Dodatne informacije:
Karolina Vrtačnik
Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale
karolina.vrtacnik@ ooz.si

 

Naslovna fotografija:

Organizatorica dogodka Karolina Vrtačnik, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale, ter gosta mag. Vanessa Baldassar iz koroške agencije BABEG in mag. Johann Picej iz odvetniške pisarne DDR. Jaklitsch & Mag. Picej Steuerberatungsgesellschaft m.b.H.

Oglasno sporočilo