Športni direktor NK Domžale Matej Oražem pred začetkom zimskih priprav

0
954

Nogometaši Domžal se bodo jutri, v sredo, vrnili v trenažni proces. Z dopoldanskimi hitrimi testi za koronavirus in številnimi meritvami bodo varovanci Dejana Djuranovića tudi uradno odprli novo koledarsko leto. Mesec dni dolgo pripravljalno obdobje bo zaznamoval odhod v Umag in vsaj šest pripravljalnih obračunov. Več o aktualnem dogajanju nam je zaupal športni direktor Matej Oražem.

Matej, leto 2020 je preteklost, v 2021 smo namreč že dodobra zakorakali. S kakšnimi občutki smo se poslovili od starega leta tako z osebnega kot seveda tudi klubskega vidika?
“Vsekakor smo veseli, da je leta 2020 konec, vendar ostaja skrb, da se situacija samo s potekom časa na žalost ne bo izboljšala. Kljub temu mislim, da smo vsi skupaj odnesli ogromno izkušenj iz lanskega leta, saj smo morali skozi izjemno zahtevne preizkušnje in na koncu kljub številnim preprekam uspešno pripeljali leto k koncu.”

Kaj je koronakriza organizacijsko in finančno pomenila oziroma še naprej pomeni Domžalam. Kako lahko gledamo na aktualno stanje?
“Tako sama epidemija kot odločitve organov, ki krojijo našo usodo, so nam povzročili ogromno finančno škodo. Govora je o izpadu prihodka in tudi novo nastalih stroškov. Pomoči smo bili deležni samo za vzorec in še to predvsem s strani države v shemah, ki so jih koristila tudi ostala podjetja. Nihče še ni vprašal ali pomagal pri težavah zaradi izostanka procesa treningov v mlajših kategorijah, kjer nastaja velika finančna in nepopravljiva fizična škoda za vse naše mlade nogometaše. Moram priznati, da smo glede na velike besede, ki so jih bogato uporabljali v prvem valu epidemije, kar precej razočarani. V devetih mesecih se namreč niti država niti nogometne organizacije še niso spomnile na ta segment in ponudile klubom primerno pomoč ter naredile vse, kar je v njihovi moči, da se situacija umiri in da se otroci vrnejo na treninge.”

Zimske priprave se začenjajo jutri. Kako je s cilji in načrti pred spomladanskim delom prvenstva?
“V prvenstvu smo ne glede na to, da smo bili od vseh klubov s strani korone daleč najbolj prizadeti, naj spomnim, da smo dvakrat tekom sezone prestajali karanteno, da v celotnem jesenskem delu nismo uspeli odigrati normalne prijateljske tekme ter da smo na tekmi z Muro nastopili precej zdesetkani, nekateri pa celo bolni, uspeli ohraniti stik z mesti, ki še vodijo v evropska tekmovanja. Vrh lestvice bomo zasledovali tudi spomladi. Prav tako pokalnega tekmovanja sploh še nismo dobro niti začeli in tudi tam vidimo svojo priložnost. Kot sem povedal že aprila, največji izziv v naslednjih dveh letih bo za vse športne kolektive v državi preživetje, zato bi si želel več komunikacije, sodelovanja, solidarnosti in pomoči.”

Del priprav bo tudi letos opravljen v Umagu. Moštvo se bo v tradicionalni pripravljalni bazi mudilo med 20. in 30. januarjem. Vse skupaj pa bo zaradi prehoda državne meje najverjetneje potekalo malce drugače, kajne?
“Vsekakor bodo priprave kljub temu, da gremo samo do sosedov na Hrvaško, operativno zahteven projekt. Verjetno bomo načrt prilagodili, priprave oddelali v enem delu in omejili prehajanje meja. Kljub vsemu, pa tli upanje, da bi se predpisi le prilagodili in postali bolj življenjski, ter da bi se situacija do 20. januarja vsaj delno umirila. Naša zdravstvena in tehnična služba sta pripravljeni in sposobni speljati priprave na najvišjem možnem nivoju, zato sem prepričan, da bomo na spomladanski del prvenstva zelo dobro pripravljeni.”

Kadrovskih sprememb v moštvu zaenkrat še ni bilo. Koliko dogajanja gre pričakovati na tem področju?
“To je izjemno nehvaležno napovedovati. Jasno je, da se pokoronski nogometni trg šele dobro vzpostavlja, zato bomo morali biti tukaj zelo prilagodljivi. Vemo, kateri igralci so najbolj zanimivi za tuje klube in tam že pripravljamo oziroma iščemo primerne zamenjave, v kolikor bi prišlo do odhodov. Vsekakor pa je dejstvo, da bo za normalno delovanje kluba v enakih okvirih kot vsa prejšnja leta potrebno v letošnjem koledarskem letu tudi zaslužiti, saj bomo lahko le tako ponovno vlagali v največji možni meri v naše mlade nogometaše.”

Besedilo: Nejc Berce
Foto: m24.si

 

Oglasno sporočilo