Bajtarski praznik na Veliki planini in vstop v 93. sezono bajtarstva

0
725

Že tradicionalno prvo soboto v oktobru je PD Bajtar poskrbel, da je po Veliki planini zadišalo po golažu. Tako se je v soboto, 1. oktobra 2022, se je Velika planina zavila v meglo, vseeno pa so članice in člani PD Bajtar pripravili praznik, kjer so v Velikem stanu prevzeli ključ od pastirjev z željo, da planino varujejo. Zbranim se je pridružil tudi župan Matej Slapar skup z direktorjem družbe Velika planina, d. o. o. Tomažem Štefetom in županjo bajtarjev Darjo Hribar.

Ekipa, zadolžena za kuhanje golaža, je bila že od ranega jutra v akciji. Po primopredaji ključa so zapeli bajtarsko himno, nastalo izpod peresa našega pokojnega bajtarja Mira Repiča, ki bajtarje povezuje že dolgo vrsto let. Vsi prisotni so jo prepevali, po planini se je v meglenem dopoldnevu razlegala bajtarska pesem.

Županja bajtarjev Darja Hribar je zbranim namenila naslednje misli: »Lep pozdravljeni, dovolite mi, da nas na kratko predstavim. V zadnjih letih število bajtarjev nekoliko niha in šteje okoli 100 rednih in podpornih članov. Kot sva društva, si tudi bajtarji v naših vrstah želimo več podmladka, nadaljujemo tradicijo, ohranjamo običaje, velikoplaninsko življenje in planinski turizem, da bi planina ostala takšna kot je, torej naravna, čista in, kot radi rečemo, brez dolinske navlake. Bajtarji sodelujemo tudi z ostalimi deležniki na planini, posebej pa bi izpostavila pastirje, kmete, planinska društva iz kamniško-bistriškega območja ter planinske domove. Več o delovanju si lahko ogledate na naši spletni strani in preberete v knjigi Ko se planina preobleče ter v jubilejnem zborniku, ki je bil izdan ob 90. obletnici bajtarstva na planini. Zahvaljujem se vam za vašo današnjo udeležbo.«


Kulturnik Jure je predstavil delovanje v pretekli sezoni in povedal, da so bajtarji začeli s koledarji, za katere so poskrbeli koledniki, organizirali so turnim pustni smuk, sodelovali so v rožnem dnevu, ki ga je organiziralo Planinsko društvo Domžale, izvedli so malo turo na Viševnik, izvedli smo veliko turo na Kočo na Jezero, danes pa smo tukaj na bajtarskem golažu. V naslednjem tednu se bomo udeležili dogodka Jabolka navdiha, priredili bomo pohode po Veliki planini, zopet se bo leto obrnilo in bomo začeli na novo.

Župan Matej Slapar pa je bajtarjem namenil naslednje misli: »Druščina, velika zahvala za to, da tradicijo že 93 let obujata, negujete in sestavljate. Tudi zaradi edinstvenega bajtrstva je naša planina najlepša, edinstvena in najbolj obiskana visokogorska planota. Poseben pečat planini daje Kopačeva arhitekturna zasnova bajt, kmetje, ki poleti pasejo krave, poseben del pa so tudi običaji, kot so vaši, dragi bajtarji. Hvala, da to edinstveno tradicijo ohranjate in iskrene čestitke ob 93 sezoni bajtarstva. Želim si, da se bajtarstvo ohranja še naprej.« Ob tej priložnosti se je za ohranjanje tradicije zahvalil tudi direktor družbe Velika planina, d. o. o. Tomaž Štefe, ki jih je seznanil z investicijo v šestsedežnico.

Podeljene so bile značke in priznanja. Pridružila se nam je hribovska mornarica, ki že 30 let neprekinjeno obiskuje to prireditev, golaž pa so blagoslovili člani »bajtarskega farovža«.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here