8. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … v znamenju vode

0
1988

V Kulturnem domu Motnik se je včeraj pozno popoldan uradno začel 8. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … Večer sta gostila letošnja častna pokrovitelja Rok Kosec in Goran Završnik, ki sestavljata duo Vroča župa, ki sta na festivalu prisotna od njegovega začetka. Odprtju festivala je prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj s podžupanom Aleksandrom Uršičem in predstavniki Oddelka za razvoj in investicije Občine Kamnik, z županom Občine Vransko Francem Sušnikom, direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir in predsednikom Krajevne skupnosti Motnik Marjanom Semprimožnikom.

Poslanstvo Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv … je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika in spodbujanje umetnosti pripovedovanja zgodbLetošnji Festival prinaša veliko novosti. Poleg dogajanja v rojstnem kraju zbiralca in zapisovalca ljudskega izročila Gašperja Križnika in glavnem prizorišču festivala Motniku ter v sosednji občini Vransko, se širi v Kamnik, in sicer v samo mestno jedro za Kavarno Vernika. Tam se bo odvijal večer resničnih zgodb – story slam, na katerem se bo lahko pred mikrofonom preizkusil prav vsak. S tem se ne širimo le na drug prostor, pač pa tudi k drugemu ciljnemu občinstvu. Kot vsako leto tudi letos festival povezuje glavna tema.

Rdeča nit je letos voda kot eden najpomembnejših virov življenja. V sodelovanju z Občino Kamnik, ki je v prejšnjem letu s projektom Vodne zgodbe vzbudila zanimanje za ohranjanje vodnih virov, je potekal likovni natečaj Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic, seveda na temo vode. Za navdih so mentorjem in ustvarjalcem ponudili pravljico Zlato na Okrešlju.

Mnogo zanimivega se je dogajalo že sredo in četrtek, tako kot vsako leto pa se Festival uradno začenja s pripovedovanjem pravljic za odrasle, ki so jih v polni dvorani Kulturnega doma Motnik, letošnje leto pripovedovali duo Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik), Ana Duša, Špela Frlic, Liljana Klemenčič, Boštjan Napotnik in Katja Preša.

Zbrane je ob odprtju festivala pozdravil župan Matej Slapar skupaj z direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir inžupanom Občine Vransko Francem Sušnikom, ki so festivalu zaželeli vse dobro in še mnogo dobrih zgodb ter dobrih pripovedovalcev.

Za vezno besedo sta poskrbela častna pokrovitelja, v večer pa nas je po uradnem odprtju pospremila glasba Simbiotičnega orkestra v zasedbi Klemen Bračko (violina, kitara, kontrabas), Eva Jurgec (oboa, flavta) in Dejan Gregorič (violina). Obiskovalci so si v dvorani lahko ogledali razstavo z naslovom Voda, najljubše zlato, ki je nastala v okviru likovnega natečaja, in se posladkali z Okusi Kamnika.

Tudi danes bo Motnik živel in bil odet v barve Križnikovega festivala. Kaj se bo dogajalo, si lahko ogledate tukaj, seveda pa bodo organizatorji veseli, če se jim pridružite.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo