Destnica je navdušila nabito polno dvorano Doma kulture v Kamniku

0
2485

V četrtek, 16. maja 2019, je bila v Domu kulture Kamnik uspešno uprizorjena plesno-glasbena predstava Desetnica, v kateri sta nastopili Otroška folklorna skupina Verine zvezdice in Mladinski pevski zbor Verine zvezdice, ki delujeta na Osnovni šoli Marije Vere.

Otroška folklorna skupina Verine zvezdice letos praznuje 10 let, zato so se odločili, da jo obeležijo s prav posebno predstavo; Deset-nico. In ker je Osnovna šola Marije Vere znana po muzikalih, so se odločili, da tudi tokrat ne bo drugače. Folklorni muzikal? Ja, zakaj pa ne. Dopoldne je bila predstava uprizorjena dvakrat v sklopu kulturnega dne za učence Osnovne šole Marije Vere, zvečer ob 18.00 pa je doživela še svečano premiero na odru Doma kulture Kamnik.

V ospredju je bila ljudska pravljica o deseti hčeri, ki je morala v desetino po svetu. Na svoji poti je naletela na vrsto ljudi. S pastirčkom sta z vejami pokrila speče vile, ki so ju nagradile (pastirčka s čredo ovac in krav, desetnici pa so zaupale, da je dom, ki ga tako išče, tam, kjer je doma tudi veselje), belokranjske otroke, ki vodijo Zelenega Jurija, otroke iz domačega kraja, s katerimi se zaigra, in deklico s čudežno piščalko, ki ima tako moč, da mora vsak, ki jo zasliši, plesati, dokler ne utihne. Ko pride spet na domači grad, je mati ne prepozna in jo grdo spodi. Deklica ponovno odide v svet, vendar na koncu le ugotovi, kje je veselje in tako tudi njen dom – tam, kjer so doma dobri ljudje oz. prijazni otroci, ki so jo sprejeli na njeni poti (tako kot pravi slovenska ljudska pesem »poslednjič veselje šele zasledim, na vaško ledino pridirjam za njim, glej, tamkaj z otroki veselo igra, jim kratek čas dela, pri njih je doma«).

Na odru je nastopilo kar 55 otrok; 21 plesalcev, 9 ljudskih godcev in 25 pevcev. Nekaj članov pevskega zbora in gledališkega kluba je tudi zaplesalo. Vsi so se odlično odrezali, v glavni vlogi pa nas je navdušila drugošolka Manuela Mišković, ki je bila ves čas na odru in plesala skoraj v vseh plesnih postavitvah. V vlogi raztresenega pastirčka je bil odličen tudi prvošolec Cene Kališnik, osmošolka Brina Frece je odigrala desetničino mater, deklica s piščalko je bila naša odlična flavtistka Pia Fabijan iz 9. razreda, s svojim angelskim glasom pa nas je brez besed pustila petošolka Ana Škerjanec iz pevskega zbora, vile Lara Bajec Klepac, Samanta Rebronja in Lana Vodlan pa so kar same postavile svojo odrsko postavitev ples vil.

Po končani predstavi je na oder stopila tudi ravnateljica, ki se je zahvalila obema mentoricama OFS Verine zvezdice Marjetki Usar in Vanji Hočevar, mentorici pevskega zbora in ljudskih godcev Alenki Markus, zunanji mentorici Anji Završnik, Goranu Završniku in MC Kotlovnica za tehnično podporo, Heleni Trobentar za kostumsko podobo, Toniju Hočevarju za večkratno pomoč pri skupini, učenki sedmega razreda Larisi Vrečar, ki je ilustrirala vse slike in animacije, ki so se med predstavo prikazale na platnu, ter njeni mentorici Ireni Zagožen.

Predsednica Šolskega kulturno-umetniškega društva Verine zvezdice Vanja Hočevar pa je otrokom, ki Otroško folklorno skupino Verine zvezdice obiskujejo že 5 let ali več, razdelila ŠKUD-ova posebna priznanja za več kot 5-letno udejstvovanje v otroški folklorni skupini in s tem velik prispevek pri obujanju in negovanju slovenskega ljudskega izročila. Na začetku je folklorna dejavnost potekala samo v 1. triadi, ravno ti otroci pa so jo pripeljali tudi v 3. triado. In četudi so bili kdaj od svojih vrstnikov deležni komentarjev, da je folklora bedna, še vedno vztrajno in z dobro voljo obiskujejo vaje in dokazujejo, da je folklora lahko še kako kul. Priznanje so prejeli Lara Bajec Klepac, Brina Frece in Tia Verovšek Kreslin, ki plešejo že 7 let, Ažbe Kern in Lana Vodlan, ki vaje obiskujeta že 6 let, ter Nal Dimic in Pia Fabijan za 5-letno udejstvovanje. V nadaljnje upajo, da bo število plesalcev in glasbenikov le še naraščalo, saj le tako lahko naredimo največ za ohranjanje in prenašanje slovenskega ljudskega izročila na naslednje generacije.

Besedilo: Vanja Hočevar
Fotografije: Franci Brezar

Posebna priznanja za folklorno udejstvovanje
Slovo matere in desetnice
Pastirčki
Deklica s čudežno piščalko
MPZ Verine zvezdice
OFS Verine zvezdice
Jurjevanje
Vsi nastopajoči
Zahvala za mentorstvo in sodelovanja
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here