Koliko je vreden glas posameznega svetnika – ali učna ura poštenja?!?

0
2266

Za nami je prva ustanovna seja občinskega sveta. Bistvo te seje je, da se potrdi mandat županu in seveda mandati vsem svetnikom. To je v teoriji.

Dejansko pa gre za potrditev mandatov v Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Zakaj je to pomembno? Z imenovanjem članov se vzpostavi dejanska prevlada v občini. Komisija imenuje vse člane odborov in člane svetov zavodov (šport, komunala, čistilna naprava, knjižnica, …) ter posredno ravnatelje šol in vrtcev. Večina pa je odraz stanja v občinskem svetu.

In sedaj vprašanje: Ali je ali ni Toni zmagal? Resnično Toni je zmagal, večine pa po volitvah ni imel.

Na volitvah v občinski svet je zmagala koalicija strank Lista Metoda Marčuna, SDS, NSi in SD. Dobila je 16 glasov in s tem večino (za en glas). Pod pogojem, da vsi, ki so si zadali zavezo o sodelovanju sodelujejo še naprej. Taka zaveza je bila dana. Ali pa je bila tudi spoštovana pa presodite sami: v vmesnem obdobju je SDS s strani župana večkrat dobil ponudbo, da se odreče zavezam in prestopi v njegov blok. Obljubljeno nam je bilo podžupansko mesto. SDS je o teh ponudbah korektno obveščal vse partnerje in županu prenesla odgovor, da se zahvaljuje za ponudbo, vendar da nas veže dogovor. Da pa smo pripravljeni sodelovati z njim v paketu, in da podpiramo vse dobre projekte. Torej, da smo pripravljeni sodelovati. Zato smo se na njegov predlog tudi dobili na sestanku.

Menili smo, da je dana beseda  sveta, zato smo ga še enkrat opozorili, da mi delujemo na podlagi dogovora. Ta misel je prevladovala vse do prve seje. Na njej pa nam je novi predsednik SD »prijazno« pokazal koliko je vreden posamezni svetniški glas. Zato se mu najlepše zahvaljujem. Vse nas je podučil o načelnosti dogovorov.

Kljub zavezam je prestopil k Toniju. Ne glede na vse, bomo v SDS podpirali vse dobre projekte in konstruktivno sodelovali z vsemi v dobro vseh nas.

Zato vam na tem mestu želim lepe praznike in srečno novo leto.

mag. Tomaž Deželak
Vir: portal-os.si
Fotografija: Občina Domžale, Urad župana, Vido Repanšek

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here