Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
115

Tudi Mevzo začeli s prepričljivo zmago

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi tekmi prvega turnirja srednjeevropske lige doma premagali Amstetten s 3:0 (20, 17, 22). V sredo se bo Amstetten ob 20. uri, v kamniški športni dvorani pomeril s hrvaško ekipo Ribola Kaštela, s katero bodo Kamničani ob 19. uri igrali v četrtek.

Calcit Volley – Amstetten  3:0 (20, 17, 22)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 50, sodnika: Adler, Horvath.

Calcit Volley: Planinšič, Vinkovič 8, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 4, Okroglič, Bošnjak 16, Mitrašinović 4, Brunet 8, Oman 2, Bakonji 3, Pavlović 5. Trener: Mladen Kašić.
Amstetten: Zehner (L), Hüther 6, Jackman 11, Barrial, Spring 1, Derejczyk 1, Schober 4, Krasneuski 7, Cielavs 2, Eisenhofer. Trener: Tomas Galimberti.

Kamničani, ki v letošnji sezoni, v odsotnosti ACH Volleyja, odkrito napadajo prvo mesto v srednjeevropski ligi, so tekmovanje v njej začeli po še eni prepričljivi zmagi v domačem prvenstvu. V soboto so v dobri uri premagali novomeško Krko, kar je bila ob osmih domačih zmagah in dvema v predkrogu pokala Challenge že njihova deseta brez izgubljenega niza.

V prvem nizu so gostje prvič in zadnji vodili pri izidu 2:1, drugič in zadnjič pa so izenačili na sedmi točki. Do prve večje prednosti so domači odbojkarji prišli na servis Črtomirja Bošnjaka, dosegel je tudi en as, ko so gostom pobegnili za pet točk (14:9). Sredi niza je Amstetten na servis Kanadčana Samuela Jackmana, enega od šestih tujcev v njegovi ekipi, prišli na točko zaostanka (16:17), toda že pred vstopom v končnico niza so domači odbojkarji še enkrat prišli do prednosti petih točk. Tudi po zaslugi številnih napak gostov so jo brez večjih težav ohranili, niz pa se je končal po deseti lastni napaki avstrijske ekipe.

Na servis Tomislava Mitrašinovića so Kamničani v začetku drugega niza povedli z 8:3, po asu Dina Vinkoviča že z 11:4. Po polminutnem odmoru so odbojkarji Amstettna svoj zaostanek znižali za dve točki, toda po bloku Uroša Pavlovića so spet zaostajali za sedem točk. Visoka prednost je nekoliko uspavala domačo ekipo, kar so gostje izkoristili iz z blokom Kirila Krasneuskega, prišli na dve točki zaostanka (14:16). To je bil zadnji opomin za domačo ekipo, ki je že pred vstopom v končnico niza s točko Vinkoviča vodila z 19:14, po dveh zaporednih uspešnih napadih Bošnjaka že za šest (2216). Jurij Oman je z asom poskrbel za osem zaključnih žog v drugem nizu, že kar prvo je mladi kamniški bloker izkoristil z novim asom.

Tudi v tretjem nizu so domači odbojkarji prvi prišli do nekaj večje prednosti (11:7). Zanjo je bil zaslužen Lazaro Brunet, vendar se Avstrijci še niso predali, saj so po lastni napaki Kamničanov prišli na točko zaostanka (11:12). Za točko so gostje zaostajali še pri izidu 16:17, z dvema zaporednima pa so domači odbojkarji prišli do treh točk prednosti, ki so jo brez večjih težav ohranili do konca tekme. Prvo zmago Calcit Volleyja v srednjeevropski ligi je potrdil Brunet.

Izjava po tekmi

Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Energija ni bila takšna, kot na nekaterih prejšnjih tekmah, kar je tudi razumljivo, saj si tekme sledijo ena za drugo, zato smo danes veliko menjali ekipo, saj vsi dobro trenirajo in si zaslužijo, da dobijo priložnost. Čeprav ni bilo vse idealno, imeli smo manj blokov kot običajno, prav tako smo naredili preveč lastnih napak, nismo imeli večjih težav, da smo prišli do zmage. V četrtek nas čaka nova tekma, tudi v njej bomo morali veliko menjati, saj nas v soboto čaka tekma v Kranju, že prihodnjo soboto pa v Kamnik prihaja Projekt Varšava.«

En vrhunski niz je bil premalo za prvo zmago v ligi prvakinj

Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugem krogu skupine C lige prvakinj v ljubljanski dvorani Tivoli izgubile proti poljski ekipi Grot Budowlani Lodž z 1:3 (-22, 14, -18, -17). Tudi v prihodnjem krogu bodo Kamničanke igrale doma, in sicer bodo 30. novembra, ob 18. uri, gostile nemški Potsdam. V domačem prvenstvu bodo v devetem krogu v soboto, ob 20. uri, v Kopru igrale z Ankaranom.

