Na mednarodnem UNESCO srečanju so razpravljali tudi o Veliki planini

0
1836

Udeleženci mednarodnega UNESCO srečanja International academy on Sustainable Development, ki je od 11. do 16. oktobra potekalo v Torinu, so se posvetili tudi razvoju Velike planine. V. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger je namreč v okviru razprave o inovacijah v kulturi in turizmu spregovoril o možnostih razvoja Velike planine ter poslovnih priložnostih, ki bi jih lahko prinesla pridobitev UNESCO certifikata.

V svojem nagovoru je dr. Tomaž Simetinger poudaril pomen dediščine Velike planine za celotno regijo. Na tej točki je skozi zgodovino pastirskega naselja in zgodbo sira trnič predstavil njeno kulturno dediščino, s predstavitvijo Velike planine kot celote pa njeno naravno dediščino. Spregovoril je tudi o možnostih mednarodnega povezovanja. Kot je dejal na srečanju, se tu ponujajo številne priložnosti, ki jih deležniki, vključeni okoli Velike planine, lahko izkoristijo, če se povežejo med seboj. Navzoči so bili nad zgodbo Velike planine navdušeni.

Z udeležbo na takšnem mednarodnem srečanju in s predstavitvijo dediščine Velike planine se je Kamnik s svojo turistično ponudbo predstavil družbi strokovnjakov iz vsega sveta. Srečanja so se namreč udeležili strokovnjaki iz Avstrije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Estonije, Italije, Latvije, Maroka, Norveške, Pakistana, Romunije, Srbije, Slovaške, Južne Afrike, Španije, Turčije in seveda Slovenije. Prisotnost na takšnem uglednem mednarodnem srečanju je dodatno prispevala k ugledu Kamnika kot turistične destinacije.

V središču pozornosti UNESCO srečanja “International academy on Sustainable Development” je bila razprava o načinih sobivanja človeka in narave na primerih dediščine z UNESCO certifikatom. Udeleženci so ugotavljali, da je takšen certifikat dobra priložnost za razvoj turizma, vendar so hkrati opozarjali, da razvoj turizma ne sme oškodovati narave. Ključno za trajnostni razvoj dediščine pa je tudi, da zahteve UNESCO certifikata ne omejujejo razvoja lokalnega okolja. Zato je sobivanje ključnega pomena, so sklenili udeleženci. Srečanje se je začelo s pozivom: »Ne gre samo za kulturo, okolje, institucije. Gre za naš planet in našo prihodnost.«

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografija: Boštjan Jerman

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here