Šport ima moč, da navdihuje, združuje in povezuje

0
2484

Včeraj popoldan je v Kamniku potekalo odprtje 30. svetovnega vojaškega prvenstva v gorskem kolesarstvu. Na njem bo v nedeljo, 13. maja 2018, ob 13. uri tekmovalo 7 pripadnikov Slovenske vojske. 43 tekmovalcev prihaja iz 9 držav: Belgije, Bosne in Hercegovine, z Danskega, iz Nemčije, Francije, Latvije, z Nizozemskega, iz Ukrajine in Slovenije.

.

“>Zbrane je najprej pozdravil župan Občine Kamnik Marjan Šarec. “Spoštovani gostje, spoštovani tekmovalci, dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu. Prvi slovenski general se je rodil prav tu, nekaj sto metrov stran od mesta, kjer boste vojakinje in vojaki, pričeli 30. svetovno vojaško prvenstvo v kolesarstvu. Naj vas, vsakega posebej, tudi na tej misiji, če se lahko tako izrazim, spremlja njegov duh. Občina Kamnik je tudi izrazito športna občina. Pohvalimo se lahko z vrsto uspešnih športnic in športnikov na lokalnem, državnem in tudi mednarodnem nivoju. Prav oni so izjemni ambasadorji Kamnika v Sloveniji in v svetu. Kamniška društva pa so dokazala, da ne znajo le tekmovati, ampak da se potrudijo tudi pri organizaciji športnih prireditev. Pred leti smo tako v Občini Kamnik gostili mednarodno žensko dirko Giro Rosa, v lanskem letu 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino, številni so sodelovali na enem najbolj zahtevnih maratonov v Sloveniji s slikovito traso okoli Kamniško – Savinjskih Alp, Maratonu Alpe Scott, večje prireditve pa smo gostili še v lokostrelstvu, gorskem kolesarstvu, odbojki, tekih in še bi lahko naštevali.

Tudi današnja velika prireditev v sklopu 21. Kamniškega krosa je nastala z dobrim in strokovnim sodelovanjem med kamniškim Kolesarskim klubom Calcit Bike Team in Slovensko vojsko. Pripraviti mednarodno dirko in svetovno prvenstvo za gorske kolesarje  od A do Ž ni lahka naloga, zato se vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji iskreno zahvaljujem. Poleg vsega dela, so člani Calcit Bike Teama skupaj s podporniki poskrbeli še za novo progo. Užitkov torej ne bo manjkalo.

Spoštovane tekmovalke, spoštovani tekmovalci, vam želim uspešno in varno kolesarjenje po naši lokalni skupnosti v osrčju planin, vsem navijačem, obiskovalcem in drugim gostom pa prijetne trenutke v našem srednjeveškem mestu. Srečno in dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.”

.

“>Slavnostni govornik je bil poveljnik Športne enote Slovenske vojske podpolkovnik Jure Velepec. V svojem nagovoru je poudaril, da je šport svetovni fenomen, ki združuje ljudi ne glede na raso, spol in veroizpoved. Šport zato nudi edinstveno možnost, da se vsi preizkusijo – tako psihično in fizično kot tudi čustveno. V vojaških organizacijah je šport sredstvo, s katerim se spodbuja kolektivni duh, preko športa tudi na pester in strokoven način pripadniki izboljšujejo telesno pripravljenost. Sklenil je z mislijo: »Šport ima moč, da navdihuje, združuje in povezuje.«

Na slavnostnem odprtju vojaškega prvenstva za gorske kolesarje so sodelovali Policijski orkester, častna enota Slovenske vojske in Društvo kamniških mažoretk Veronika.

Oglasno sporočilo