Najboljša mlada voznica Slovenije je z Vira pri Domžalah

0
1816

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2020 sta največ znanja in veščin pokazala Petra Prašnikar in Matej Gorjan. Zmagovalca izbora Najboljši za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojo Fordovo pumo, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje.

AMZS je že četrto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, ki je letos k sodelovanju privabil rekordno število mladih, več kot 4500  fantov in deklet med 18. in 26. letom starosti. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.

Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekal 15. in 16. junija, danes pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti ter sposobnost ukrepanja v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba tudi nuditi prvo pomoč ponesrečencu.

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 24-letna študentka arhitekture iz Vira pri Domžalah Petra Prašnikar in bodoči 23-letni inženir strojništva iz Krškega Matej Gorjan.

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojo Fordovo pumo. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford.

Iskrene čestitke zmagovalki in zmagovalcu. Voznika bosta v enem letu dodobra spoznala vse aktualne prednosti inovativne Ford Pume. Da bodo njune poti varne, bodo poskrbeli tako aktivni kot pasivni varnostni sistemi. Ford Puma je na Euro NCAPu prejela visoke ocene za zaščito odraslih in otrok. Zasnovana je tako, da bo voznik kar najbolje izkoristil dinamičen tempo sodobnega življenja. Verjamemo, da bo vožnja v novi Ford Pumi za mlade voznike udobnejša, manj zahtevna in predvsem varnejša.  Atraktivna Puma s svojo obliko ne išče pozornosti, ampak si jo kar prilasti. Naj bodo vse poti mladih zmagovalcev varne in zabavne, je ob razglasitvi zmagovalke in zmagovalca povedala Katja Hvala, predstavnica Summit motors Ljubljana, zastopnika vozil Ford.

Vaje v finalu Najboljši za volanom

  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje)
  • ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči
  • slalom in ustavljanje
  • vožnja z lahkim priklopnikom
  • terenska vožnja

Tudi drugi finalistke in finalisti domov niso odšli praznih rok, saj so partnerji izbora Najboljši za volanom zanje pripravili številne zanimive nagrade:

2. mesto komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oz. nagrajenke
3. mesto mobilni telefon Huawei P30 Aurora
4. mesto darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €
5. mesto bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava
6. mesto električni skiro Xiaomi
7. mesto darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €
8. mesto JBL bluetooth zvočnik Xtreme 2
9. mesto darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €
10. mesto darilni bon za 40 € za AMZS članstvo

Današnja zmagovalca sta se pridružila Lauri Cerovšek in Luki Grilu, ki sta bila najboljša lani, , ki je laskavi naslov Najboljši za volanom osvojil 2018, in , ki je bil najboljši 2017.

Zmagovalec izbora Najboljši za volanom 2017 David Sever, letošnja zmagovalca Matej Gorjan in Petra Prašnikar ter zmagovalec izbora 2018 Klemen Pongračič.

Najboljši trije se bodo udeležili mednarodnega izbora Najboljši za volanom

Po vzoru AMZS najboljše mlade voznike izbira vse več evropskih avtomobilskih klubov. Klubom iz Poljske, Bolgarije in Srbije se je letos pridružil še avstrijski ÖAMTC, medtem ko je bil sodelovanje zaradi epidemije novega koronavirusa primoran odpovedati nizozemski ANWB. Najboljši mladi vozniki in voznice iz posameznih držav se bodo na FIA mednarodnem izboru najboljšega mladega voznika oziroma voznice po lanski premierni izvedbi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem letos pomerili na Poljskem. Na tekmovanju, ki je predvideno 17. oktobra 2020, bodo Slovenijo zastopali zmagovalec in zmagovalka Petra Prašnikar in Matej Gorjan ter tekmovalec, ki je po točkah najmanj zaostal za najboljšima Tomo Dukarić.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Drogouvrščena Tomo Dukarić in Zala Novak, ki si bosta lahko izbrala komplet 4 premium pnevmatik Continental. Tomo, ki je najmanj zaostal za zmagovalcema, bo jeseni sodeloval tudi na mednarodnem tekmovanju na Poljskem.

Rezultati finala Najboljši za volanom 2020

Dekleta:

1. Petra Prašnikar
2. Zala Novak
3. Teja Vrbnjak-Erbežnik
4. Barbara Halas
5. Maruša Weitzer
6. Veronika Širca
7. Veronika Slapnik
8. Doroteja Kovše
9. Saša Biaggio
10. Laura Munišič

Fantje:

1. Matej Gorjan
2. Tomo Dukarić
3. Mitja Kavčič
4. Jan Forsthuber
5. Maj Marovt
6. Rok Siegl
7. Pavel Dobaj
8. Nejc Erznožnik
9. Tilen Džan Jakupović
10. Jure Brezovec

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here