Calcit Volley – Grot Budowlani Lodž  1:3 (-22, 14, -18, -17)
Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 400, sodnici: Vagni (Italija), Jurković (Hrvaška).

Calcit Volley: Špoljarič (L), Rituper, Gorjup 5, Radišković 17, Šen 4, Najdič 1, Hutinski 6, Boisa 1, Maček, Pucelj 22, Čižman 3, Banko (L). Trener: Bruno Najdič
Grot Budowlani Lodž: Wilinska, Pol 6, Lisiak, Kukulska 1, Lazowska 6, Sobiczewska 2, Bjelica 9, Mitrović 10, Rozynska 7, May 16, Lysiak (L), Lijewska. Trener: Maciej Bernat.

Slovenske državne prvakinje so svojo letošnjo pot v najmočnejši evropski ligi začele s pričakovanim porazom v Carigradu proti Fenerbahčeju, bolj pa je po prvem krogu skupine C bodel v oči poraz odbojkaric iz Lodža proti Potsdamu na domačem igrišču. Še zlasti glede na sestavo njegove ekipe, ki je v močnem poljskem prvenstvu trenutno na tretjem mestu. Toda ne glede na to, je bil Lodž pred gostovanjem v Tivoliju vendarle v vlogi favorita, čeprav so se v kamniškem taboru zavedali, da so prav Poljakinje in čez dobrih 14 dni Nemke tiste, proti katerim se lahko nadejajo svoje prve zmage v ligi prvakinj.

Kamniške odbojkarice so na krilih Maše Pucelj še vodile s 7:4, toda njihove težave so se začele na servis Andree Mitrovic, Kanadčanke v poljski ekipi, kajti po uspešnem napadu Ane Bjelica so gostje prišle do dveh točk prednosti (9:7). S tem pa težav za varovanke Bruna Najdiča še ni bilo konec, kajti po njihovi lastni napaki so odbojkarice iz Lodža prišle že do štirih točk prednosti (8:12). Za nameček Kamničankam ni stekel še servis, še naprej pa so imele tudi težave na sprejemu. Lodž je vodil tudi s 14:9, toda ko so slovenske prvakinje izboljšale svoj servis, so po napaki gostij prišle le na točko zaostanka (14:15). Toda pred vstopom v končnico niza so Poljakinje pobegnile za štiri točke (19:15). Z blokom Andjelke Radišković so Kamničanke še prišle na dve točki zaostanka (19:21) in s tem končnico niza naredile bolj napeto. Na koncu so bile bolj zbrane gostujoče odbojkarice, ki so po napaki domače ekipe na servisu izkoristile drugo zaključno žogo.

V začetku drugega niza so domače odbojkarice po uspešnem napadu Pucljeve povedle s 3:0, po bloku Lare Rituper pa s 6:1. Pri zaostanku šestih točk (2:8) je gostujoči trener Maciej Biernat vzel polminutni odmor, toda po dobrem servisu odlične Pucljeve je Sara Hutinski dosegla novo točko za Calcit Volley za vodstvo z 10:3. Z dvema zaporednima asoma Martyne Lazowske so poljske odbojkarice svoj zaostanek znižale le na štiri točke (6:10), zato je po polminutnem odmoru posegel Bruno Najdič. Ob pravem trenutku, kajti po njem so spet bile boljše domače odbojkarice, ki so z dvema zaporednima asoma svoje kapetanke, Radiškovićeve, gostjam pobegnile za sedem točk (16:9). Ko je bila Pucljeva uspešna še v bloku, je bilo že 20:10. Visoke prednosti Kamničanke, ki so niz končale z asom Neje Čižman, niso zapravile.

