Spremembe in novosti letošnjih »noš«, ki jih Kamničani še ne poznajo

0
1411

Letošnji že 49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo zadnji pred jubilejnimi 50. prihodnje leto. Zato so organizatorji pripravili nekaj novosti. »Obljubili smo spremembe v programu in sedaj jih izvajamo,« odločitev za novosti pojasnjuje direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in nadaljuje: »Pri tem smo se prenove programa lotili postopno. Letos smo se izrecno posvetili k dopolnitvi spremljevalnega dogajanja, prihodnje leto pa bomo nadgradili še dogajanje na glavnem odru. Nekatere od teh idej so tudi plod pogovorov s posamezniki, ki so s svojimi idejami in pogledi pripomogli k obogatitvi te prireditve. Zahvaljujem se jim za vsa njihova mnenja.«

Med spremembami v Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik opozarjajo predvsem na rahlo spremenjeno traso tradicionalne povorke narodnih noš. Start te bo še vedno v nedeljo ob 15. uri na Ljubljanski cesti pri tako imenovanem svetilniku, tudi čez staro mestno jedro po povorka potekala po ustaljeni trasi, sprememba bo na koncu Glavnega trga pri sodišču. Od tam pot proti Domu kulture Kamnik nadaljujejo le konjeniki in vozovi, ostali udeleženci pa zavijejo na Tomšičevo ulico in zaključijo na Trgu prijateljstva.

»Na to spremembo še posebej opozarjamo tiste obiskovalce, predvsem iz Tunjic, Mekinj, Stranj in podobno, ki so si povorko običajno ogledali na Medvedovi ulici. Vabimo jih, da se tokrat pomaknejo nižje in si ta svečani sprevod pogledajo na Glavnem trgu, Samčevem prehodu, Šutni ali Ljubljanski cesti,« pravi dr. Tomaž Simetinger. Za spremembo trase so se organizatorji odločili, ker želijo po zaključeni povorki udeležencem te olajšati ogled dogajanja na osrednjem prizorišču: »Več udeležencev nam je namreč potožilo, da je pot od Doma kulture Kamnik nazaj na Glavni trg preutrujajoča, zato so se raje odpravili domov. Letos pa bi jih radi po končani pogostitvi pozdravili pred glavnim odrom, kjer bodo lahko zaplesali. S tem bodo pridobili tudi obiskovalci prireditve, ki bodo še po koncu povorke uživali v pogledu na to živo barvno kombinacijo noš. Morda se bodo z njimi fotografirali ali celo zaplesali.«

Med novostmi letošnjega programa lahko naštejemo predvsem ulično glasbo, ulične delavnice plesa, bogat program za otroke, delavnico izdelave zavijače za strokovno javnost ter filmske projekcije. Organizatorji pravijo, da ima vsaka od teh novosti svoj namen. V anketi po lanski prireditvi so kot organizatorji zaznali pripombo, da se glasba sliši zgolj v bližini glavnega odra. Z nastopi uličnih glasbenikov bo glasbo moč slišati še na treh točkah: začetek in konec Šutne ter na koncu Glavnega trga v bližini sodišča.

Tudi ulične delavnice plesa bodo popestrile dogajanje, saj bodo obiskovalcem prireditve približali ljudske plese, ki jih sicer občudujejo zgolj na glavnem odru. Plese bodo obiskovalcem prikazali in jih povabili k sodelovanju člani Akademske folklorne skupine France Marolt. »Ko jih boste srečali na ulici, jih lahko pocukate za rokav in prosite za kakšno fotografijo. Dvomim, da vam bodo odrekli uslugo. Če boste fotografijo objavili na družabnih omrežjih, označite #visitkamnik,« svetuje dr. Tomaž Simetinger.

Park Evropa je bil celotno poletje kulisa za kulinarično dogajanje, 7. in 8. septembra pa ga bodo zasedli otroci. »V preteklosti so že bile različne otroške dejavnosti v okviru tega festivala, letos pa bo poudarek na tradiciji in kulturni dediščini. Tako bo sobotno dogajanje posvečeno čebelarstvu kot pomembnem delu slovenske kulturne dediščine, nedelja pa ljudskim igram, pripovedkam, glasbi ter domišljiji priljubljenega Ribiča Pepeta. Menim, da tradicija ne more živeti samo s prodajo balonov otrokom, ampak morajo naši najmlajši v takšni prireditvi kot so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine najti svoj del programa ter tako na zabaven način spoznati preteklost,« pravi dr. Tomaž Simetinger.

Podobno velja tudi za filmske projekcije, kjer bo sedma umetnost kot nekakšen most med oblačilno dediščino, ki jo predstavlja festival, in kulturno dediščino, ki jo predstavlja Samostan Mekinje kot prizorišče predvajanja. Direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pojasnjuje: »Oba filma, ki ju bomo predvajali, sta vsak na svoj način povezana z dediščino, zato smo predvajanje poimenovali Film in dediščina. Prvi, Na svoji zemlji, je kot prvi slovenski zvočni celovečerni film nesporno pomemben del slovenske kulturne zgodovine, saj ima celo svoj spomenik. Poleg tega letos praznujemo 100. obletnico režiserja filma Franceta Štiglica in to predvajanje je poklon njemu. S tem se tudi Kamnik pridružuje Štigličevemu letu. Drugi film, Hladna vojna, pa v svojo zgodbo vključuje tematiko folklornih skupin in je prav tako povezan z oblačilno dediščino.«

S strokovno delavnico zavijač organizatorji želijo k sodelovanju pritegniti strokovno javnost. »Vabila smo poslali izdelovalcem folklornih kostumov, vodjem folklornih skupin, garderoberjem, članom folklornih skupin v kulturno umetniških društvih … K sodelovanju vabimo tudi vse, ki jih zanima tovrstno področje. Verjamem, da bomo na ta način spodbudili zanimanje za samo prireditev v strokovnih krogih,« željo organizatorjev povzema direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

»Tudi letos bomo po končani prireditvi preučili, katere novosti in dopolnitve so bolj in katerem manj uspešno nadgradile festival. Na ta način se bomo potem odločili, kaj od tega obdržati kot stalnico. Hkrati je to že nekakšna priprava na naslednje leto, ko bodo v mestu jubilejni 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine,« je odločen dr. Tomaž Simetinger in dodaja, da so pri pripravah letošnjih novosti že nastale ideje, kako dodatno obogatiti program za prihodnje leto.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here