Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
324

Kamničanke ostale pri štirih pokalnih naslovih

Odbojkarice Calcit Volleyja so v finalni tekmi pokala Slovenije izgubile proti Novi KBM Braniku z 2:3 (-16, -20, 18, 20, -17). Za Mariborčanke je bil to že devetnajsti pokalni naslov, Kamničanke so ostale pri štirih.

Calcit Volley  – Nova KBM Branik   2:3 (-16, -20, 18, 20, -17)

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev 2000, sodnika: Novak, Pevc.

Calcit Volley: Griljc (L), Radišković 18, Stojilković, Vovk 2, Đorđević 2, Hutinski 5, Boisa, Kregar, Charuk 1, Sillah 30, Pucelj 8, Čižman 4, Banko (L). Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Mlakar 22, Milošič 8, Pogačar 4, Štampar 5, Lekše 16, Senekovič, Cikač (L),  Vlaisavljević, Ramić, Potokar, Lorber Fijok 21, Kranjc. Trener: Bruno Najdič.

V zadnjih trinajstih letih Kamničanke in Mariborčanke le leta 2015 niso igrale v finalu, medtem koga  leta 2021 zaradi epidemije Covida-19 ni bilo finala. Zasluge za to pripadajo Luki Koper, ki je v Braslovčah že v polfinalu zaustavila Calcit Volley, ki je sicer dobil štiri finalne obračune, tudi zadnjega lani v ljubljanski dvorani Tivoli. V 15 dneh je bil to sicer že peti medsebojni obračun, le enega so dobile kamniške odbojkarice. Še posebej boleč poraz zanje je bil v sredo, ko so v svoji dvorani ostale brez finale srednjeevropske lige.

Še pod vtisom sredinega poraza so Kamničanke vstopile v prvi niz, ko so Mariborčanke z dvema asoma Tali Lekše in uspešnem napadu Ize Mlakar povedle s 7:3. Tudi po polminutnem odmoru Kamničanke niso vzpostavile ravnotežja na igrišču, kajti na servis Klare Milošič so bankirke z napadom Lorene Fijok Lorber prišle do sedmih točk prednosti (13:6). Toda s tem kamniških težav še ni bilo konec, kajti na servis Eve Pogačar in novi točki Lorber Fijok so varovanke Gregorja Rozmana zaostajale že za deset točk (7:17). Ob slabem servisu in sprejemu ter številnimi lastnimi napakami, skupaj enajst, je bil zanje niz, ki ga je končala Mlakar, izgubljen.

V drugem nizu so kamniške odbojkarice le zaigrale bolje na sprejemu, bolj nevarne so bile tudi na svoj servis in po napaki Mariborčank so povedle s 7:4. Po bloku Maše Pucelj je bilo 9:5, tako da je Bruno Najdič vzel sploh svoj prvi polminutni odmor na tekmi. Ob pravem trenutku za njegovo ekipo, kajti po dveh lastnih napakah Kamničank je bil izid na deseti točki izenačen, zato je po polminutnem odmoru posegel Rozman. Vendar so po njem Mariborčanke dosegle še tri točke in šele Fatoumatta Sillah je prekinila njihovo serijo šestih zaporednih točk. Toda po novih dveh lastnih napakah in bloku Pogačar so Kamničanke zaostajale že pet točk (14:19). Visoke prednosti bankirke niso zapravile, drugo zaključno žogo je izkoristila Lekše.

Za manjši preobrat so v začetku tretjega niza poskrbele kamniške odbojkarice, ki so na servis Anđelke Radišković z delnim izidom 5:0 povedle s 7:4, toda po polminutnem odmoru so jih Mariborčanke že na sedmi točki ulovile. Z dvema zaporednima točkama Sillah so Kamničanke pobegnile za dve točki (10:8). Ko so dve zaporedni napaki naredile Mariborčanke, so calcitovke pred vstopom v končnico niza svojo prednost podvojile (20:16). Do konca niza so Kamničanke nasprotnicam prepustile le še dve točki, s svojo sedemnajsto točko na tekmi pa ga je končala Sillah.

S tremi zaporednimi točkami so Mariborčanke v četrtem nizu prvič povedle pri izidu 6:5, po napaki Kamničank pa so prvič prišle do dveh točk prednosti (8:6). V novih težavah so bile kamniške odbojkarice po asu Ronje Štampar in zaostanku teh točk (9:12), v še večjih po napadu Lorber Fijok (15:11). Rozmanu pri izidu 12:16 ni preostalo drugega, kot da vzame še svoj drugi polminutni odmor, ki je očitno pomagal njegovim varovankam, saj so na servis Neje Čižman, dosegla je tudi as in napadu Radišković izid na 17. točki izenačile. Vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti po asu Lorber Fijok so bankirke spet pobegnile za dve točki (19:17). Toda na servis Nine Stojilković so Kamničanke uprizorile popoln preobrat. Sillah je izenačila na 19:19, Radišković je svojo ekipo po daljšem času spet popeljala do vodstva, odlična Sillah pa je v nadaljevanju niza poskrbela za kar pet zaključnih žog Calcit Volleyja. Drugo je nato izkoristila Radišković.