Če so v drugem nizu domače odbojkarice prevladovale v vseh elementih igre, ob petih asih velja omeniti še štiri bloke, se uvod v tretji niz ni začel po njihovih željah, kajti po dveh zaporednih blokih gostij so zaostajale z 0:4, po uspešnem napadu Mitroviceve pa z 1:6. Po že tretjem bloku v tretjem nizu, kolikor so jih imele Poljakinje v prvih dveh nizih skupaj, je bilo že 8:2 za ekipo iz Lodža. Sledili sta še dve lastni napaki domače ekipe, prednosti osmih točk pa izkušenejše gostje niso več izpustile iz rok. Tudi zato, ker kamniški servis ni bil več na ravni iz drugega niza, ko so kar pet točk dosegle z asom. Pred končnico niza so domače odbojkarice visok zaostanek, bilo je že 17:7 za poljsko ekipo, sicer znižale le na štiri točke (16:20), toda po dveh lastnih napakah je bilo njihovih upov po preobratu hitro konec. Niz se je končal še z eno kamniško napako, trinajsto v tretjem nizu, tokrat sicer na servisu.

Tudi četrti niz so bolje začele poljske odbojkarice, ki so povedle s 5:2, z dvema zaporednima asoma Kinge Rozynski že z 8:3. Slovenske prvakinje so se v igro vrnile na servis Rituperjeve in blokom Hutinskijeve, ko so se nasprotnicam približale na točko zaostanka (8:9), zato se je tokrat za polminutni odmor odločil Biernat. Po dveh zaporednih točkah gostij je polminutni odmor vzel še Najdič, toda po uspešnem napadu Mitroviceve je bilo že 15:11 za Lodž. Tekma je bila bolj ali manj odločena po asu Rozynske, kajti prednosti šestih točk (19:13) ekipa, kot je poljska, ki praktično vsak teden igra podobne tekme, ni več zapravila. Kamničanke so se sicer borile, toda na koncu so morale priznati, da je bil Grot Budowlani Lodž tokrat boljša ekipa. Tekmo je končala Ana Bjelica.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »Vesel sem bil, da smo skozi vso tekmo verjeli, da lahko igramo. Škoda je prvega niza, ko smo imeli svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Na sredini niza smo imeli dve slabi seriji, ko so nas Poljakinje dohitele in nato pobegnile, kljub temu smo imeli v končnici dve, tri situaciji, ko bi se lahko obrnilo v našo korist, pa smo žal prvi niz izgubili. Drugi niz so igrali vrhunsko, kajti pustiti takšno ekipo na štirinajst, ni preprosto. V tretjem nizu so nekoliko mešani občutki, kot da smo bili delno zadovoljni z osvojenim nizom in je bilo zato preveč napak v njem, trikrat pa smo se tudi ulovili v mrežo, tako da tudi sreča ni bila na naši strani. Morda je prišlo do padca zbranosti in da zato nismo prikazali vsega, kar znamo. V četrtem nizu so Poljakinje hitro povedle, sicer smo jih ulovili, to pa je bilo tudi vse, čeprav smo imeli nekaj protinapadov, ko bi se dalo iztržiti več. Vseeno moram igralkam čestitati za borbenost, veliko željo in konec koncev tudi prikazano igro.«

Maša Pucelj, odbojkarica Calcit Volleyja: »Da bi premagale Poljakinje, bi morale v vseh nizih, z izjemo drugega, ki je bil res vrhunski, prikazati boljšo igro. Prepričana sem, da smo tega sposobne. Vemo, da lahko igramo boljše, žal pa nismo pokazale tistega, kar znamo. Res je, da so Poljakinje kakovostne igralke, vseeno pa mislim, da bi lahko igrale bolj kakovostno, kajti naredile smo preveč lastnih napak in to je bil glavni razlog našega poraza. Preprosto nismo prikazale vsega, kar znamo, v veliko pomoč pa so nam bili naši navijači in upam, da se jim bomo oddolžili že na prihodnji tekmi s Potsdamom.«

Ana Bjelica, Grot Budowlani Lodž: »To je bila zelo pomembna, a tudi težka tekma. Vedeli smo, da ima Calcit Kamnik dobre mlade igralke in to so danes tudi dokazali. Danes smo morali veliko pritiskati in upam, da se bomo iz današnje tekme naučili, da moramo ostati osredotočeni od začetka do konca in da bomo v tem pogledu rasli.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo