Želja pomagati – Slavnostna akademija ob 100. obletnici ustanovitve Gorske reševalne službe Kamnik

0
539
V petek, 17. junija 2022, je Društvo gorske reševalne službe Kamnik v Domu kulture Kamnik pripravilo slavnostno akademijo, s katero so obeležili 100. obletnico njihovega delovanja.
 
Slavnostne akademije se je udeležil tudi župan Matej Slapar skupaj s podžupanom Sandijem Uršičem in poveljnikom Civilne zaščite mag. Matjažem Sršo. Slavnost ob častitljivi obletnici sta s svojo udeležbo počastila tudi mag. Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in  dr. Gregor Dolinar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.
 
Ustanovitev gorske reševalne službe na slovenskih tleh v letošnjem letu praznuje 110. obletnico. Začela se je z ustanovitvijo prve rešilne postaje v Kranjski Gori 16. junija 1912. Desetletje kasneje se je uradno začelo reševanje tudi na Kamniškem.
 
Ustvarjalci petkove slavnostne akademije so pripravili zanimiv sprehod skozi zgodovino reševanja v gorah nad Kamnikom skozi zgodbe reševalcev in doživljanje gorskoreševalnega poslanstva s strani svojcev teh plemenitih mož in žena, ki prostovoljno darujejo svoj čas, znanje in izkušnje.
 
V uvodnem delu progama so Tadej Trobevšek, Rožle Repanšek in Aleš Janžekovič z dramskim prizorom prikazali gorsko reševanje pred stoletjem, ko je bil potek reševalnih akcij še bistveno drugačen.
 
V  nadaljevanju so v svojih nagovorih zbrane pozdravili mag. Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, dr. Gregor Dolinar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije in župan Matej Slapar. Župan je ob tej priložnosti članicam in članom  izrekel iskreno zahvalo, ker s požrtvovalnimi in s hrabrimi dejanji nesebično skrbijo za varnost, zaščito in reševanje obiskovalcev kamniških gora. V ta namen je predsedniku Gorske reševalne službe Kamnik Sreču Podbevšku podelil posebno zahvalo Občine Kamnik.
 
Tekom prireditve je bil predstavljen tudi simpatičen film Moj oči je reševalec, v katerem so otroci kamniških gorskih reševalcev s svojimi simpatičnimi odgovori povedali kaj menijo o  prostovoljnem in plemenitem udejstvovanju svojih staršev.
 
Prireditev so z doživetimi literarnimi odlomki, ob glasbeni spremljavi Simona Skalarja, popestrili trije interpretatorji. Literarni odlomek o začetkih organiziranega reševanja v gorah nad Kamnikom avtorja Franceta Erjavška je interpretiral Tadej Trobevšek. Odlomek z naslovom Šopek v slovo avtorja Mirota Štebeta je interpretiral Matej Bizjak, dogodek o tem Kako sta oče in sin dobila še en rojstni dan, avtorja Tadeja Trobevška, pa je predstavil Primož Hostnik. Nekateri člani GRS Kamnik se s težkimi občutki ob izgubah spopadajo tudi s pomočjo pisanja. Njihove zgodbe bodo na voljo v Zborniku ob stoletnici GRS Kamnik, ki bo izšel jeseni.
 
Povezovalka programa Mojca Volkar Trobevšek je z predstavniki gorskih reševalcev za omizjem poklepetala o njihovem doživljanju poslanstva. Omizje so sestavljali Cene Griljc, Janez Kosec, Jernej Lanišek, Irena Mušič Habjan in Matej OgorevcCene Griljc je trenutno najstarejši kamniški gorski reševalec, ki se je skupini reševalcev v Kamniku pridružil že leta 1958. Janez Kosec pa je gorski reševalec že več kot 50 let. Postaji se je pridružil kot mengeški alpinist. Jernej Lanišek je del kamniške gorske reševalne službe 20 let. Prva ženska reševalka z izpitom v GRS Kamnik Irena Mušič Habjan pa poleg reševanja opravljala tudi blagajniška in tajniška dela društva. Predstavnik mlajše generacije reševalcev, sicer pa tudi inštruktor planinske vzgoje, Matej Ogorevc je v kamniškem društvu tri leta.
 
Slovesnost je s slavnostnim govorom sklenil Srečo Podbevšek, predsednik Gorske reševalne službe Kamnik. Orisal je kratko zgodovino društva ter poudaril kako zelo drugačen je bil potek reševanja nekoč in danes, ko so na voljo naprave, ki so pripomogle k izboljšanju tehnike tudi na področju reševanja v gorah. Predstavil je tudi kamniško postajo Gorske reševalne službe in njeno delovanje danes. Svoj nagovor je slikovito popestril z zanimivimi primeri reševalnih akcij. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem deležnikom, tako lokalni skupnosti, članom društva in ostalim posameznikom, ki na kakršenkoli način pripomorejo k delovanju  gorske reševalne službe. Ob koncu je predsednik napovedal tudi septembrsko otvoritev novih delovnih prostorov društva.
 
V zaključnem dramskem prizoru helikopterskega reševanja so Tadej Trobevšek, Rožle Repanšek, Boris Bodlaj in Aleš Janžekovič pokazali kako drugače potekajo reševalne akcije v gorah danes, sto let kasneje.
 
Gorski reševalni službi Kamnik ob 100. obletnici njihovega delovanja izrekamo iskrene čestitke.

GRS Kamnik


Oglasno sporočilo