Odprtje razstave Tujec sreča tujca

0
2723
Fotografska razstava Stranger meets Stranger oziroma Tujec sreča Tujca, ki si jo je do prvega junija mogoče ogledati v avli Doma kulture Kamnik, ima korenine v Krakovu, kjer je avtorici združil študij fotografije na tamkajšnji univerzi. V času študentske izmenjave pa nista zgolj vzpostavili prijateljskih odnosov, temveč sta spoznavali tudi mesto in njihove prebivalce. Izpostavljeni tujemu okolju, sta bili veliko bolj dojemljivi za odnos do drugega, kot če bi bili vpeti v vsakdan domačega mesta.
Z različnima fotografskima pristopoma se lotevata odnosa do tujcev, bodisi v iskanju povezav med neznanci na ulici ali v odnosu do njima neznanih meščanov. Vsaka na svoj način odpira vprašanja anonimnosti, ki jo do neke mere ustvarja vsako mesto (v primerjavi z manjšim krajem ali vasjo). Klara Galičič se tematike loteva na klasičen dokumentaren način, s perspektive uličnega fotografa dokumentira bežne stike mimoidočih na krakovskih trgih in ulicah. Tiina Kemppinen pa se v raziskovanje tematike poda na način poustvarjanja odnosov z digitalno obdelavo. Z manipulacijo ustvarja ulične prizore, ki se v resnici niso zgodili. Osebe, ki se v resnici sploh niso srečale, združuje v istem prostoru in jih s tem postavlja v medsebojen odnos.


Seriji obeh fotografinj se medsebojno dopolnjujeta. Čeprav uporabljata popolnoma drugačno govorico, pa obe sporočata enako: na vsakemu posamezniku je, ali mu bo tujec za vedno ostal tujec, ali pa se bo z njegovim svetom spoznal in ga razumel.

Besedilo: Aleš Senožetnik
Fotografije: Katja Jeras

ales_senozetnik-8158-001 ales_senozetnik-8209-001 ales_senozetnik-8220-001

 

Oglasno sporočilo