Najboljši kamniški športniki v letu 2017 so…

0
1997

»Zelo sem navdušena in vesela, saj sem si vedno želela dobiti to priznanje. Zato mi to veliko pomeni. Hkrati pa mi to predstavlja veliko vzpodbudo, da se bom trudila še naprej,« je po prejemu priznanja dejala naj športnica 2017 Agata Zupin. »To priznanje pomeni, da sem na dobri poti in da delam dobro. Predstavlja mi vzpodbudo za naprej, da to ne bo zadnja nagrada, ki jo bom dobil,« je svoje občutke po prejemu nagrade opisal naj športnik 2017 Sašo Štalekar. »Takšna nagrada je pika na i tistemu, kar kot športnik počneš. Zato smo jo izredno veseli. Vedno je lepo priti na prireditev kot je ta in se poveseliti s svojimi najbližjimi in tudi s športniki iz drugih športov in disciplin,« je v imenu najboljše ekipe občutke opisal Janže Lužan.

“>»Kamniški športniki vedno znova premikajo meje mogočega in tudi lani je bilo tako,« je dejala direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin in nadaljevala: »Dragi športniki in športni delavci, zaradi vas in vaših uspehov je Kamnik mesto, kjer je šport doma. Vi ste ambasadorji našega kraja. Hvala, ker nam dajete moč in vero v to, da se s trudom lahko dosežejo vrhunski rezultati. V tem pogledu ste moj in naš skupni navdih.« Vsem dobitnikom priznanj pa je iskreno čestitala in jim zaželela uspešno športno leto 2018.

.

“>»Današnja priznanja so skromna zahvala za vaše delo in vaš trud,« pa je v nagovoru najboljšim športnikom in športnim delavcem dejal župan Občine Kamnik Marjan Šarec in nadaljeval: »Vemo, da v športu uspeh ne pride čez noč. Sestavni del športa so tudi padci in neuspehi, a vse to je motivacija za naprej. Uspeh pride s trdim delom, odrekanjem in včasih tudi z mislijo, da bi odnehali. A vi vztrajate in nizate uspeh za uspehom. Tudi zato je bilo leto 2017 zelo uspešno leto, saj ste dosegli veliko. Hvala vam.«

Bronasto priznanje Občine Kamnik

Bračič Tamara –  šolski šport.

“>Profesorica športa Tamara Bračič na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik od leta 1993 razvija talente mladih na mali prožni ponjavi. Za ta šport je navdušila mnogo učencev. Njeni skakalci so 1998 prvič stopili na stopničke, od leta 2001 do 2009 so bili na vseh državnih tekmovanjih nepremagljivi. 2017 so bili ponovno zlati. Njeno zavzeto in strokovno delo se je zrcalilo tudi v treh državnih prvakih med posamezniki in na športno kulturnih prireditvah. Tamara Bračič na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik vsak dan pri rednih urah športa svoje poslanstvo opravlja  strokovno, odgovorno, prežeto s spoštovanjem in z ljubeznijo do slehernega učenca.

Srebrno priznanje Občine Kamnik

Sitar Janez – motokros.

