Tone Kuntner Zamrznjena Pomlad

0
2404

Čeprav je tokrat, v četrtek 24. aprila, v dvorani Antona Martina Slomška beseda tekla o novi knjigi Toneta Kuntnerja Zamrznjena Pomlad, smo prisluhnili tudi pesmim. Pesmim z domovinsko tematiko, ki so se lepo spojile z besedami pesnika in resničnega patriota, ki se radosti  in joče ob vzponih in padcih slovenske zgodovine, ki mu je mar za naš obstoj  in, ki v svojih pesmih budi novo upanje.

Le dan za dnem, ki je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine, smo prisluhnili tudi pesmim. Dan knjige 23. april,  želi spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva.  Svetovni dan knjige, ki ga je razglasil Unesco leta 1995,  praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imajo radi knjige in to 23. aprila vsako leto.

Mi pa smo se zbrali v kulturnem domu Antona Martina Slomška, da prisluhnemo avtorju knjige o namenu, pomenu in vsebini Zamrznjene Pomladi. Začeli smo z pesmijo, prisluhnili župniku Pavletu Okolišu, ki je vsem zbranim zaželel, naj nas besede Toneta Kuntnerja  nagovorijo globoko in domače, ki cenimo svoje korenine in imamo domovino Slovenijo radi. Obenem se je zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je do tega večera prišlo.

Nato smo prisluhnili Mojci Stoschitzky, ki je povezovala tokratno predstavitev. O domovini, o ljubezni do nje in o Cankarju je tokrat spregovoril gost večera Tone Kuntner in nam povedal kar nekaj svojih pesmi, tako iz  knjige Zamrznjena Pomlad, kakor tudi prejšnjih. Veliko o knjigi povedo tudi besede Ljudmile Novak, ki jo s pisateljem veže prijateljstvo in obiskovanje iste osnovne šole. Vsako leto izumre na svetu veliko jezikov in čudež je, da se je slovenščina ohranila, a ni rečeno da se bo. Delati moramo, da se bo ohranila tako slovenščina kot Slovenija, je še poudarila in svoj nagovor zaključila z besedami toneta Kuntnerja Hvala ker smo prijatelji! In tako je minil prijeten kulturni večer prežet z domovinsko zavestjo ravno pravšnji pred bližajočimi se prazniki. 

DJD 

Oglasno sporočilo