Predaja oblasti pustni sekciji Striček z Vira

0
3233

Vir pri Domžalah se je v soboto s tradicionalno postavitvijo Strička, maskote tamkajšnje pustne sekcije, ter prevzemom občinske oblasti, vključno s ključem občinske blagajne, za štirinajst dni spremenil v Pustno deželo, kjer bodo veljali strogi zakoni, za kar bo skrbela stroga pustna policija. Ker gre za pomemben dogodek, ki mu na svetu ni para, so se prireditve udeležili tudi pomembneži. Med njimi so bili Donald Trump, Kim Jong-un, Angela Merkel, Vladimir Putin. Zaradi tega so seveda veljali tudi izredno strogi varnostni ukrepi.

Pustna sekcija Striček z Vira je iz rok vodstva Občine Domžale prevzela ključ občinske blagajne, za katero je župan dejal, da je v njej glede na dobro poslovanje Pustne sekcije veliko manj kot lani. Pustna druščina pa ni prevzela samo občinske blagajne, za štirinajst dni so prevzeli tudi občinsko oblast in zakone. V tem času se bo na veliko dogajalo. Vse pa bo povezano s pustom, pustnimi norčijami. Jedlo, pilo in seveda veselilo se bo. Ves ta čas bo držal tudi rek: »Kdor na Viru ni za pusta, naj se izseli do avgusta!« Postavitev maskote Strička na streho lekarne na Viru, kjer bo štirinajst dni budno spremljal dogajanje v Pustni deželi Vir, je potekala po ustaljenem postopku, se pravi s povorko, ki je letos krenila izpred parkirišča pred Scena barom na Količevem, sestavljali pa so jo ministri Pustne sekcije Vir, kurenti iz Ormoža, Godlarji iz Šenčurja in ansambel Domačini.

Kot je bilo za pričakovati, je bila največ pozornosti deležna družba svetovnih voditeljev, zato so imeli varnostniki tajne službe Pustne dežele kar veliko dela. Za to priložnost so izdelali tudi posebno neprebojno limuzino, v kateri so se ti visoki gostje vozili. Kot smo uspeli izvedeti, se bodo mudili v Sloveniji štirinajst dni. V tem času bodo z ministri Pustne dežele Vir potovali po Sloveniji. Po dobrih dveh urah vandranja, z vmesnima postankoma pri Avto odpadu Vrhovec in baru pri Ribiču, kjer so si udeleženci povorke »privezali« dušo, so končno prispeli do lekarne na Viru, kjer so Strička spravili na prestol, nato pa je sledil za pustno druščino najbolj prijeten trenutek. Predsednik Pustne sekcije Striček Vir, Peter Kosec-Pipi je iz rok župana Tonija Dragarja in podžupanje mag. Renate Kosec prejel ključ občinske blagajne. V tistem trenutku je zaživela Pustna dežela Vir, kjer se bo dogajalo na polno, vključno s tradicionalnim pustnim karnevalom in vse do žalnih slovesnosti ter pokopa pusta na pustni torek pri Sahari.

Za konec je sledil še slavnostni dogodek, ko sta ameriški in severno korejski predsednik pred številnim občinstvom in novinarji zakopala bojno sekiro in dejala, da sta ponosna, da se je to zgodilo prav v Pustni deželi Vir.  Avtor prepoznavnih pustnih mask politikov je bil tudi letos domžalski kipar Jože Tönig, ki jih je vsako leto možno videti na Virskem in drugih pustnih karnevalih. Jože vsako leto izdela kakšno novo masko in sicer od oseb, ki je tisti čas najbolj aktualne. Letos je na novo izdelal masko Kim Jong-una.

Vir: Občina Domžale, Urad župana
Foto: Vido Repanšek

Oglasno sporočilo