Pokalne zmagovalke je tako odločal peti niz. Že tretji v letošnji sezoni, oba je do zdaj dobila Nova KBM Branik, tudi tretji, do zdaj najpomembnejši tie-break pa so boljše začele Mariborčanke, ki so povedle s 4:2. Toda Čižman je na peti točki izid izenačila, vendar so po polminutnem odmoru bankirke spet pobegnile za dve točki (7:5), ko je bila v bloku uspešna Lekše. Dve točki so Kamničanke zaostajale tudi ob menjavi strani, po napaki Mariborčank pa so izid na deveti točki izenačile. Toda na servis Pogačar je mariborska ekipa prišla do treh točk prednosti (13:10), ki ji še ni zagotavljala mirne končnice. Kamničanke so izid na 13. točki izenačile, nato ubranile prvo mariborsko zaključno žogo in same prišle celo do dveh zaključnih žog, toda z blokom Milošič so se zmage veselile odbojkarice Nove KBM Branika.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Prva dva niza smo odigrali slabo. Skušali smo z menjavami, ampak poteka igre nismo mogli spremeniti. V tretjem nizu smo le našli tisto igro, ki smo jo želeli od samega začetka in veseli me, da smo se vrnili iz globokega brezna, ko smo bili brez prepoznavne igre. Žal na koncu tie-breaka sreča ni bila na naši strani in bi se zdaj čisto drugače pogovarjali, ampak tako to je v športu. V preteklih letih je bila nekajkrat na naši strani, moramo pa biti pošteni do Mariborčank in jim čestitati za zasluženo osvojeno pokalno lovoriko. Če je komu hudo, je meni, verjamem, da tudi dekletom, ampak po teh dveh porazih, v sredo in danes težko opišem čustva, ki jih nosim v sebi. Bi se pa v imenu igralk rad zahvalil našim navijačem, ki so nam tudi po tekmi stali ob strani in obljubim, da bomo naredili vse, da jih razveselimo v državnem prvenstvu.«


Dobra igra ni bila nagrajena s pokalnim naslovom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v finalu pokala Slovenije v Velenju izgubili z ACH Volleyjem z 2:3 (23, -22, -23, 22, -10). Za Ljubljančane je bila to štirinajsta pokalna lovorika, Kamničani so ostali pri štirih. Že v petek se bosta ekipi, ob 19. uri, v športni dvorani Kamnik, pomerili še v finalu srednjeevropske lige.

ACH Volley – Calcit Volley  3:2 (-23, 22, 23, -22, 10)

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev 2000, sodnika: Atanasov, Miklošič.

ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović 2, Todorović 2, Bošnjak, Koncilja 13, Šestan 10, Kovačič (L), Gjorgiev 26, Videčnik 8, Kök 7, Šen 8. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 2, Mujanović 5, Vinkovič 8, Lazar, Klobučar 2, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 14, Sosa Sierra 19, Mitrašinović 2, Aponza 10, Pavlović 13. Trener: Jurij Žavbi.

V letošnji sezoni so se ljubljanski in kamniški odbojkarji pomerili štirikrat, vse štiri tekme so dobile Ljubljančani, vendar nobene na lahek način. Tako tudi ne zadnje, ki so jo odigrali v nedeljo v zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva in tudi na tej tekmi so v kamniškem taboru gradili svoj optimizem.

Prvi niz je bil izenačen do sedme točke, nato pa so Kamničani z blokom Luisa Sose Sierre in napaki Ljubljančanov prvi prišli do treh točk prednosti (10:7). Branilci pokalnega naslova so se po dveh zaporednih napakah kamniške ekipe približali na točko zaostanka (10:11), toda po dveh napakah Ljubljančanov je Calcit Volley še enkrat prišel do treh točk prednosti (16:13). Toda pri kamniškem vodstvu s 14:13 si je levo koleno poškodoval Jan Klobučar, za katerega je bila tekma končana, tudi brez njega pa so varovanci Jurija Žavbija ob fanatični igri prišli do vodstva z 19:14. Ob zbrani igri so z blokom Dina Vinkoviča Kamničani še vedno imeli pet točko prednosti (23:18), po dveh zaporednih točkah ACH Volleyja pa je Žavbi vzel polminutni odmor. Ljubljančani so prišli na dve točki zaostanka (21:23), vendar je Uroš Pavlović svoji ekipi priboril tri zaključne žoge. To še ni bilo dovolj za osvojeni niz, kajti Gjorgiev je z blokom izsilil izenačenje, toda Pavlović je z dvema zaporednima točkama, drugo je dosegel z blokom, Calcit Volleyju priboril uvodni niz.