“>Lahko rečemo, da je Janez Sitar posvetil lep del življenja prav avto-moto športu. Že leta 1984 je kot športni funkcionar AMD Kamnik sodeloval pri avtokrosu, obenem tudi z odličnimi rezultati voznikov, od leta 1987 pa kot mehanik in trener sinu Roku v motokrosu. Leta 1994 je kot predsednik skupaj z družino ustanovil Avto moto društvo Sitar Racing team, kasneje Dunlop. Z ženo Barbaro so v celotnem obdobju sprejeli več kot 70 mladih in zagrizenih tekmovalcev iz Kamnika, okolice in Slovenije v motokrosu, avtokrosu, supermotu in kartingu. Klub je bil dobro organiziran in je nudil odlične pogoje za doseganje vrhunskih rezultatov na državnem, evropskem in svetovnem prvenstvu. V tem času so njegovi tekmovalci osvojili 8-kratni naslov ekipnih državnih prvakov v motokrosu, kar je zapisano v zgodovino. Tekmovalci posamezno pa so redno dosegali vrhunske rezultate vse do Evropskih prvenstev. V tem času je Janez Sitar opravil izpit za komisarja mednarodnega razreda pri AMZS in kasneje postal predsednik komisije za motokros ter selektor pokala narodov v motokrosu na nivoju države. Med drugimi je bil član izvršnega odbora Športne zveze Občine Kamnik. Kot organizator in direktor tekmovanja so lepo uspele mednarodne in državne dirke na lastni motokros stezi na Brniku in na novi progi Perovo v Kamniku z namenom mednarodnih dirk v supermotu, ki so privabile v Kamnik okoli 8000 ljubiteljev bencinskih športov iz Kamnika in Slovenije. Pri delu v športu je bil Janez Sitar delaven in zavzet, zato tudi uspehi niso izostali. Neuspehi pa so mu vdihnili še večjo voljo do dela in novih idej.

Gjurin Božidar – smučanje.

“>Božidar Gjurin je član Društva učiteljev, trenerjev in sodnikov smučanja Kamnik od leta 1978. Od leta 1979 je bil tudi učitelj alpskega smučanja in smučarski sodnik za alpske discipline in teke. Od leta 1999 do 2017 je bil predsednik Društva učiteljev, trenerjev in sodnikov smučanja Kamnik. Božidar Gjurin je sodeloval na številnih smučarskih tečajih ter tekmovanjih za predšolsko in šolsko mladino pa tudi odrasle. Tekmoval pa je tudi sam. Sodeloval je pri vodenju šole v naravi za osnovnošolske otroke in vodil številne športne dneve s poučevanjem smučanja. Več let je tudi sodeloval v tehnični službi organizacijskega komiteja Planica, za kar je prejel tudi posebno priznanje in zahvalo. Tvorno se je vključil v Sekcijo ljubiteljev smučanja po starem »Kamniške grče« in sodeloval na vseh prireditvah. Bil je član več komisij na Smučarski zvezi Slovenije, nazadnje v nadzornem odboru Smučarske zveze Slovenije. Pred tem pa je bil tudi član komisije tekmovalni šport za biatlon in teke.

Posebno priznanje Občine Kamnik

Odbojkarski klub Kamnik.

“>Župan Občine Kamnik podeljuje Odbojkarskemu klubu Kamnik posebno priznanje Občine Kamnik za sedemdesetletno delovanje ter za izjemne uspehe, razvoj in promocijo športa v občini Kamnik. Zgodovina kamniške odbojke sega v davno leto 1947. V bogati sedemdesetletni zgodovini je Odbojkarski klub nanizal številne uspehe, ki so rezultat trdega dela, odrekanja športnikov, funkcionarjev in mnogih prostovoljcev. Njihovo uspešnost je prepoznal tudi Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, ki je Odbojkarskemu klubu Kamnik ob sedemdesetletnici delovanja podelil visoko priznanje za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo, ki je pomembno pripomoglo k razvoju slovenskega športa. Odbojkarski klub Kamnik že od samega začetka zaznamuje odlična šola odbojke. Dobro delo z mladimi je tisto, ki je vedno predstavljalo izjemno osnovo za uspehe in razvoj športa ter odbojke v Kamniku. Danes je Odbojkarski klub Kamnik najuspešnejši kamniški športni kolektiv, ki se uvršča v sam vrh odbojkarskih klubov v Sloveniji. Največja odlika kluba je njegova širina. V kar 16 selekcijah vseh starosti igra 21 ekip in več kot 250 odbojkaric in odbojkarjev, kar klub umešča med največje v državi. Da je odbojka resnično zapisana v kamniških genih, priča tudi dejstvo, da na petih osnovnih šolah v občini Kamnik, v odbojkarskih krožkih trenira še dodatnih 250 otrok, starih med 10 in 14 let.  Odbojkarski klub Kamnik je tako edini klub v srednji Evropi, ki ima v srednjeevropskem pokalu Mevza tako ženskega kot moškega predstavnika, poleg tega je edini klub v Sloveniji, ki v obeh članskih konkurencah posega po naslovu državnega in pokalnega prvaka. V letošnji sezoni sta ženska in moška ekipa Odbojkarskega kluba Kamnik osvojili naslov pokalnega podprvaka.

