Končan drugi korak zbiranja hišnih imen

0
295

Občina Kamnik se je z letom 2022 pridružila projektu zbiranja hišnih imen, ki je od leta 2009 pokril že 24 občin širše Gorenjske. V drugem koraku, ki je bil zaključen decembra 2023, so bile v kamniški občini obravnavane krajevne skupnosti Pšajnovica, Špitalič in Tuhinj.

V zgoraj naštetih treh krajevnih skupnostih je bilo zabeleženo 301 staro hišno ime174 lastnikov pa se je odločilo za označitev domačije z lončeno tablo. Leta 2022 so bile raziskane krajevne skupnosti Kamniška Bistrica, Motnik, Šmartno v Tuhinju in Tunjice.

Skupno je bilo v dveh letih zbranih 833 starih hišnih imen, na že raziskanem območju pa je nameščenih 471 tabel.

Sprva so bili pregledani zgodovinski zapisi, nato so bila hišna imena popisana s starejšimi domačini iz obravnavanih naselij ter kasneje potrjena na 7 srečanjih s krajani posameznih krajevnih skupnosti. Lastniki domačij s starim hišnim imenom so bili povabljeni k oddaji soglasja za pridobitev brezplačne lončene table, na kateri je hišno ime zapisano v pristnem narečnem izgovoru. To bo zagotovo pripomoglo k uporabi hišnih imen v vsakdanjem pogovoru.

Tiskana knjižica, ki predstavlja stara hišna imena na območju kamniške občine med Bučem in Motnikom, je bila izdana decembra 2023 in je brezplačno na voljo na sedežih obravnavanih krajevnih skupnosti. Imena so umeščena tudi na spletni portal slovenskih hišnih imen www.hisnaimena.si, kjer se poleg hišnih imen najdejo tudi zgodovinski podatki o hišah.

Kljub temu, da je bilo zbiranje hišnih imen na območju, obravnavanem v letih 2022 in 2023, že zaključeno, se lahko lastniki domačij s starim hišnim imenom še vedno odločijo za brezplačno lončeno tablo. Za naročilo table se lahko obrnejo na izvajalca projekta, Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske (kontaktna oseba: Veronika Perko veronika.perko@ragor.si 04 58 13 417).

Besedilo: Veronika Perko, RAGOR
Fotografije: Veronika Perko in Luka Pogačnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here