Movrin in Fox velika zmagovalca 25. XCO Kamnik, Naglič 5.

0
387

Slovenka Vita Movrin in Avstralec Sam Fox sta zmagovalca 25. XCO Kamnik, dirke v olimpijskem krosu za gorske kolesarje v članski elite konkurenci. Barve organizatorja dirke, kamniškega Calcit Bike Teama, je odlično zastopal Rok Naglič, ki je osvojil peto mesto in je bil tudi najboljši Slovenec.

Jubilejni 25. Kamniški kros je tudi tokrat štel za točke slovenskega pokala SloXcup in točke za lestvico Mednarodne kolesarke zveze (UCI C.1), na startni listi pa so bili poleg Avstralca še Mehičan in Novozelandec.

Letošnja proga, ki je bila navkljub nedavnemu deževnemu obdobju odlično pripravljena po zaslugi pridnih rok članov in podpornikov Calcit Bike Teama, je imela nekaj novosti na prvem spustu. Zgoraj je bolj zavit, v spodnjem delu pa so povečali skalnati odsek oziroma takoimenovani rock garden.

Tekmovalni dan 25. XCO Kamnik so sicer odprle mlajše kategorije, ki so se pomerili na tehničnem poligonu, ki je bil postavljen pri Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik, kot tudi na dirki.

V mlajših kategorijah je imel Calcit Bike Team na zmagovalnem odru štiri dekleta. Na dirki do 13 let je Anamarija Kosec zasedla tretje mesto, Tajda Šoštarko je premagala vse tekmice na dirki tekmovalk do 15 let. V U17 je Zoja Bolčina Ravnikar zasedla tretje mesto. Med deklicami do 9 let je slavila Stefani Štrucelj.

Prvi vrhunec dneva se je začel opoldne, ko so se na veliki krog v dolžini 4210 metrov z 208 metri višinske razlike podale članice, takoj za njimi še mladinke in mlajše mladinke ter amaterji in veterani. Ob 14. uri so se udarili še člani elite, mladinci in mlajši mladinci.

Fox je na koncu za 43 sekund premagal lanskega zmagovalca in za večino prvega favorita Italijana Danieleja Braidota. Tretji je bil Ukrajinec Dmytro Titarenko. Naglič, ki je pred tednom na svetovnem pokalu na Češkem grdo padel in se vrnil domov v šivi na kolku in roki, se je boril s tekmeci, bolečino in vročino, na koncu pa na petem mestu zaostal 6 minut in 9 sekund.

»Srečen sem, da sem sploh lahko startal domačo dirko. V četrtek sem po progi bolj ali manj vozil z eno roko. Srečo smo imeli, da danes ni deževalo. Presenetila pa nas je vročina. Navijanje ti da dodatno vzpodbudo. Moj glavni cilj je bil, da sem končal dirko. Da sem bil peti, je res super,« je bil zadovoljen Naglič.

»S Češke smo šli včeraj, danes smo šele prišli v Kamnik. Proge nisem videl do dirke. Od tekmecev sem kopiral linije, ampak res je bila kul proga. Neverjetno je, da je bila dirka v mestu, atmosfera je bila izjemna,« se je smejalo Foxu.

Matic Kranjec Žagar je bil 19., Anže Dolenšek 21., Vid Brezar 22., Blaž Žle 28., David Jagodič 29., vsi so dirkali v članski kategoriji.

Ženska dirka elite in U23 je pripadla Viti Movrin, druga je bila Madžarka Anna Csenge Bokros, tretja pa Italijanka Neffely Mangiaterra. Druga Slovenka na startu te kategorije Maruša Naglič je bila osma.

»Dirko sem doživela odlično, vzdušje je bilo top, noge in križ malo manj. Plan je bil, da zaključim dirko. Ne morem reči, da sem zadovoljna, sem pa odvozila optimalno glede na trenutne razmere in počutje,« je povedala Nagličeva.

V konkurenci master 1 je Calcit Bike Team slavil dvojno zmago. Boštjan Hribovšek je prvi prečkal ciljno črto, najbolj se mu je približal Jure Belak.

»Leta se poznajo. Na vsako dirko gremo z veseljem, da pokažemo mladincem in tistim, ki jih treniramo, naj ne obupajo. Vreme nam je bilo naklonjeno. Upam, da bo naslednja leta še priložnosti, da bomo dirkali in se družili,« je bil dobre volje v cilju Hribovšek, ki je v zadnjih letih tudi vse bolj vpet v organizacijsko strukturo kluba in dirke.

V konkurenci master 3 je bil na zmagovalnem odru na drugem mestu Bojan Kemperl.

Tik pred podelitvijo nagrad najboljšim so mestno središče zasedli še najmlajši gorski kolesarji, saj je Calcit Bike Team pripravil tradicionalno in vselej zabavno ter atraktivno dirko poganjavčkov.

Dirko sta si ogledala in zbrane tudi nagovorila župan Občine Kamnik Matej Slapar in predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović.

Vsi rezultati: https://prijavim.se/results/match/4622/xco-kamnik-uci-c1-2023

PR Calcit Bike Team

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here