Naj športnik za leto 2017

Štalekar Sašo – odbojka.

“>Najvišji igralec slovenske lige, 214 centimetrov visoki bloker Sašo Štalekar, napreduje z velikimi koraki. Kamniški odbojkarski družini se je dvaindvajsetletnik pridružil v sezoni 2015/2016 in že istega leta s soigralci osvojil naslov slovenskih pokalnih prvakov. Z ekipo je naslednjo sezono uspeh le še potrdil, njegova vloga v Klubu pa je z izkušnjami postajala vedno pomembnejša. Njegov talent ni ostal skrit, saj ga je opazil nekdanji selektor slovenske reprezentance, sloviti Italijan Andrea Gianni. Štalekar sicer za srebrno reprezentanco takrat še ni igral, ga pa je v svojo reprezentančno ekipo vključil sedanji selektor Slobodan Kovač. Pod slovensko zastavo se je Štalekar s soigralci prvič v zgodovini uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo letos v Bolgariji in Italiji, in priigral prvo mesto v drugi kakovostni skupini svetovne lige. Tudi s pomočjo Saše Štalekarja se je Slovenija prav tako uvrstila med osem najboljših ekip na evropskem prvenstvu na Poljskem. Sašo je edini kamniški kategoriziran športnik svetovnega razreda.

Naj športnica za leto 2017

Zupin Agata – atletika (tek na ovirah).

“>Za Agato Zupin je izredno uspešna sezona. V preteklem letu je izjemno napredovala v vseh disciplinah, tako v dvoranski kot zunanji atletiki. Na začetku leta v zimski sezoni je postavila nov državni rekord v teku na 200 metrov za mladinke in postala državna prvakinja na 60 metrov v dvorani. Poleti pa je v petih disciplinah postavila nove mladinske državne rekorde, in sicer: v teku na 100, 200, 300, 400 metrov in 400 metrov z ovirami, kar v Sloveniji ni uspelo še nikomur. Za nastop na evropskem mladinskem prvenstvu je imela izpolnjene norme v štirih disciplinah. Njena paradna disciplina, v kateri je tudi nastopila na evropskem prvenstvu, pa je tek na 400 metrov z ovirami, kjer je v italijanskem Grossetu osvojila srebrno medaljo. Je tudi ena redkih atletinj, ki ji je kljub mladosti uspelo doseči normo za nastop na svetovnem prvenstvu za članice in člane v Londonu v kar dveh disciplinah (200 metrov in 400 metrov z ovirami). Že v njenem krstnem nastopu se ji je uspelo uvrstiti v polfinale svetovnega prvenstva (končno 21. mesto), kar je bilo veliko več od pričakovanega.

Naj športna ekipa za leto 2017

Kegljaški klub Kamnik (člani) – kegljanje

.

“>Moška ekipa Kegljaška kluba Kamnik je v sezoni 2016/2017 še drugič postala državni prvak. Za ekipo, katere trener je Franci Spruk, so nastopili kapetan ekipe Damjan Hafnar, Marko Oman, Žan Grm, Franci Grubar, Jure Starman, Klemen Mahkovic, Matej Turk, Jakob Jančar, Janže Lužan, Gašper Burkeljca, Peter Jantol in Brane Potočnik. Med desetimi najboljšimi igralci 1. državne lige je bilo kar 5 kamniških igralcev. Na 1. mestu Klemen Mahkovic, na 5. Jure Starman, na 8. Janže Lužan, na 9. Damjan Hafnar in na 10. mestu Gašper Burkeljca. V mesecu oktobru pa je ekipa nastopala na svetovnem pokalu v češkem mestu Blansko in v zelo pomlajeni ekipi osvojila odlično 8. mesto.


