Kaj o problematiki gradnje Zdravstvenega doma Domžale menita občinska svetnica in svetnik Liste Renate Kosec?

0
1873

Na občinske svetnice in svetnike smo naslovili nekaj vprašanj o trenutno pereči problematiki umestitve zdravstvenega doma  oziroma dozidavi obstoječega. Problematika se tiče vseh občanov naše kot tudi okoliških občin, ki gravitirajo v Domžale, zato pričakujemo vaše polno razumevanje in vaše stališče o tem problemu. Stališča javno objavljamo v naših medijih ter s tem skušamo prispevati k optimalni rešitvi v dobro občanov in občank.
______________________________________________________________________________

Podpirate gradnjo novega zdravstvenega doma na lokaciji Zaboršt in zakaj?
Gradnjo novega zdravstvenega doma podpiram 100%, ker se mi zdi da bo le tako zdravstveni dom delal manj moteno do izgradnje novega. Glede lokacije pa nisem obremenjen, lahko je tudi v Dobu.

Kakšno je vaše stališče o povečanju obstoječega zdravstvenega doma?
Res je malo nerodno, ko imaš pediatra v Mengšu, kri greš dat pa v Domžale. Jaz imam avto in se lahko vozim, samo starejši pa to naredijo zelo težko. Če bi bilo na enem mestu vse, bi tudi z brezplačnim kombijem lahko imeli prevoze iz centra, do nove lokacije. Boli me pa ko vidim, da imajo ginekologa zunaj v kontejnerju, v teh časih.

Ste kot občinski svetnik (svetnica) seznanjeni s proučitvijo vseh možnosti, tako finančnih kot prostorskih, v obeh alternativnih primerih?
Gradivo sem dobil in ga kar dolgo časa prebiral. Tudi če so cene predstavljene nerealno, mislim da potrebujemo nov zdravstveni dom ali pa prizidek. Nujno je treba , da se začne.

V primeru, da bo sprejeta odločitev za postavitev novega zdravstvenega doma, kje vidite rešitev  za takojšnjo prostorsko stisko v ZD?
Najem dodatnih prostorov v Domžalah

Kako vidite prihodnjo prometno ureditev  za Domžale, tudi v pogledu bodočega zdravstvenega doma,  najsi bo na sedanji ali novi lokaciji?
Jaz sem za zaprtje Ljubljanske ceste od policije do tržnega prostora. Vendar to žal ni izvedljivo. Vesel sem, da sedaj ko je za Tušem plačljiv parkirni prostor, se dobi parkirno mesto(ura in pol brezplačno).

Grega Stanek, Lista Renate Kosec


_______________________________________________________________________


Odgovori Judite Rigler:

Podpirate gradnjo novega zdravstvenega doma na lokaciji Zaboršt in zakaj?
100% podpiram. Razlog, ker je lokacija odlična. Ravno prav izven centra mesta Domžal. Tako ni moteče in omejevalno za občane in tudi ne za izvajanje zdravstvenih dejavnosti. Lahka in predvsem trajnostna (manj izpustov, ustavljanj na semaforjih in čakanja na parkirni prostor). Dostopnost tako z moravške in lukovške strani (AC), kot tudi primerna oddaljenost za Trzinske in Mengeške občane. Možnost velikega števila parkirnih mest. Hitra povezava z AC za vse interventne poti reševalcev do UKC. Kot najpomembnejša postavka pa je površinsko nov ZD na tej lokaciji lahko veliko večji in tako omogoča združitev in delovanje vseh ambulant in na enem mestu.

Kakšno je vaše stališče o povečanju obstoječega zdravstvenega doma?
Popolnoma neustrezno in nesmiselno. Kot je povedala in tudi na sejah nadzorno predstavila stroka ZD Domžale že danes z načrtovanim povečanjem ne zadostimo vsem potrebam oz. vsem delujočim ambulanta, katere delujejo na različnih najemniških lokacijah po Domžalah. Da ne omenjamo popolnoma neustreznega vodnatega terena – upam, da bo to sedaj po zadnji vodni ujmi še nekoliko bolj jasno in razvidno, da je nadaljevanje tega projekta popoln nesmisel in neracionalno trošenje sredstev.

3. Ste kot občinski svetnik (svetnica) seznanjeni s proučitvijo vseh možnosti, tako finančnih kot prostorskih, v obeh alternativnih primerih?
Da o vsem smo bilo podrobno seznanjeni na sejah.

V primeru, da bo sprejeta odločitev za postavitev novega zdravstvenega doma, kje vidite rešitev za takojšnjo prostorsko stisko v ZD?
Na žalost nikjer. Tako kot so se sedaj morali iznajdljivi zdravstveni delavci ZD Domžale znajti ter delovati in kot se je njihovo vodstvo uspešno soočalo in reševalo prostorsko stisko, tako bodo verjetno nekoliko časa še »lepili obliže«. Verjetno pa da je jasno vsem, da to lahko izvajajo le še nekaj časa. Upam, da bo to vodstvo zdržalo, če ne bo, mislim, da si nihče ne želi in tudi ne bo prevzel operativnega dela s takšno situacijo.

Kako vidite prihodnjo prometno ureditev za Domžale, tudi v pogledu bodočega zdravstvenega doma, najsi bo na sedanji ali novi lokaciji?
Mislim, da v tem trenutku najprej razčistimo kako in kaj bomo zadevo uredili in na teh temeljih začnemo graditi vso ostalo infrastrukturo. Mislim, da je pa vsem jasno, da je z potencialno novo lokacijo poskrbljeno za pretočnejšo in obvladljivejšo prometno ureditev. Na obstoječi lokaciji situacijo in pozicijo ZD poznamo in je vsakomur jasno, da »tople vode« ne moremo odkriti.

Judita Rigler, Lista Renate Kosec

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here