V Kamniku odprtje polnilnih postaj za električna vozila

0
2839

Včeraj se je na parkirišču Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik odvijalo odprtje polnilnih postaj za električna vozila. S priklopom električnega vozila na polnilno postajo sta podžupan Igor Žavbi in predsednik uprave Elektra Ljubljana, d. d. mag. Andrej Ribič uradno predala v uporabo eno od dveh polnilnih postaj. Dogodka so se v imenu Občine Kamnik udeležili tudi vodja Oddelka za razvoj in investicije Boris Ravbar, pomočnik vodje oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance mag. Matjaž Srša in višja svetovalka za razvojne projekte Barbara Strajnar.

Vse bolj so v uporabi električna vozila, tudi iz ekološkega vidika, zato se je Občina Kamnik v mesecu novembru 2017 odločila za postavitev ene polnilne postaje za električna vozila tukaj pri Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik in druge na Frančiškanskem trgu v središču Kamnika. Postavitev postaj je sofinanciral EKO sklad, izvajalec pa podjetje Elektro Ljubljana, d. d.. Polnilni postaji (AC) imata vodoodporno (IP53), antivandalsko ohišje, 7-polno vtičnico (IEC 62196, Type2, Mode 3) in eno šuko vtičnico s skupno močjo do 22 kW. Postaji delujeta po principu »priključi in polni brez identifikacije«. Vozniki, ki bodo parkirali svoje vozilo na mestu za polnjenje električnih vozil in bodo dejansko uporabljali polnilnico (torej polnili električno vozilo), so upravičeni plačila parkirnine, prav tako jim ni potrebno označiti časa prihoda.

O samem projektu, ki ga je podprla tudi Občina Kamnik, nam je nekaj besed namenila višja svetovalka za razvojne projekte Barbara Strajnar, ki je povedala, da to ni edini projekt Občine, ki vse več pozornosti namenja tudi trajnostni mobilnosti. Pri tem pa posebej izpostavila tudi Celostno prometno strategijo Občine Kamnik in projekt CityWalk.

O električni energiji je spregovoril predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič: »Veseli me, da sem ob tej priložnosti tukaj z vami. Podjetje Elektro Ljubljana je zazrto naprej. Prizadevamo si, da bi bilo takšnih polnilnic čim več. Ta v Kamniku je tretja. Prvo ste postavili leta 2002. Veseli me, da ste tudi vi zapisani k skrbi za zdravo okolje skrbi za naše zanamce, prepričan sem, da se bodo vsi otroci, ki so nam danes tako lepo zapeli, že vozili v električnih vozilih. Veseli me, da Občina Kamnik izvaja tudi druge projekte, ki so vezani na skrb za okolje, skrb za pešce, kolesarje in želim si, da bi bilo naše sodelovanje, tako kot doslej, uspešno in bomo priča še drugim takšnim projektom.«

Podžupan Igor Žavbi pa je v imenu Občine Kamnik podaril, kako pomembna je naložba v okolju prijazne vire energije in trajnostno orientirano mobilnost: »Lepo pozdravljeni tudi v imenu Občine Kamnik. Polnilni postaji, ki ju bomo danes predali v uporabo, sta dve novi postaji, ki se pridružujta tisti na Ljubljanski cesti. Zagotovo to nista zadnji polnilni postaji, saj vsi trendi in razvoj nakazujejo na to, da v čim širšo uporabo prihajajo električna vozila. Vedno več bo potrebnih polnilnih postaj, vedno več bo v uporabi električnih vozil in vedno več korakov bo narejenih k ohranjanju naše narave, naših zelenih površin. Na Občini Kamnik se bomo in se trudimo delovati v smeri trajnostnega razvoja, k temu nas zavezuje tudi Celostna prometna strategija Občine Kamnik. Veselim se, da bomo lahko v prihodnje živeli bolj zdravo tudi z manj izpušnimi plini in bomo lahko električna vozila polnili na več mestih na območju Kamnika. Vsem uporabnikom električnih vozil srečno na cesti in naj bodo vaši kilometri varni.«

Otroci enote Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik so nas s svojimi vzgojiteljicami Heleno Virant, Saro Šarec in Ines Kern razveselili s petjem in dogodku dodali prav poseben pečat. Za preplet misli in besed je poskrbel Anže Slana.

Oglasno sporočilo