.”>Športni dosežki otrok in mladine v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja

Dečki in deklice do 15 let

 • Jokič Luka  –  namizni tenis
 • Rozoničnik Žan – skoki z male prožne ponjave

Dečki/deklice – ekipno

 • Ekipa ml. in st. učencev – skoki z male prožne ponjave
 • Ekipa Tahiti 2017 – odbojka na mivki

.”>Športni dosežki otrok, mladine in odraslih v športnih društvih

Deklice do 15 let

 • Šporn Kim – triatlon
 • Maradin Manca – triatlon
 • Šarec Anja – lokostrelstvo
 • Habjan Taja – lokostrelstvo
 • Bende Eva – plavanje
 • Andrić Živa – nordijski skoki
 • Kranjec Žagar Hana – gorsko kolesarstvo
 • Lanišek Ana – tenis
 • Kodra Dominika – športno plezanje
 • Crnkovič Neli – moderni ples
 • Repnik Tea – kegljanje

Dečki do 15 let

 • Poljanšek Izak – gorski tek
 • Prebil Jernej- plavanje
 • Majnik Maks – gorsko kolesarstvo
 • Okorn Miha – odbojka na mivki
 • Herbstritt Teodor Igor – nordijski skoki
 • Resnik Aljaž – športno plezanje
 • Sladič Aljaž – smučanje prosti slog (grbine)
 • Jelnikar Mark – judo
 • Golob Grega – moderni ples

Dečki/deklice – ekipno

 • ekipa do 13. let VD Kamnik – vaterpolo

Kadeti in kadetinje do 17 let – enotna kategorija

 • Vrtačič Tjaša – triatlon
 • Škrjanc Jan – triatlon
 • Rožič Miha – lokostrelstvo
 • Dobrovoljc Živa – plavanje

Kadeti in kadetinje do 17 let – ekipno

 • Lana Žužek/Zala Špoljarič – odbojka na mivki

Mladinci in mladinke do 19 let

 • Planko Matevž – triatlon
 • Štrajhar Gašper – lokostrelstvo
 • Ravnikar Žiga – lokostrelstvo
 • Grkman Jure – atletika (šprint)
 • Jančar Jakob – kegljanje
 • Koprivec Klara – kegljanje

Mladinci/mladinke – ekipno

 • Mladinci VD Kamnik – vaterpolo

Veterani in veteranke nad 45 let

 • Kregar Miro – triatlon
 • Cvet Miran – gorski tek
 • Trobec Urša – gorski tek
 • Hafnar Damjan – kegljanje
 • Vidic Rudi – kegljanje

Športni dosežki otrok, mladine in odraslih s posebnimi potrebami (športniki invalidi)

Člani in članice nad 20 let

 • Pinter Franc – streljanje z zračno puško

.”>Športni dosežki otrok, mladine in odraslih v športnih društvih

Člani in članice nad 20 let

 • Podbevšek Žiga – triatlon
 • Bregar Gašper – gorski tek
 • Koligar Mojca – gorski tek
 • Hribovšek Boštjan – gorsko kolesarstvo
 • Naglič Rok – gorsko kolesarstvo
 • Lužan Anže – kegljanje
 • Starman Jure – kegljanje

Člani/članice – ekipno

 • Calcit Volley moški – odbojka
 • Člani VD Kamnik – vaterpolo

Zahvala za delo v športu

 • Šest Miha/Street workout Kamnik – ulična vadba

Seznam letošnjih nagrajencev in njihove obrazložitve si lahko preberete tukaj.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo