»Tradicija se ohranja, ko otrokom prve izkušnje preidejo v navado«

0
3955
V Vrtcu Antona Medveda Kamnik smo že četrto leto pripravili na tako imenovano Štafeto semen, katere namen je gibanje za sejanje, izmenjavo in ohranjanje avtohtonih, tradicionalnih ter domačih vrst semen in sadik, v povezavi z Ekoci (Eko civilna iniciativa Slovenije). Izmenjavo semen smo imeli 22. marca na svetovni dan vode.

Skupaj z otroki smo postavili stojnico iz gajbic, ki so bile izdelane na star način ter jih pokrili z žakljevino. Semena in sadike smo poimenovali in jih razvrstili po stojnici. Starejši otroci so pripravili tudi kotiček s poučnim gradivom in mlajšim otrokom ob obisku stojnice pripravili semena v papirnate žakeljčke. Z veseljem so poudarjali, da so semena podarjena in da naj uspešno rastejo.

Ta dogodek povezuje več generacij, saj v današnjem obdobju malo mladih družin obdeluje svoj vrt, čeprav se po pripovedovanju otrok, to število veča, imajo dedki, babice in ostali občani izjemno pomembno vlogo. Prav s tem razlogom se vzgojitelji posvečamo medgeneracijskemu povezovanju in vključujemo znanja staršev, babic in dedkov, pedagoških delavcev in zunanjih strokovnjakov.

Tudi pridobivanje semen iz starih slovenskih sort je dosleden in dolgotrajen proces, za katerega danes težko najdemo čas. Prav s tem razlogom je pomembno, da mladi generaciji otrok ta občutek za naravo, rastline in konec koncev semena privzgojimo. Naši tradiciji manjka občutek za skupno dobro in prav s takimi dogodki lahko našo tradicijo preoblikujemo na boljše.

Otrokom smo približali, kako pomembno je ohranjanje semen in ne kupovanje uvoženih vrst semen zelenjave, sadja in ostalih rastlin. Več let že otrokom prikazujemo, kako se pridobiva semena kar direktno iz našega vrtčevskega vrtička (npr. peteršilja, solate, zelja idr.). S tem pagojimo tudi spoštovanje do narave, ki pa se razvija le s pravim odnosom.

S tem pomembno vplivamo tudi na samooskrbo celotne države, kar zmanjšuje transport kupljene zelenjave in podpira lokalno skupnost. Zemlje imamo Slovenci dovolj in zavedanje, da si lahko sami pridelamo ekološko hrano, brez velikih trgovskih korporacij, dobro vpliva na bodočnost današnjih predšolskih otrok. Mnogokrat so že napisali slogan »nazaj k naravi« in prav zdaj je dejansko to najbolj pomembno. Primeren odnos z odpadki, gozdom, vodo in ostalimi zelenimi površinami ima pomemben poudarek k varovanju nacionalnega bogastva.

V našem vrtcu otroke preko različnih projektov, tematik in osebnih prepričanj pedagogov skušamo pripeljati do znanj in predvsem izkušenj s katerimi urijo lastno razmišljanje in samoaktivnost. Zelene gredice, spiralne grede, čutni vrtički so le en delček izkušenj, ki so jih malčki deležni prav zaradi našega prepričanja, da učimo z zgledom in tako ustvarjamo dobre navade, preko njih pa kakovostno tradicijo za boljši jutri.

Besedilo in fotografije: Špela Rojc in Helena Virant

vrtec_semena1 vrtec_semena2 vrtec_semena3

Oglasno sporočilo