Toko Domžale in odprtje razstave

0
1695

V Slamnikarskem muzeju je v sredo, 22. maja, potekalo odprtje razstave nekdanje Tovarne Toko, ki je veljala za vodilnega proizvajalca usnjene galanterije, ne le na slovenskem in jugoslovanskem trgu, temveč tudi v Evropi, prejela pa je tudi kar nekaj prestižnih priznaj.
Organizacija razstave je potekala pod vodstvom Kulturnega doma Franca Bernika s Cveto Zalokar, ki je potek odprtja tudi vodila, za vsebinsko zasnovo in besedilo pa nosi zasluge Katarina Rus Krušelj in Katarina Goltez za oblikovanje.
Odprtje razstave je privabilo veliko obiskovalcev, ki smo bili na kakršen koli način povezani s tovarno. Bilo je kar nekaj tudi tistih, ki so bili v Toku zaposleni kratek čas ali celotno delovno dobo. Med slednjimi je tudi Mara Vilar, ki se je v Toku zaposlila leta 1949 in na pobudo tedanjega direktorja Franca Sladiča leta 1978 ustanovila pevski zbor TOKO. Mara pevsko tradicijo s skupino ljudskih pevk še vedno nadaljuje in tako so s svojim petjem popestrile tudi otvoritveni večer. Razstava, za katero priprave so potekale skoraj tri leta, je vsekakor bogato opremljena, res vredna ogleda, potekala pa bo vse do konca leta.
bb

Oglasno sporočilo