Anže Lanišek sijajen tretji na svetu!

0
986

Za Anžeta Laniška, vrhunskega smučarskega skakalca iz SSK Mengeš, se 53. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu pravzaprav ne bi moglo začeti lepše. Domžalski rekorder je namreč na uvodni tekmi velikega vrhunca predolimpijske zime 2020/21 navdušil z bronasto kolajno na srednji skakalnici, torej na isti (oziroma medtem malo posodobljeni) napravi, na kateri se je pred skoraj natanko šestnajstimi leti z naslovom svetovnega prvaka ovenčal Rok Benkovič.

Oba je v svetovni vrh popeljal Aleš Selak, dolgoletni trener pri SSK Mengeš, ki je enako močno, kot je bil leta 2005 prepričan o podvigu takrat še ne 19-letnega Kamničana, konec prejšnjega meseca in na začetku tega verjel tudi v Laniška. Ni veliko manjkalo, pa bi se Anže že 24 ur po uspehu na posamični tekmi na 106-metrski skakalnici pod Senčno goro na oder za najboljše zavihtel tudi na preizkušnji mešanih ekip, na kateri je prispeval levji delež k četrtemu mestu Slovenije. »Žaba«, kakor se ga je oprijel vzdevek, je bil z naskokom najboljši posameznik tekme.

Boj za najvišja mesta v Oberstdorfu je Lanišek sicer »napovedal« s sijajnimi predstavami v svetovnem pokalu, v katerem je februarja v Klingenthalu poletel do petega in devetega mesta, nakar si je v Zakopanah prislužil aplavz za četrto in drugo mesto. Tako se je še drugič letos v Zakopanah prebil med trojico, skupno pa je bila to že njegova četrta uvrstitev na zmagovalni oder v tej iztekajoči se sezoni, v kateri še ni rekel zadnje besede. Glede na to, kako dobro skače in leti, je pričakovati njegove izvrstne nastope tudi na zadnjih preizkušnjah v Planici.

Nase čedalje bolj opozarja tudi Taj Ekart, ki je na prireditvi za alpski pokal v Ramsauu tretjemu mestu dodal še enajsto, nakar si je z 28. mestom v Oberhofu nove točke priskakal tudi v pokal FIS. Uspešen je bil tudi na domačih tekmah; na pokalu Argete v Kranju je bil tretji, na mladinskem državnem prvenstvu (do 20 let) pa je 16-letni Komendčan skočil na četrto mesto.

Če poznate koga, ki bi rad nekoč letel tako kot zdaj Lanišek, pokličite na eno od obeh telefonskih številk, 041/767-397 (Boštjan Ekart) ali 041/750-404 (Aleš Selak), in se dogovorite za prihod na trening. Prisrčno vabljeni!

Besedilo: Š. M.

Foto: Matevž Peršin/SZS

Anže Lanišek je že za uvod 53. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Oberstdorfu navdušil z bronasto kolajno.

Oglasno sporočilo