Podeljene nagrade najboljšim kamniškim športnikom v letu 2016

0
2781

Včeraj  je v polni dvorani Doma kulture Kamnik potekala slavnostna podelitev priznanj za športne dosežke v letu 2016 in priznanj za delo v športu. Priznanja najboljšim športnikom in športnim delavcem za leto 2016, ki so člani klubov in društev iz občine Kamnik ali pa občani občine, ki so člani drugih klubov ter najboljši športnici, najboljšemu športniku in najboljši ekipi leta 2016 so podelili župan Marjan Šarec, podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin ter predsednik Športne zveze občine Kamnik Dušan Papež.

Zbrane je kot sprva nagovorila direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin. »Občina Kamnik je občina uspešnih športnikov. V Kamniku so doma državni ter tudi svetovni prvaki, vrhunski trenerji in tudi ekstremni športniki, ki premikajo meje mogočega. Zaradi predanih športnih delavcev, zaradi staršev in ostalih članov družin, ki športnikom stojijo ves čas ob strani pa uspehov nikoli ne zmanjka. Kamniški šport stopa po nenehni poti napredovanja ter vidnih in odmevnih uspehov in je pomemben del kamniške identitete. Športniki s svojimi uspehi, ime svojega kraja, države, vedno znova ponesete v svet in ste ambasadorji domačega kraja. Spremljamo vas, za vas navijamo in se veselimo vaših uspehov, navdihujete in napolnjujete z elanom ter nam dokazujete vedno znova, da je vse mogoče. Z današnjo prireditvijo se vam želimo zahvaliti za vaš trud, požrtvovalnost in predanost športu. Vemo, da šport niso samo zmage. Šport je predvsem premagovanje ovir. Porazi so sestavni del življenja in naj bodo spodbuda za vztrajno pot naprej do končnega uspeha. Želim vam, da bi v letu 2017 premagali vse ovire na vaši poti in dosegli zastavljene cilje ter se ob zmagah tudi veselili. Za konec mi dovolite izreči moje iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj, vsem, ki se ukvarjate s športom in, ki športnikom stojite ob strani.«

Športnicam, športnikom in športnim delavcem je za uspešno sezono čestital župan Marjan Šarec in dodal: »Spoštovani gostje, spoštovane najboljše in spoštovani najboljši. Prišel je čas, da se vam poklonimo za vaše uspehe v preteklem letu, predvsem pa za vsa vaša odrekanja, za ves vaš trud. Šport ni samo radost, ni samo veselje, niso samo lepi trenutki, mogoče je celo več tistih težkih, zahtevnih trenutkov, ko človek ne ve več ali bi še se ukvarjal s športom, bi še tekmoval, bi šel na trening. Ali ima vse skupaj smisel? Ampak taki trenutki se hitro potisnejo vstran in trening se nadaljuje. Danes je šport skoraj gladiatorski boj. Govorim o vrhunskem športu, katerega del je tudi Kamnik s pomočjo vas, športnic in športnikov. Seveda za vašimi uspehi stojijo najprej vaši starši. Starši so tisti, ki največkrat nosijo največje breme, ko otroka že od malega vozijo na treninge, ko ga vzpodbujajo, ko ne nazadnje tudi financirajo otrokovo dejavnost. Da otrok lahko zraste, odraste in potem tudi posega po odličjih. Kamnik je športno mesto. Menim, da je malo občin v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s toliko klubi, s toliko uspehi in s toliko vrhunskim športniki. Beremo o vaših uspehih in, ko pogledamo za leto nazaj, jih je res ogromno. Toliko jih je, da bi lahko imeli vsak dan kakšen sprejem, da bi se lahko vsak dan še ure in ure pogovarjali o vaših uspehih. Ampak kaj pomenijo besede? Besede so odveč, besede so poceni, zlasti od nas, ki nismo vsak dan zraven in si morda niti ne predstavljamo, koliko truda in koliko odrekanj je v teh vaših uspehih, ki jih bomo počastili danes. Zaslužite si vsa priznanja, zaslužite si jih zato, ker ste, ker se trudite in predvsem, ker ne obupate. Kajti pomembno je ne obupati ravno takrat, ko morda ne gre, ko je najtežje. In zato, naj bodo ta priznanja tudi vzpodbuda za naprej. Iskrena zahvala za ves vaš trud, čeprav včasih nimate niti potrebne infrastrukture, ki bi si jo želeli oziroma jo potrebovali. Čestitke športnice in športniki.«

Izmed 74 prejetih priznanj, je napovedovalka Uršula Majcen predstavila 51 dobitnikov priznanj v različnih kategorijah, vi pa si lahko obrazložitve preberete tukaj.

Bučen aplavz je pokazal, da je Občina Kamnik res prava športna občina, da imamo veliko uspešnih ter zagnanih športnic in športnikov, ki trdo delajo za težko prigarane uspehe. Pa tudi neuspehe. A zavest, da so vložili vse in še več, jih dela zmagovalce tudi ob morebitnem porazu.