Tudi v drugem nizu so bili kamniški odbojkarji tisti, ki so prvi prišli do treh točk prednosti, ko je bil v napadu uspešen Jure Okroglič, spet pa je bilo, tako kot v prvem nizu, 10:7. Radovan Gačič, trener ljubljanske ekipe, je posegel po polminutnem odmoru, Gjorgiev je nato z asom zaostanek svoje ekipe znižal na točko (10:11), Matej Kök pa je z blokom izenačil na 12:12. S tremi zaporednimi točkami so z blokom Klemna Šena povedli Ljubljančani (16:15), zato se je za polminutni odmor odločil Žavbi, ki je drugega vzel pri zaostanku dveh točk (17:19), ko je bil v bloku uspešen Matic Videčnik. Čeprav se Kamničani niso predali, niso več ulovili nasprotnika, ki jim je pobegnil za tri točke (22:19) ter nato prednost ubranil do konca. Niz se je končal z rdečim kartonom kamniški klopi.

Z asom Šena in po dveh blokih Koncilje je ACH Volley v tretji niz vstopil z vodstvom 3:0. Po novem asu, tokrat Vuka Todorovića, so Kamničani zaostajali za štiri točke (3:7), zato je Žavbi vzel polminutni odmor. Z blokom Daniela Aponze so se odbojkarji Calcit Volleyja svoj zaostanek znižali na točko (9:10), dokončno pa jih je v igro vrnil Okroglič. Prav tako z blokom za 14:14. Vendar so Ljubljančani hitro pobegnili za dve točki (17:15), z asom Filipa Šestana pa za tri (21:18). V končnici so odbojkarji ACH Volleyja prišli celo do petih zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih, toda na servis Sosa Sierre in ob dobri reakciji Okrogliča na mreži so se jim Kamničani približali le na točko zaostanka (23:24). Peto zaključno žogo je z malce sreče izkoristil Šen.

V četrtem nizu je prvič na igrišče za Calcit Volley vstopil Nik Mujanović, Sosa Sierra pa se je preselil na sprejemalsko mesto namesto Vinkoviča, ki je sicer dobro zamenjal v uvodnem nizu poškodovanega Klobučarja. Do dvanajste točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, z asom Sosa Sierre in blokom Pavlovića pa so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti (14:12). Po polminutnem odmoru so Ljubljančani izid hitro izenačili, z asom Todorovića pa sami povedli s 17:15. Tokrat je polminutni odmor vzel Žavbi, vendar je po vrnitvi na igrišče Gjorgiev dosegel novo točko za ACH Volley. Vendar tekma še ni bila odločena, kajti Aponza je z blokom izid izenačil na 19:19, z njegovim asom pa so Kamničani povedli z 21:20. Vodili so tudi z 22:20, toda tokrat so bili Ljubljančani tisti, ki so izenačili izid (22:22). V še eni napeti končnici so bili bolj zbrani odbojkarji Calcit Volleyja, ki so po napaki nasprotnikov, s prvo zaključno žogo, prišli do petega niza.

Na najboljši možni način so Kamničani vstopili v tie-break, ko so po dveh zaporednih blokih Uroša Planinšiča povedli z 2:0, zato je Gačič takoj vzel polminutni odmor. Po njem so njegovi varovanci s točko Gjorgieva povedli s 5:4, tako da se je za polminutni odmor odločil še Žavbi, so po njem Ljubljančani dosegli še dve točki. Trener Kamničanov je vzel še drugi polminutni odmor, vseeno pa so njegovi varovanci na menjavo strani odšli s tremi točkami zaostanka. Po novem dotiku mreže so Kamničani zaostajali že za štiri točke (9:5), nato pa se niso več vrnili v igro. Zadnjo točko na tekmi je dosegel Danijel Koncilja.

Izjavi po tekmi

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »O tem, do si je kaj zaslužil, se lahko pogovarjamo, ampak na koncu je bilo 3:2 za ACH Volley in to je edino, kar šteje. Toda ne glede na poraz moram čestitati igralcem za borbo. Čeprav smo že pred tekmo verjeli, da lahko premagamo Ljubljančane, smo zdaj dokazali še enkrat več in naslednjo priložnost bomo imeli že v petek v finalu srednjeevropske lige. V petem nizu smo povedli z 2:0, vodili še s 4:2, nato pa smo v rotaciji ena, ko Mujanović napada iz cone štiri, Sosa Sierra pa iz cone ena, izgubili nekaj zaporednih točk. Ljubljančani so prišli do petih zaporednih točk in mislim, da je bilo na koncu to tisto, kar je odločalo zmagovalca.«

Alan Košenina, libero Calcit Volleyja: »Vsako tekmo kažemo, da smo ACH Volleyju blizu. S 3:0 še nismo izgubili in tudi tokrat je bilo tako. Morda nam je zmanjkalo malo zbranosti, določenim podrobnostim smo se morda nekoliko premalo posvetili. Bolje bi lahko odigrali lahke žoge, a mislim, da je že to, da smo bili kljub poškodbi Klobučarja, kar je bil za nas šok, konkurenčni in da smo osvojili dva niza, za nas velika stvar.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo