Mešani pevski zbor Odmev Kamnik zapel v beloruskem Minsku

0
971

Včasih tudi pravljice postanejo resničnost. Po uspešnih spomladanskih koncertih se je Odmev, pod taktirko Anice Smrtnik izkazal še v beloruskem Minsku. To je bilo po češkem Pilznu še drugo gostovanje zbora na tujem v mesecu dni.

Ko se je kamniški zbor Odmev pred dvema letoma, natančneje v oktobru 2017, udeležil mednarodnega festivala pevskih zborov in glasbenih skupin v očarljivem italijanskem mestecu Riva del Garda si nihče izmed članov zbora ni mislil, da bo to srečanje pomenilo uverturo v neverjetno zgodbo ali bolje kar uresničitev pravljice.

Predstavnik beloruskega orkestra Zarenitsa, g. Artur Fedchanka nas je na omenjenem festivalu povabil k sodelovanju v okviru evropskega projekta MOST. MOST (Mobility Scheme for Targeted People-to-People-Contacts) je en izmed najuspešnejših projektov mobilnosti, ki je bil v Belorusijo lansiran v oktobru 2015. Belorusom omogoča sodelovanja in izmenjave z različnimi evropskimi izvajalci in strokovnjaki s področja kulture, izobraževanja, zdravja, znanosti, tehnologije in inovativnosti.

Po skoraj dveletnih pripravah in usklajevanjih, se je 5. aprila 2019 naposled le zgodil velik in odmeven glasbeni dogodek, ko je v goste prišel beloruski orkester »Zarenitsa« znan kot izvajalec glasbe z ruskimi tradicionalnimi inštrumenti, kot so dombra in balalajka.

Pred polno dvorano Doma kulture Kamnik je Odmev poskrbel za uvod, potem pa je orkester Zarenitsa pod vodstvom dirigentke Elvire Tahirove občinstvo dvignil na noge. Večer se je mogočno zaključil ob sodelovanju obeh zasedb, ko so zadonele melodije iz Belorusije in Slovenije. Dogodek poleg občinstva ni pustil ravnodušnih niti izvajalcev! Navdušenje je bilo obojestransko in želja po ponovnem sodelovanju se je iskrila v načrtih obeh zasedb, spletle pa so se tudi mnoge prijateljske vezi, ki so še dodatno botrovale izpolnitvi teh ciljev in želja.

Iskra je zanetila plamen – upanje, da se Slovenci in Belorusi spet srečajo ni bilo zaman!

V sredo, 30. oktobra so člani mešanega pevskega zbora Odmev poleteli v Minsk. Ob pristanku so Odmevčke pričakali predstavniki Zarenitse z dobrodošlico v slovenščini in prav simpatičnim medvedom, ki je delil tople objeme.

Po skupni vaji sta zasedbi v četrtek že združili moči s koncertom v dvorani glasbene šole št. 9 v Minsku. Občutki iz Kamnika so se vrnili, le da je tokrat na nogah stalo belorusko občinstvo, ki je izvajalce pospremilo z ovacijami in vzkliki »Bravo!«. Prav posebej pa so gostitelji Odmevčke ganili z video projekcijo Kamnika ob skupnem izvajanju skladbe »Veselo v Kamnik«. Tako so tudi obiskovalci koncerta lahko na lastne oči videli nekaj našega prelepega mesta, nad katerim so člani orkestra Zarenitsa navdušeni še sedaj in ga nosijo v lepem spominu z upanjem, da se sem še vrnejo.

Petek in sobota sta poleg vaj in glasbenega sodelovanja prinesli ogled Minska in podoživljanje utripa mesta in načina življenja tamkajšnjih prebivalcev. Seveda so vse skupaj začinili še gostitelji, ki so poskrbeli še za skupno druženje.

V prav posebni, zelo akustični dvorani galerije Y v Minsku se je v nedeljo zbor Odmev srečal še z zborom Concordia, ki deluje pod vodstvom Galine Kazimirovske. Oba zbora sta se s svojim programom predstavila občinstvu, ki je petje Odmeva navdušeno spodbujalo skozi ves repertoar in nagrajevalo z mnogimi bučnimi aplavzi.

Glede na povezanost, ki se je zgodila med zborom Odmev in orkestrom Zarenitsa so v načrtu že novi skupni projekti, ki bi se v prihodnosti odvijali morda tudi brez podpore MOST-a. Naj kot zanimivost omenimo tudi to, da je kamniški Mešani pevski zbor Odmev za zdaj edini tuji pevski zbor, ki je s svojim projektom prepričal odgovorne na MOST-u, da so mu omogočili petje v Belorusiji.

In če se bo pravljica še nadaljevala, takrat ne zamudite priložnosti slišati čudovit preplet melodij in zvoka, ki se združijo v edinstveno glasbeno doživetje slovanskega melosa.

Mateja Zagožen

Oglasno sporočilo