Hrvaška mestna godba Vis navdušila občinstvo Doma kulture Kamnik

0
4680
V Domu kulture Kamnik se je odvijal prav poseben koncert, ki nas je spomnil na vonj morja in šumenje valov. Morsko čarobnost so nam z glasbo, plesom in poezijo pričarale članice in člani Hrvatske gradske glazbe Vis (Hrvaške mestne godbe Vis) skupaj z gosti in navdušili občinstvo Doma kulture Kamnik. Zbrane je v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Igor Žavbi, ki je si je koncert ogledal skupaj s podžupanjo mesta Vis Antonio Uskok, predsednikom Mestne Godbe Kamnik Borisom Selkom in dirigentom Mestne godbe Kamnik Martinom Dukaričem

Mesto Vis oziroma istoimenski otok na jugu Dalmacije in Kamnik sta že vrsto let močno povezana, zlasti zaradi Mestne godbe Kamnik in klape Mali grad, ki tesno sodelujeta s tamkajšnjimi kulturnimi akterji, med njimi tudi z njihovo mestno godbo. Oba orkestra pa ne povezuje zgolj prijateljstvo in druženje ter glasbeno sodelovanje, temveč tudi bogata tradicija, saj so njihovi predhodniki začeli z igranjem v daljnem letu 1848, torej obojiletos beležijo častitljivo 168-letnico delovanja.

Kot je ob pričetku koncerta v predstavitvi gostov s Hrvaške povedal predsednik Mestne godbe Kamnik Boris Selko, je povezava med orkestroma vedno močnejša, le-to pa si želijo dvigniti še na višjo raven in sodelovanje razširiti na različna področja, kar dokazuje tudi lanska turneja kamniške godbe, ko so bili na njihovem koncertu ob zaključki Viškega kulturnega poletja prisotni člani vodstva obeh občin z župani na čelu.

Podžupanja mesta Vis Antonia Uskok je v svojem nagovoru zbranim dejala, da je to prvi koncert Hrvaške mestne godbe Vis tukaj v Kamniku in se je iskreno zahvalila Občini Kamnik in Mestni godbi Kamnik za gostoljubje.

Podžupan Igor Žavbi pa je v imenu Občine Kamnik dejal: »Vesel sem, da ste se odločili in nas obiskali. Na tem mestu se moram zahvaliti vodstvu Mestne godbe Kamnik, ki že dolga leta plete vezi med Visom in Kamnikom.

Hkrati pa hvala za gostoljubje v lanskem letu, ko smo vas obiskali v vašem prelepem mestu. Želim si in upam, da to ni vaš zadnji obisk ter boste v prihodnje lahko ostali malce dlje in zares spoznali naše srednjeveško mesto. Ne samo slika v ozadju, pač pa tudi glasba in poezija so današnji večer marsikomu obudili spomin na poletne dni. Verjamem, da se bomo še videli in ponovno dobrodošli v Kamniku, z upanjem na snidenje še kdaj.«

Da so gostje iz našega srednjeveškega mesta odšli zadovoljni in jim je bilo mesto z okolico dobro predstavljeno, so poskrbeli člani Mestne godbe Kamnik ob pomoči članicDruštva kamniških mažoretk Veronika.

Oglasno sporočilo