Znani nagrajenci 4. Festivala svobodne video produkcije

0
2570

V Mladinskem centru Kotlovnica Kamnik se je preteklo soboto, 28. januarja 2017, odvil že 4. Festival svobodne video produkcije. Gre za mlad festival, ki pa z vsakim letom obstoja pridobiva na veljavi, saj združuje moderne videaste vseh žanrov, ki sicer nimajo pretiranih možnosti predstavljati svojih izdelkov. 

Sodobne namreč tehnologije prinašajo nove možnosti komuniciranja in izražanja. Tudi na področju filmske umetnosti se stvari premikajo s svetlobno hitrostjo. Dandanes je lahko filmar prav vsak; s svojim vsaj malce pametnim telefonom lahko posnamemo že celovečerni film. In prav takšni filmi najdejo svoje mesto na Festivalu svobodne video produkcije.

4_Festival_svobodne_video_produkcije (3)

Letos je bilo na festival prijavljenih preko 30 izdelkov, izmed katerih je žirija izbrala štiri, ki so se najbolj skladali s temo festivala Izven okvirjev. Žirija je imela težko nalogo, saj so izdelki iz leta v leto bolj dovršeni, tako tehnično kot scenaristično. Letos so nagrade festivala prejeli filmi:

  • Fasada, režija: Andrej Somer, Črt Potočnik, Martin Glažar
  • Slovenske železnice in Dunking Devils: Zabijanje na premikajočem vlaku, režija: Domen Rozman, Mitja Legat, Jure Niedorfer
  • Nazar, režija: Misia Mormina, Aljaž Tepina
  • Makov med, režija: Grega Koderman

Tako žirantje kot številni gledalci, ki so se udeležili projekcije filmov, so bili presenečeni nad velikim številom lokalnih, kamniških izdelkov, filmi pa so bili sicer na poziv festivala poslani praktično s cele Slovenije.

4_Festival_svobodne_video_produkcije (2)

Po projekcijah izbranih filmov je sledila debata na temo letošnjega festivala: Kaj vse lahko dosežemo, ko prebijemo ustaljene okvirje v video industriji? V pogovoru sta sodelovala Aleš Novak in Jernej Celec, ustvarjalca serije Skečoholiki, in igralec in scenarist filma Pr’ Hostar Dejan Krupič. V uro in pol dolgi debati so gostje in gledalci izmenjali svoje izkušnje s področja video produkcije, nekateri pa so med pogovorom dobili tudi zamisli za nove projekte.

Besedilo in fotografije: Rok Kosec, programski vodja MC Kotlovnica

Oglasno sporočilo