Kot pri vsaki stvari, tudi pri športu nekateri izstopajo bolj kot drugi, zato so iz rok župana Marjana Šarca posebne nagrade prejeli:

  • bronasto priznanje Občine Kamnik Franci Obolnar (predlagatelj OK Kamnik)

Čeprav ima tudi ženska odbojka v Kamniku dolgo zgodovino, je svoj razcvet ponovno doživela v zadnjem desetletju. Predsednik kluba Gregor Hribar je s pomočjo generalnega pokrovitelja podjetja Calcit d.o.o. zagotovil ustrezno finančno podporo ženski ekipi in za trenerja postavil Francija Obolnarja, ki je bil dolga leta igralec kamniške moške ekipe in je imel željo trenirati tudi dekleta. Kot trener je v klubu že učil starejše deklice. Prevzel je člansko ekipo in se z njo v sezoni 2007/8 vrnil v 1. DOL. Že v prvi sezoni po vrnitvi med najboljše slovenske klube, so se odbojkarice Calcit Volleyballa uvrstile med štiri najboljše slovenske ekipe, leto dni pozneje pa smo v Kamniku pod njegovim vodstvom prvič proslavljali naslov slovenskih državnih prvakinj. V svoji zadnji sezoni, kot trener prve članske ekipe, je z njo osvojil še drugo mesto v državnem prvenstvu, nato pa dve sezoni vodil drugo žensko ekipo, kadetinje in mladinke. Trenutno je član nadzornega odbora kamniškega odbojkarskega kluba. Franci Obolnar ima veliko zaslug tudi za prenovo igrišča za odbojko na mivki, tako da igrišča Pod Skalco sodijo med najboljše tovrstne v Sloveniji.

  • naj športnik Občine Kamnik za leto 2016 Gregor Kranjec (predlagatelj KD Calcit Kamnik)

Šentjurčan v dresu Calcit Bike Teama je bil tudi letos najboljši mlajši član med slovenskimi gorskimi kolesarji. Bil je absolutni zmagovalec dirke za državno prvenstvo, oblekel je majico slovenskega prvaka v konkurenci do 23 let, med deseterico je končal mednarodni dirki v Kamniku in Samoborju. Seštevek slovenskega pokala je končal na drugem mestu in si prikolesaril nastop za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu na Češkem.

  • naj športnica Občine Kamnik za leto 2016 Patricija Crnkovič  – zaradi študijskih obveznosti je nagrado namesto Patricije prevzela sestra Neli Crnkovič (predlagatelj Vanda Klopčič)

Crnkovič Patricija je kategorizirana športnica svetovnega razreda. V letu 2016 je na Evropskem prvenstvu v St. Petersburgu v Rusiji ubranila leto poprej osvojeni naslov Evropske prvakinje show solo s svojo lastno koreografijo. Patricija bo že drugič zastopala  Slovenijo na letošnjem Evrovizijskem tekmovanju mladih plesalcev, ki velja za eno najpomembnejših mednarodnih plesnih tekmovanj.

  • naj ekipa Občine Kamnik za leto 2016 moška ekipa Odbojkarskega kluba Calcit Kamnik (predlagatelj OK Kamnik)

Odbojkarji Calcit Volleyballa so lani v finalu pokala Slovenije pred polno Športno dvorano v Kamniku s 3:1 premagali ACH Volley in se tako po dolgih letih zopet veselili ene od lovorik. Zelo uspešno so igrali tudi v domačem prvenstvu, kjer pa so tokrat morali priznati premoč ljubljanskih odbojkarjem. Prvič v zgodovini kluba so do medalje prišli tudi v srednjeevropski ligi, kjer so osvojili tretje mesto, v Evropskem pokalu Challenge pa so osvojili izjemno deveto mesto. Za Calcit Volleyball so v lanski sezoni igrali Klemen Hribar, Žan Novljan, Tonček Štern, Sašo Štalekar, Primož Vidmar, Andrej Štembergar Zupan, Jan Brulec, Jure Lakner, Domen Kotnik, Žiga Štern, Matic Videčnik, Jani Konjedic. Trener ekipe je bil Marko Brumen.

V lanskem letu je svojo uspešno tekmovalno pot sklenila smučarska tekačica in biatlonka Andreja Mali. Andreja Mali je na OI 2002 nastopila v smučarskem teku in biatlonu, bila sedma v sprintu, biatlonski vrhunec pa je doživela leta 2012, ko je bila z mešano štafeto druga na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu. V svoji bogati in dolgi karieri je velikokrat osvojila točke svetovnega pokala in pripomogla predvsem k visokim uvrstitvam mešane štafete. Andreja Mali je svojo zadnjo tekmo odtekla na domači Pokljuki in s tem sklenila svojo uspešno tekmovalno pot. Po njej je presedlala med trenerje in sedaj skrbi za dekliško mladinsko vrsto, s katero je trenutno tudi na Svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Priznanje in zahvalo za njeno več kot uspešno športno udejstvovanje ji bo po koncu sezone podelil župan Marjan Šarec.

V kulturnem programu so se predstavile plesalke Plesnega kluba ŠinŠin, bobnar Anže Žurbi in čarodej nove generacije Magic Aleksander.

Šport nas vedno znova uči, da je slediti strasti pomembnejše od strasti same. Če se v nekaj globoko in z vso iskreno srčnostjo potopite, nenehno izboljšujete, nikdar ne odnehajte, potem ste dosegli izpolnitev. In to je USPEH.

ISKRENE ČESTITKE VSEM ŠPORTNICAM IN ŠPORTNIKOM.

Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo