Kamničani po preobratu do finale pokala Slovenije

0
223

Odbojkarji Calcit Volleyja so v povratni tekmi polfinala pokala Slovenije v gosteh premagali Merkur Mariboru s 3:1 (-23, 19, 23, 20). V prvi tekmi so s 3:2 (20, 22, -22, -23, 20) zmagali Mariborčani, tako da so se v finale, ki bo 11. marca, njihov nasprotnik bo ACH Volley, uvrstili kamniški odbojkarji. Kamničane bodo v soboto, ob 20. uri, v 19. krogu Sportklub prve odbojkarske lige gostili Panvito Pomgrad.

Merkur Maribor – Calcit Volley  1:3 (23, -19, -23, -20)

Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 300, sodnika: Markelj, Valentar.

Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek, Pernuš, Adžović 1, McConnell 20, Bračko 11, Kumer (L), Kržič 6, Donik 15, Leva, Fink 10, Najdič, Iršič, Peruničić 1. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović, Vinkovič, Lazar, Klobučar 17, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 10, Sosa Sierra 22, Mitrašinović, Aponza 6, Pavlović 9. Trener: Jurij Žavbi.

Kar štiri od petih medsebojnih tekem v letošnji sezoni med mariborskimi in kamniškimi odbojkarji so se končale z izidom 3:2, tri od njih so pripadle Calcit Volleyju, ki je uvodno tekmo sezono dobil s 3:1. To je bil tudi izid, ki so ga v kamniškem taboru tudi potrebovali, da bi se uvrstili v finale pokala Slovenije, kajti v prvi pred tednom dni je tie-break pripadel varovancem Sebastijana Škorca. V kamniškem taboru bi bili seveda zadovoljni tudi z zmago s 3:0, še četrti medsebojni obračun s 3:2 v korist Calcit Volleyja pa bi prinesel t. i. zlati niz. Vsi drugi izidi bi šli na roko mariborske ekipe. Na koncu so se zmage s 3:1 veselili kamniški odbojkarji, ki so z izjemo servisa in sprejema bili v drugih elementih odbojkarske igre boljši nasprotnik.

V prvi niz so bolj odločno vstopili mariborski odbojkarji, ki so na servis Gregorja Pernuša in napaki Kamničanov na mreži pobegnili za štiri točke (9:5), zato je Jurij Žavbi, ki je spet vodil Kamničane, vzel prvi polminutni odmor. Jan Klobučar je najprej prepolovil mariborsko prednost (10:8), Luis Sosa Sierra pa je Kamničane popeljal le do točke zaostanka (10:11), vendar so ob boljšem servisu domačini hitro pobegnili na tri točke (13:10), po napadu Connorja McConnella pa spet za štiri (16:12). Žavbi je vzel še drugi polminutni odmor, vendar so bili domačini dovolj zbrani in razpoloženi v napadu, da so osvojili uvodni niz. Kamničani so sicer na servis Daniela Aponze ubranili dve zaključne žoge, ne pa tudi četrte, ko je bil v napadu uspešen Žiga Donik.

Bolj odločno so gostje začeli drugi niz, v katerem so povedli s 4:1, vodili so tudi še s 5:2, toda že na peti točki sta bili ekipi skupaj. Tudi po zaslugi servisov Roka Bračka. Do devete točke je bil izid izenačen, na servis Uroša Planinšiča pa so Kamničani, ki so bili veliko boljši v bloku, dosegli štiri zaporedne točke, prednost štirih točk pa so držali vse to vstopa v končnico niza. Še več, po novi točki Sosa Sierre je bilo 21:16 za Calcit Volley, za izenačenje v nizih je že s prvo zaključno žogo poskrbel Jure Okroglič.

V tretjem nizu so prvi do dveh točk prednosti (9:7) prišli domači odbojkarji, najprej je as dosegel Miha Fink, nato pa so Kamničani, ki so rešili dve »težki« žogo, naredili lastno napako. Z blokom Aponze so gostje izid na deseti točki izenačili, a njihovo veselje ni trajalo dolgo, kajti po dveh zaporednih asih 18-letnega Bračka so Mariborčani pobegnili že za štiri točke (14:10). Na servis Okrogliča in napadu Klobučarja so se Kamničani vrnili v igro, saj so zaostajali le še za točko (14:15), po novi točki svojega kapetana pa so izid na 16. točki izenačili. Razpoložena Klobučar in Sosa Sierra sta kamniško ekipo popeljala tudi do vodstva z 19:17, vodili pa so tudi še z 22:20. Z nekaj sreče je Sani Adžović z asom izid na 22. točki izenačil, tako da se je obetala še ena napeta končnica, vendar so v njej domačini naredili dve lastni napaki, po novi, že tretji, zaporedni, pa so Kamničani izkoristili drugo zaključno žogo.

Četrti niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je povedla s 4:2 in 7:4, zato je Škorc vzel polminutni odmor. Čeprav so se njegovi varovanci dvakrat približali na točko zaostanka, zadnjič pri 9:10, je moral pri zaostanku štirih točk (10:14) poseči po še enem polminutnem odmoru. Korak bližje uvrstitvi v finale so bili kamniški odbojkarji po točki Klobučarja in vodstvu z 19:14, vendar se Mariborčani še niso sprijaznili s porazom. McConnell jih je še približal na tri točke zaostanka (17:20), toda odlični Sosa Sierra je dosegel točko za kamniško vodstvo z 22:17. Za štiri zaključne žoge je bil zaslužen Aponza, ki je z blokom tudi končal tekmo.

Izjava po tekmi

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »Tudi v prvem nizu nismo igrali slabo, je pa res, da so bili Mariborčani zelo dobro na sprejemu, predvsem Žiga Donik, ki je sprejel nekaj naših dobrih servisov. Najbolj pomembno je bilo, da smo navkljub izgubljenemu nizu vztrajali v svoji igri, kar se je izkazalo za pravilno. Morda bi nekaj naših sprejemov res moralo biti boljših, sploh glede na kakovost naših sprejemalcev, vendar smo se celotno tekmo borili in si vsi želeli zmage in to tako tisti, ki so bili na igrišču, kot tisti, ki so bili ob njem.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo