Odkritje spominskega obeležja ob obletnici raketiranja RTV oddajnika Domžale

0
1186

Agresorska JLA je v času osamosvojitvene vojne leta 1991 napadla šest oddajnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tarča letalskega raketiranja je bil 2. julija tudi oddajnik Domžale, kar so ob osemindvajset letnici tega dogodka zaznamovali z odkritjem spominskega obeležja in slovesno prireditvijo, ki sta jo pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale in Občina Domžale.

2. julija 1991 je JLA raketirala oddajnike na Krvavcu, Nanosu, Boču, Krvavcu, Kumu, v Domžalah in na Pohorju. JLA je z namenom onemogočanja obveščanja slovenske in evropske javnosti izvedla napade na oddajnike z letalskim raketiranjem. V Domžalah je bil poškodovan stolp in stavba, ena raketa pa je padla na prostor, kjer se je nahajal eden izmed oddajničarjev, a ta na srečo ni utrpel poškodb. Poškodovanih ni bilo tudi pri obstreljevanju pohorskega oddajnika in oddajnika na Boču, slednji namreč ni imel osebja. Ni potrebno posebej poudarjati, da je v napadih na oddajniško mrežo   radiotelevizije nastala velika škoda.

Odkritja spominskega obeležja so se udeležili Janez Gregorič predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, generalni direktor RTV Slovenije Igor Kadunc, generalni direktor direktorata Ministrstva za obrambo Srečko Zajc, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, takratni poveljnik ljubljanskega območja Miha Butara, njegov namestnik v tistem obdobju Janez Lesjak, podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, praporščaki ter veterani takratne osamosvojitvene vojske in policije. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki pa se zaradi obveznosti v Bruslju dogodka ni mogel udeležiti.

V nagovorih, ki so jih imeli Janez Gregorič predsednik OZVVS Domžale, generalni direktor RTV Slovenije Igor Kadunc in generalni direktor direktorata Ministrstva za obrambo Srečko Zajc, se je rdeča nit vrtela o dogodkih tistega dne pred osemindvajsetimi leti, nekaj besed pa so spregovorili tudi o dogajanju o dnevih od osamosvojitve do danes. V nadaljevanju so se vsi skupaj odpravili do spominskega obeležja, ki so ga predstavili zbranim. Odkritje je potekalo simbolno, saj je proslava namesto na odru pred spominskim obeležjem potekala v prostorih RTV oddajnika.

V kulturnem programu so sodelovali Banda citrarska in solist Klemen Torkar ter Neža Drobnič Bogataj. Program je povezoval Mitja Gregorič.

Besedilo: Miro Pivar
Fotografije: Vido Repanšek

 

Oglasno sporočilo