S športom in kulturo obarvana sobota v Trzinu: 22. tek Petra Levca Skirce; Trzinka poje in Hribarjevi dnevi

0
1836

V soboto 26. septembra je bilo pred Centrom Ivana Hribarja v Trzinu po dolgem času spet živahno. V dopoldanskih urah in v športnem duhu, saj je potekal že 22. tek Petra Levca Skirce, popoldan pa pevsko in kulturno obarvano.

Zaradi znanih okoliščin je bilo kulturno zatišje kar dolgo, zato so tokrat združili kar dve prireditvi skupaj in sicer Trzinka poje in Hribarjeve dneve. Organizacijske niti popoldanskega dogodka so bile v sodelovanju z Občino Trzin in JSKD od začetka do konca pod budnim vodstvom prizadevne in zagnane predsednice KD Ivana Hribarja Trzin in članica Žepz Trzinke, Štefke Prelc. Po vsem poznanem rojaku Ivanu Hribarju se imenuje tudi Kulturno društvo, v okviru katerega delujeta Ženski pevski zbor Trzinke in recitatorska skupina Trzinke. In prav ta skupina je za tokratni dogodek pripravila recital, v katerem so prepletle zanimive zapise zgodb iz Hribarjevega življenja. Čeprav je Hribar kmalu odšel iz Trzina, se mu je rojstni kraj zapisal globoko v srce in je vedno podpiral napredek kraja. Spominjamo se ga po tem, da je bil zaveden Slovenec in domoljub. Najbolj pa je poznan kot ljubljanski župan v letih 1896  do leta 1910. Bil je napreden človek, kar se je odražalo tudi v času njegovega županovanja; v Ljubljani so takrat zgradili električno cestno železnico, mestno elektrarno in plinarno, mestno kopel in ubožnico, začeli so regulirati Ljubljanico, s slovenskimi šolami je mesto postajalo intelektualno narodno središče. Postavili so spomenike Prešernu, Trubarju, cesarju Francu Jožefu … Hribar je preuredil mestni arhiv in ustanovil knjižnico. Zavzemal se je za ustanovitev slovenske univerze in slovenskega muzeja. Ljubljana je tako postala moderno mesto. In prav zato se ga s ponosom spominjajo in pripravljajo Hribarjeve dneve.  Letošnje leto je to prva kulturna prireditev v Trzinu, ki je prav zaradi situacije in priporočil zahtevala še toliko bolj skrbno načrtovanje in veliko priprav. Ukrepi vlade in pravila NIJZ so neizprosna, a v skrbi za naše zdravje  je prav da jih dosledno upoštevamo.

In kdo vse je tokrat tvoril mozaik prireditve. Kot prvo in najboljše  je bilo vreme, ki je, čeprav je še dan prej slabo kazalo, ne samo zdržalo brez padavin, ampak je celo posijalo sonce, ki je tako marsikoga zvabilo ven. Sicer  smo prisluhnili: Klapi Sidro, Mešanemu pevskemu zboru Mavrica iz Tuhinja, domači Ženski vokalni skupini Čivke, citrarskemu duetu Neli in Karmen Zidar Kos, duetu klarinetov Evi in Karlu Leskovcu, Ženskemu pevskemu zboru Trzinke, za zaključek pa nas je v poskočnem ritmu še ogrela Banda citrarska in Klemen Torkar. Tako so se v prijetnem popoldnevu prepletale pesmi in besede in kot se spodobi je zbrane kratko nagovoril še župan Peter Ložar. Zahvalil se je tako prirediteljem dopoldanskega teka Petra Levca Skirce in popoldanski združeni prireditvi tretji Trzinka poje ter Hribarjevi dnevi. In naj se njegova želja, ki jo je izrekel ob zaključku, da naslednja prireditev  poteka že v kulturnem domu ob večjem številu obiskovalcev, uresniči  čim prej.

 djd

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here