Evropski teden zmanjševanja odpadkov

0
2285
Komunalna podjetja pokazala, da poškodovane stvari niso nujno za stran
Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji že dolgo prioriteta, ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju pa je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 zadnji teden v novembru organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+. Cilj akcije je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter s tem promovirati trajnostno naravnane prakse. V Sloveniji je koordinatorka aktivnosti v sklopu ETZO Zbornica komunalnega gospodarstva. Ozaveščevalni akciji se je pridružilo tudi Javno komunalno podjetje Prodnik, ki je v središču Domžal postavilo prikaz predmetov, ki jih z nekaj obdelave, barve ali nadgradnje lahko ponovno uporabimo.

Komunalna podjetja pristopila k skupni ozaveščevalni akciji
Kot že zadnjih nekaj let so komunalna podjetja v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo pristopila k skupni akciji. V tem tednu so v svojem kraju organizirala delavnico oziroma prikaz, kako stare stvari z manjšim popravilom ali dodelavo lahko ponovno uporabimo. Javno komunalno podjetje Prodnik, ki deluje na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, je v središču Domžal postavilo prikaz predmetov, ki jih z nekaj obdelave, barve ali nadgradnje lahko ponovno uporabimo. K sodelovanju so tokrat povabili tudi Našo trgovin’co iz Domžal, kjer zbirajo rabljena, a dobro ohranjena oblačila, modne dodatke, igrače in knjige ter jih po simboličnih cenah prodajajo v lepo urejeni trgovini, prihodek od prodaje pa namenjajo društvu Verjamem vate, ki združuje starše otrok s telesno ali duševno motnjo. Poleg tega v njihovi trgovini lahko kupite prikupne in skrbno izdelane predmete iz odpadnega tekstila: vrečke, odeje, blazine, torbice in hlače.

Premislimo, izmenjajmo, predelajmo, podarimo
Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire. Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke. Zato poskušajmo, preden izdelek zavržemo, ravnati po naslednjih načelih ponovne uporabe:
–     PREMISLIMO: Že med nakupovanjem razmislimo, ali izdelek sploh potrebujemo in ali lahko kupimo izdelek, ki bo večkrat uporaben.
–     IZMENJAJMO: oblačila, igrače, knjige, modne dodatke… lahko izmenjamo s prijatelji in sorodniki.
–     POPRAVIMO ALI PREDELAJMO: preden zavržemo pohištvo ali oblačila pomislimo, če jih lahko popravimo (včasih pozabljamo na mojstre čevljarje, usnjarje, mizarje, restavratorje, popravljalce koles, ki lahko popravijo marsikaj) ali z manjšimi posegi spremenimo namembnost in jih kako drugače uporabimo.
–     PODARIMO: česar ne potrebujemo več, lahko podarimo znancem, dobrodelnim organizacijam ali peljemo v trgovine z rabljenimi predmeti ali centre ponovne uporabe (nam najbližji je v Ljubljani in Kranju).

Vir: JKP Prodnik
Oglasno sporočilo