Otroški vrvež v Kamniku

0
2380

Prvi dan Veronikinega festivala, največjega otroškega festivala v Kamniku, je potekal v sproščenem in razigranem vzdušju. Otrokom je bilo naklonjeno tudi sončno in toplo vreme, zato so bili dobro obiskani tako dopoldanski nastopi kot popoldanske delavnice, ki so se jih otroci udeležili skupaj s starši. Iz svojega skrivališča pod Malim gradom pa je otroke obiskala tudi Veronika.

Veronikin festival je odprl podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, ob tej priložnosti pa sta otroke nagovorili tudidirektorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin ter ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liana Cerar. »Veseli nas, da se Veronikin festival razvija in širi,« je ob odprtju festivala dejal podžupan Matej Slapar in dodal: »Iz sprva majhnega dogodka počasi nastaja festival, ki je eden večjih dogodkov za otroke v širši okolici.« Direktorica Božena Peterlin je otrokom povedala, da je bila razširitev festivala ena od Veronikinih želja: »Prevladal je občutek, da je en dan premalo, saj se radi zabavate. Zato smo njeno željo izpolnili in Veronikin festival za en dan podaljšali.«

Slogan letošnjega festivala je »Vse izmišljeno novo – je pozabljeno staro«,zato, kot je v nagovoru dejala ravnateljica mag. Liana Cerar, je bil na delavnicah poudarek tako na srednjem kot na sodobnem veku. Podžupan Matej Slapar pa je opozoril, da se moramo vsi učiti na podlagi starih znanj in izkušenj: »Žal se nam prevečkrat dogaja, da pozabljamo na staro, na naše korenine, na stare običaje, tradicijo naših predhodnikov in se predvsem zatekamo k novitetam. S tem pa se lahko zgodi, da bomo pozabili na bistvo, kar so nam dali in nam prinesli starši in predhodniki. Zato spoštujmo staro in to po potrebi nadgrajujmo in dopolnjujmo.«

Veronikin festival letos prvič poteka dva dneva in na večji lokaciji, in sicer v Keršmančevem parku. Današnji dopoldanski program, ko so na glavnem odru v Keršmančevem parku nastopili učenci Osnovne šole Toma Brejca in Osnovne šole Marije Vere ter dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, so obiskali predvsem otroci kamniških vrtcev ter osnovnih šol. Posebno presenečenje so pripravili učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, ki so zjutraj organizirali turistično vodenje po starem delu Kamnika.

Popoldanski program pa je bil namenjen obisku otrok s starši. Ti so lahko skupaj ustvarjali na delavnicah na temo »Vse izmišljeno novo – je pozabljeno staro«, na glavnem odru so se zvrstili nastopi otrok iz enot Vrtca Antona Medveda Kamnik, predstavili pa so se tudi različni športni klubi. Dopoldan in popoldan je na obrežju Kamniške Bistrice potekala bukvarnica in knjižna menjalnica za otroke.

Največji otroški festival v Kamniku Veronikin festival bo potekal tudi jutri, v soboto, 27. maja 2017, od 11. do 18. ure v Keršmančevem parku. Na glavnem odru se bodo zvrstili številni gledališki in otroški nastopi, predstavili se bodo športni klubi iz Kamnika, v okviru festivala pa bo potekala tudi Tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, ki se bo začela že ob 8. uri.

Veronikin festival organizirata Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in Vrtec Antona Medveda Kamnik v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik, Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik, Osnovno šolo Marije Vere, Osnovno šolo Frana Albrehta Kamnik, Osnovno šolo Toma Brejca, Plesnim klubom Šinšin in Glasbeno šolo Kamnik.

Besedilo in fotografije: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Oglasno sporočilo