E-nostavno na kolo v Lukovici

0
1747

Verjetno je sedaj sesti na kolo mladim veliko lažje, kot je bilo to starejši generaciji, saj se naučijo loviti ravnotežje že na poganjalcih. Med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti, ki daje velik poudarek prometu, ki je eden od virov onesnaževanja zraka, telesnih poškodb in tudi smrti. Čeprav čez noč ni mogoče vse spremeniti je že dan, ko ne uporabljamo prevoznih sredstev veliko in tako so se pri društvu upokojencev Lukovica v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Prevoje, Avto-moto društvom Lukovica, Moto klubom Rokovnjači, Občino Lukovica in Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije odločili pripraviti kolesarjenja za vse starostne skupine.
V soboto, 18. septembra 2021so pripravili kolesarsko prireditev E-nostavno na kolo na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici. Kolesarsko prireditev E-nostavno na kolo, je vodil vodja sekcije kolesarjev pri Društvu upokojencev Lukovica Jani Pogačar. Na prireditvi je bila prisotna tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je na koncu kolesarjem in kolesarkam podelila medalje.

Tokratna dobro obiskana in pripravljena prireditev je ponudila za vsakogar nekaj. Tako so se udeleženci dogodka preizkusili na kolesarskem poligonu z ovirami, ki so ga pripravili člani Avto-moto društva Lukovica. Gasilke in gasilci PGD Prevoje so predstavili gasilsko vozilo in opremo; vsi so se lahko preizkusili z zbijanjem tarč z gasilskimi »brentačami«; prikazali so tudi simulacijo gašenja gorečega olja s krpo in kako se ne gasi takšnega požara.
Ob tej priložnosti je na isti lokaciji potekal tudi Festival pitne vode. Na stojnici Jamarskega kluba Kamnik, ki sta jo upravljala Vido Kregar in Rajko Slapnik, so udeleženci pokušali sedem vrst izvirske vode iz izvirov v Kamniških Alp ter s točkovanjem ocenjevali vodo.
Študentki Društva študentov medicine Slovenije sta v izvajanju projekta Slovenija oživlja – za življenje prikazali prvo pomoč brez in z AED defibrilatorji. Na stojnici Las – Srce Slovenije je bilo na razpolago kar nekaj reklamnega materiala, predvsem z opisom različnih kolesarskih poti, ki pridejo kolesarjem še kako prav. Poskrbljeno je bilo tudi za okrepčilo in če so za pecivo poskrbele članice društva upokojencev Lukovica, je za krofe poskrbelo Gostinsko podjetje Trojane.
Skoraj osemdeset kolesarjev, se je po skupinah podalo na različno dolge poti, ki niso bile preveč zahtevne, četudi se je nabralo kar nekaj kilometrov. Da je kolo teklo kot mora, je poskrbel tudi servis koles MotoSet. Mnogi so kolesarjenje vzeli zares in se na prireditev pripeljali s kolesom od doma, tudi kolesarji Društva upokojencev Radomlje, ki so se nato opravili še na daljši kolesarski izlet na 30 km, kjer jih je pot vodila od Šentvida preko Studenca do Doba, v Radomlje in nato do Mengša, kjer so bili deležni dobrot s strani organizatorja, da ne omagajo in ne obupajo, nato skozi Trzin do Domžal in ponovno v Dob ter čez Krtino v Šentvid. Prav vsi udeleženci so na koncu prejeli spominsko medaljo ter bogato okrepčilo. Ob tem velja omeniti, da projekt E-nostavno na kolo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

DJD

 

Oglasno sporočilo